Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Зависимостта от азиатските производители е не само за маските, но и за лекарствата

| обновено на 09.03.20 в 12:51
Снимка: ЕПА/БГНЕС


„Продължава да няма маски. Има в някои аптеки, защото има някакви инцидентни предлагания от тук от там - появяват се нови хора, които предлагат маски, които се опитват да спекулират….Предлагат ги на много по-високи цени… Внесли са ги отнякъде  - от Турция, от Индия, от Германия, откъде ли не, от Китай най-вече“. Това обясни пред БНР  председателят на Асоциацията на собственици на аптеки Николай Костов.

Той посочи още, че е закъсняла мярката за забрана на износа на маски и на други медицински консумативи, които са необходими сега при усложняващата се ситуация с разпространението на COVID-19:

„Затова ги и няма маските…. Според мен поне преди 30 дена трябваше да се забрани износа, когато все още имаше някакви маски в България и всичко беше сравнително наред… Все пак ще предпази нововнесените, например тези от Турция. Ще предпази в някаква степен от ново изкупуване“, каза Костов и даде пример:

„Например ние бяхме намерили  - и в момента още по нашите аптеки има някакво количество маски, и ги пуснахме, гледахме и да са на приемлива цена . И веднага на същия ден се опитаха да ги изкупят от всички наши аптеки - такива прекупвачи, които кой знае къде ще ги изпратят“.

Зависимостта от азиатските производители

„Маските са само индикатор, защото има по-важни неща като лекарствата“.

В предаването „Преди всички“ Костов посочи, че дефицитът на маски и дезинфектанти може да се окаже по-малкият проблем, защото е възможно да се появи липсва на някои лекарства по аптеките, тъй като голяма част от активните субстанции се произвеждат в Китай:

„Активните субстанции се произвеждат в много голяма степен в Китай. Например Китай за миналата година е произвел за 71 милиарда долара активни субстанции за лекарства, което е страшно много. Може да си представите - дори в Индия, която е вторият по големина производител на лекарствени субстанции, на активни вещества за лекарства-  дори там изпитват недостиг в момента и даже има списък в Индия с такива лекарства, до които има затруднен достъп.

Дискутира се това и в Европа, и в Америка - да се намали тази зависимост. Обаче това е дълъг процес, както и беше дълъг процесът на унищожаването на тази индустрия - защото тя беше тотално унищожена, дори българската. Имаше производство у нас на субстанции  - например произвеждаше се метамизол, пирацетам и много други активни съставки, които отдавна не се произвеждат в България“.

Дистрибуторите са тези, които се занимават с вноса на тези лекарства. Така че ние сме изцяло зависими от това какво се внася, допълни експертът.

„Активните субстанции се регистрират. Когато се регистрира лекарство в Изпълнителната агенция по лекарствата, се регистрира и производителят на активната субстанция. И за много лекарства, въпреки че има друг производител, той просто не е регистриран,  това отнема месеци наред“. Преди това той няма право да  влага активната субстанция  в това лекарство за България, обясни председателят на Асоциацията на собственици на аптеки.

Николай Костов

Българските производители на защитни облекла и маски успяват да преодолеят зависимостта от азиатските доставчици - на материали и на машини

„Ние се опитваме нашият продукт да бъде почти изцяло с европейски суровини - голяма част от тях са български и такива, които ние сами си правим, а останалите са от Европейския съюз.  Имаме доставчик“. Това каза пред БНР Бисер Шарков, който е производител на медицински текстил. Той коментира и въпроса за цените на медицинските маски и спекулата в този сектор:

„Цената не е толкова висока чисто от спекулативни действия на български търговци. Просто в целия свят в момента този продукт го няма - основният производител е Китай, който затвори износа си още преди повече от месец. В същото време изкупи всички количества в Европа, които бяха преди да се обяви епидемията на територията на Стария континент. Така че цените от производител са вече неколкократно по-високи. От друга страна материалите, от които се произвеждат въпросните медицински маски, също поскъпнаха в пъти, както и машините за производство“.

Българските производители на санитарни маски и защитни облекла са се ангажирали да работят без печалба или с минималните до 10 на сто, докато изпълняват форсмажорна поръчка на държавата. Това съобщи вчера на брифинг в Министерския съвет министърът на икономиката Емил Караниколов.

Шарков обясни, че фирмите трябва да се подготвят, но ще работят с предимство за българския пазар:

„Тъй като не знаем точно за какви количества и за какво търсене става въпрос, трябва да се подготвим. Ние например имаме 80 човека, които работят и те не са в състояние да захранят цялата територия на Европа, но с предимство ще работим за българския пазар...

Ние имаме предварителни поръчки от доста страни, включително и наши офиси в други страни, но в създалата се ситуация ще работим изцяло за българския пазар, поне първоначално".

