Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Неуспешен опит за отскок на световните борси след най-черния ден за пазарите на акции от 2008-а

Румен Гълъбинов: Да не позволим сериозен спад на вътрешното потребление

Глобалните пазари на акции регистрираха неуспешен опит за отскок, надявайки се на известна стабилизация след вчерашния "черен понеделник", когато основните фондови индекси по света отбелязаха най-драматични понижения от последната световна финансова криза, стартирала през есента на 2008-а година.

Европейските борси индекси започнаха търговията във вторник с повишения от около и над 3% отчасти благодарение на отскок с 10% на петролните фючърси, които само ден по-рано се сринаха с 25 на сто.

Днешното сутрешно добро поскъпване на акциите се дължеше на надеждите на инвеститорите за по-нататъшно разхлабване на паричната и лихвена политика на водещите централни банки и предприеманите от отделните правителства фискални стимулиращи пакети в опит да се противодейства на опасността епидемията от коронавирус да вкара света в икономическа рецесия.

Търговците очакват Федералният резерв да намали основната си лихва за втори път този месец, като президентът Доналд Тръмп оказва още по-голям натиск, настоявайки , че централната банка трябва да свали лихвите в САЩ до нивото на "конкурентните нации" (което в голямата си част е около и дори под нулата).

Тръмп обеща късно снощи и предстояща "голяма стъпка", заявявайки, че ще обсъди с републиканците от Конгреса намаляване на данъка върху заплатите на средната класа в САЩ.

Междувременно Япония представи пакет от мерки за 4 млрд. долара за борба с епидемията от коронавирус.

Всичко това даде повод за първоначален отскок на основните европейски фондови индекси с около и над 3%, но към края на днешната търговия тези печалби бяха изцяло заличени на фона на продължаващото разширяване на епидемията от коронавурис по света с изключение на Китай, откъдето тръгна заразата и където през последните 24 часа беше ряха регистрирани едва нови 19 случая на заразени (най-малък брой от началото на тази черна статистика през януари).

Общият индекс Stoxx Europe 600 вече се понижава с близо 1%, заличавайки сутрешен отскок с 3%  и след като вчера се срина със 7 на сто.

Немският индекс DAX 30, френският CAC 40 и британският FTSE100 също вече заличиха солиден сутрешен отскок с между 3% и 3,6% и в края на днешната сесия се намират под нов натиск от продажби с около и над 1%.

Солиден спад с около 3% пък вече бележат испанският индекс Ibex-35 и италианският MIB, след като по-рано днес и те нараснаха с по 3 на сто. Вчера основният индекс на борсата в Милано се срина с 11% на фона на продължаващото ескалиране на вирусна епидемия в Италия, което принуди правителството да постави под карантина цялата държава в опит да спре разпространението на вируса.

Подобно е и поведението на Уолстрийт, където основните фондови индекси също стартираха днешната търговия с доста добър отскок между 3,4% и 3,7% в опит да компенсират част от вчерашния брутален спад с между 7,29% и 7,79% (най-голям дневен срив от старта на световната финансова криза през октомври 2008 година).

И тук паниката около епидемията от коронавирус сякаш отново започва да взима връх, като два часа след старта на американската търговия индексът DJIA опитва отново да излезе на червено, след като първоначално скочи с цели 945 пункта и след като в понеделник се срина с 2013 пункта (рекорден негов спад в пунктово изражение).

S&P500 също заличи голяма част от първоначалния ръст с 3,51%, а Nasdaq Composite - от първоначален скок с 3,66%.

Румен Гълъбинов

"Няма да е изненада, ако глобалният растеж на БВП за първото тримесечие на 2020-а е леко отрицателен. Няма съмнение, че глобалната икономика се забавя значително в началото на тази година".

Това каза в предаването "Нещо повече" икономистът Румен Гълъбинов. Той посочи, че за България е важно да се следи как ще се възстанови ЕС и страните от еврозоната, тъй като износът на страната ни е основно към еврозоната.

"Трябва да усилим вътрешното търсене и да не позволим сериозен спад на вътрешното потребление, за да запазим сравнително добро ниво на ръста на БВП", обясни икономистът. Той предложи да бъде намален ДДС върху хранителните стоки и лекарствата, което ще има непосредствен ефект върху търговския оборот.

Цялото интервю на Диана Янкулова с Румен Гълъбинов и Теодор Наумов, брокер в банка в Милано, в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

До началото на зимния сезон ще приключат пътните ремонти във Великотърновско

До началото на зимния сезон ще приключат ремонтите в Прохода на Републиката и по главните пътища София - Варна и Русе – Велико Търново в чертите на Великотърновска област, увериха от Областното пътно управление. На Хаинбоаз предстои да бъдат възстановени червените колчета срещу неправилно изпреварване. Превантивен ремонт с преасфалтиране и..

публикувано на 30.09.24 в 14:05
Любомир Аламанов

Любомир Аламанов: Хората трябва да са активни участници в политическия процес

Хората не са безгласни зрители и трябва да са активни участници в политическия процес, не да чакат политиците да им обещават, а да отидат и кажат "искаме това и това" . Малко е обърната наопаки ситуацията у нас. Това коментира комуникационният експерт Любомир Аламанов в интервю пред БНР. "В обществото ни има леко странна и..

публикувано на 30.09.24 в 14:01

Българка, живееща в Ливан пред БНР: Нощта не беше спокойна, имаше отново бомбардировки

Държавата започна подготовка за поетапната евакуация на българите, които искат да напуснат Ливан. Правителственият самолет е в готовност да прибере сънародниците ни от Бейрут, когато получи зелена светлина за това. Първо ще бъдат евакуирани майки с деца и възрастни хора. Екип на Държавния авиационен оператор е в готовност да излети за Ливан..

публикувано на 30.09.24 в 14:00
Жозеп Борел

Борел свиква извънредна външнополитическа среща заради ескалацията в Близкия изток

Върховният представител по външната политика и сигурност Жозеп Борел свиква извънредна неформална видеоконференция на Съвет "Външни работи" заради ситуацията в Близкия изток в късния следобед. България ще бъде представена от постоянния представител в ЕС Румен Александров.

публикувано на 30.09.24 в 13:54
Васил Терзиев

Столичният общински съвет заседава извънредно за градския транспорт на София

Въпреки запорираните сметки на Столичния автотранспорт, автобусите на градския транспорт няма да спрат да обслужват пътници. В това увери общинският съветник Симеон Ставрев. Тази седмица Столичният общински съвет ще заседава, за да ще бъде решено как да се вдигне запора на сметките на общинското дружество. Причината за запора е ремонт..

публикувано на 30.09.24 в 13:20

Над 150 тежки катастрофи за седмица, 334 загинали при ПТП от началото на годината

Само през миналата седмица в България са станали 151 тежки катастрофи, като при тях са загинали девет души, а ранените са 201. Пътната полиция обяви, че взема допълнителни мерки срещу войната по пътищата. От началото на 2024 година до 29 септември на територията на страната са станали 5390 произшествия с 334 загинали, а близо 7000 души са..

публикувано на 30.09.24 в 13:20
Васил Велев

Васил Велев: Заплатите се изработват. Популизъм е политиците да ги увеличават

Заплатите се изработват! Популизъм е, че политиците щели да увеличат заплатите на хората! Хората сами ще си ги увеличат, ако работят по-добре, защото заплатите се вдигат с работа и квалификация . Това заяви пред БНР Васил Велев, председател на Асоциацията на индустриалния капитал в България (АИКБ), и обясни: "Никой не трябва да се стреми да..

публикувано на 30.09.24 в 13:07