Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Десетки души блокираха пътя Бургас - Созопол

| обновено на 07.03.20 в 15:07

Жители на созополските села Росен и Присад блокираха частично пътя Бургас-Созопол на мястото на катастрофата, при която преди седмица автобус прегази двама души. 

Причината за протеста е решението на Бургаския окръжен съд, с което шофьорът на автобуса Камен Филипов беше пуснат под домашен арест

Днес недоволните хора настояха за справедлив процес и ефективна присъда за Филипов.

Напрежение нямаше, а автомобилите бяха пренасочвани по алтернативни маршрути. Периодично колоната беше пропускана. 

Катастрофата, при която загинаха 22-годишният Тодор Тодоров и кметът на созополското село Присад Ванча Байлова стана на 28 февруари през нощта на един километър след изхода на Бургас в посока Созопол. Автобусът прегази момчето и жената, докато двамата оглеждаха щетите по колите си след лека катастрофа на пътя.


„Човекът, извършил, нали, катастрофата и отнел двата човешки живота е с двойно гражданство. И ние се притесняваме да не се укрие в Турция. Протестът ни е за това, че без да е минало дело го пускат под домашен арест при положение, че има две жертви“, обясни Живко Чолаков от село Присад.

Смекчаващи вината обстоятелства за шофьора Камен Филипов посочва неговият адвокат Веселина Василева: „Лошото време - валяло е дъжд. Той е направил всичко възможно да задейства, включително и аварийната спирачка, но при хлъзгав път просто това не му е помогнало“.

„Няма да се роди втори път такъв човек като нея. тя беше много инициативен и предприемчив човек. Всичко положително беше в нейната душа. Бореше за благото на селото“, казаха близки на Ванча Байлова.

„За мен всичко е несправедливо в момента. Имало е възможност шофьорът да намали. Не че другите не са имали вина“, каза една от присъстващите на протеста, за който бургаската полиция съобщи, че няма издадено разрешение.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Съдът определи домашен арест за шофьора от катастрофата на пътя Бургас-Созопол

Окръжния съд в Бургас определи домашен арест за 34-годишния шофьор на автобус Камен Филипов. При тежък инцидент в събота вечер на пътя Бургас-Созопол след пътно произшествие между две коли той удари и на място загинаха 46-годишната Ванча Байлова, кмет на..

публикувано на 02.03.20 в 15:44
снимката е илюстративна

Кметският наместник на с. Присад Ванча Байлова е една от жертвите от катастрофата снощи (ОБНОВЕНА)

Кметският наместник на с. Присад Ванча Байлова е починалата снощи 46-годишна бургазлийка при пътен инцидент. Това съобщава Община Созопол във фейсбук страницата си.  "С дълбоко прискърбие ви съобщаваме, че внезапно ни напусна Ванча Байлова. Беше..

обновено на 29.02.20 в 13:58
ВИЖТЕ ОЩЕ

30 филма ще бъдат показани на Sofia DocuMental

30 филма ще бъдат показани в петото издание на международния фестивал за документални филми, посветени на човешките права, Sofia DocuMental. За втори път ще има и онлайн издание, достъпно в една от най-големите български платформи за видеосъдържание...

публикувано на 29.09.24 в 18:37
Разрушена сграда в Запорожие, 29 септември 2024 г.

Руската авиация нанесе удари в Запорожие, украински дронове летят към Русия

Руската авиация бомбардира украинския град Запорожие.   Н анесени са значителни материални щети, р анени са най-малко 16 цивилни, съобщават АФП и Ройтерс. При атаката срещу Запорожие, продължила два часа,малко преди и на разсъмване, са били..

публикувано на 29.09.24 в 18:31
Членове на 4Хизбула

Израелската армия: 20 високопоставени членове на "Хизбула" са убити заедно с лидера Хасан Насрала

Израелската армия съобщи, че е убила 20 от ръководните кадри на "Хизбула" от различен ранг при въздушния удар, при който загина и лидерът на групировката Хасан Насрала. Огънят между двете враждуващи страни продължава. Израелската авиация нанесе..

публикувано на 29.09.24 в 17:50

"Делойт": На всеки 1000 български граждани се падат по 668 жилища

Според последния Глобален индекс на собствеността на международната консултантска компания "Делойт" на всеки 1000 български граждани се падат по 668 жилища, като България е с най-голям брой жилища на 1000 души от населението сред страните в Европа...

публикувано на 29.09.24 в 17:09

С детски карнавал завърши Празникът на плодородието в Кюстендил

С детски карнавал с участието на над 200 малчугани от 6-те ОДЗ-та приключи тридневният Празник на плодородието, органииран от Общината в Кюстендил и Института по земеделие край града. Заради лошото време програмата беше преместена в залата на..

публикувано на 29.09.24 в 17:08

Десет улици във врачанския квартал "Бистрец" са подготвени за асфалтиране

Десет улици във врачанския квартал "Бистрец" вече са подготвени за асфалтиране, съобщиха от Община Враца. В квартала се изпълнява мащабна програма за обновяване на инфраструктурата, която беше разрушена от водния цикъл и поройни наводнения...

публикувано на 29.09.24 в 15:41
Силвио Берлускони в Сената в Рим, октомври 2022 г.

В Италия почетоха Силвио Берлускони с филателно издание

В Италия издадоха възпоменателна пощенска марка за политика и предприемач Силвио Берлускони, който 4 пъти е бил премиер на страната.  Филателното издание излиза на рождения му ден -  29 септември. Пощенката марка, посветена на Берлускони, е с тираж над..

публикувано на 29.09.24 в 15:27