Компанията на Шарков няма да произвежда еднократни маски, а по-специализиран продукт, като производството може да започне след около два месеца:

„Ще произвеждаме по-различна маска, която е за многократна употреба - тя се пере, има клапан-респиратор и не трябва да се сменя на всеки час-два…

Медицинските маски ще започнем да произвеждаме в рамките на следващите два месеца, тъй като доставката на машини, оборудване и материали е доста по-сложна и е необходимо доста по време….

Тъй като производители на такъв тип машини и оборудване в Европа няма - отново всички са китайски, но сме намерили вариант, така че български производител на машини ще направи специално такава конфигурация за нас“, каза Шарков и отново подчерта: „Имаме такъв проект, който вече е стартиран“. Ще можем да произвеждаме десетки хиляди бройки на месец, допълни бизнесменът.

Днес в 14 часа продължават обсъжданията на представителите правителството и на текстилната индустрия. Какво предстои да бъде уточнено:

„Детайлите, които ще уточняваме, касаят основно количествата, които може да произведем възможно най-скоро - като въпросните маски, както и да предоставим услуги по изработка на защитни облекла, след като се утвърдят самите материали“, обясни Шарков.

Интервютата може да чуете от звуковите файлове.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Таймс: Половина снарядите, използвани от Русия, идват от Северна Корея

Половината от снарядите, използвани от Русия - около три милиона годишно - се доставят от Северна Корея, пише вестник "Таймс", позовавайки се на западното разузнаване. От Лондон – Веселин Паунов: Президентът Владимир Путин посети Пхенян по-рано тази година, за да подпише пакт за отбрана с Ким Чен-ун и Кремъл е станал зависим от изолираната..

публикувано на 05.10.24 в 08:49
Йенс Столтенберг

Столтенберг: Украйна може да стане член на НАТО, дори ако не всички нейни територии бъдат освободени

Бившият генерален секретар на НАТО Йенс Столтенберг заяви, че Украйна може да стане член на Алианса, дори ако не всички нейни територии бъдат освободени от руска окупация. Столтенберг смята, че има начини да се реши въпросът за прилагането на член 5 от Северноатлантическия договор за колективната сигурност, ако Украйна стане член на Алианса с окупирани..

публикувано на 05.10.24 в 08:32

Чествания край село Ключ по повод 1010 години от смъртта цар Самуил

Под патронажа на президента Румен Радев в Националния парк-музей "Самуилова крепост", край петричкото село Ключ ще се проведат честванията по повод 1010 години от смъртта на българския цар Самуил.  17-годишното управление на цар Самуил, провъзгласен от папата за император на българите през 997 година, е белязано от тежки и непрестанни битки с..

публикувано на 05.10.24 в 08:29
Николай Вълканов

Сдружението за модерна търговия: Големите вериги са готови за еврото

В значителна степен големите търговски вериги са готови за въвеждане на еврото, отчетоха от Сдружението за модерна търговия, което обединява 750 обекта за продажба на хранителни и битови стоки в цялата страна.  Пред журналисти във Враца от сдружението прогнозираха, че след обявяване на евентуална дата за приемане на страната ни в еврозоната, за..

публикувано на 05.10.24 в 08:02
Снимката е илюстративна

Туроператорите отчитат увеличение на туристите през летния сезон, оптимисти са и за зимния

Увеличение на туристите през летния сезон отчитат туроператорите, които организират входящия туризъм за България. Добри са прогнозите и за предстоящия зимен сезон.  Най-много са били туристите от Румъния, Полша, Чехия, Великобритания и Германия, каза Иван Грошев - председател на Асоциацията на агенциите за входящ туризъм. "Английският пазар..

публикувано на 05.10.24 в 07:52
Доналд Тръмп

Тръмп и Байдън на различни позиции за евентуален израелски удар по иранските ядрени съоръжения

Бившият държавен глава на Съединените щати Доналд Тръмп, кандидат за президент от Републиканската партия, заяви на предизборен митинг в щата Северна Каролина, че иранските ядрени съоръжения "трябва да бъдат ударени", визирайки изказване на американския президент Джо Байдън, който каза, че не би подкрепил какъвто и да е израелски удар по ирански..

публикувано на 05.10.24 в 07:43

Чартърен полет за евакуация на британски граждани от Ливан в неделя

Правителството на Обединеното кралство е наело още един чартърен полет за евакуация на британски граждани в Ливан, който трябва да се осъществи в неделя.  Съобщението бе направено от Министерството на външните работи, след като Даунинг стрийт и отново призова британските граждани, които все още са в Ливан и искат да напуснат, да се регистрират..

публикувано на 05.10.24 в 07:37