Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Онколозите в Пловдив: Нито един пациент няма да остане без лечение

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Хиляди пациенти със злокачествени заболявания продължават лечението си в Комплексния онкологичен център в Пловдив в условията на пандемия от Covid-19.

В здравното заведение, което е водещо за цяла Южна България, се спазват всички изисквания за работа в  подобна кризисна ситуация, но част от  болните,  които не са от Пловдив се притесняват  да пътуват за насрочените им процедури.

Оказваме  психологическа подкрепа и обсъждаме всеки конкретен случай , казва управителят на центъра д-р Парашкев Цветков.

Онкоболните са една от най-рисковите групи при заболяване от коронавирус, а в същото време лечението им не трябва да спира. Непрекъснато следим необходимото количество от  предпазни средства да не намалява , казва д-р Цветков:

„Персоналът се бори и е подготвен. Постоянно актуализираме запасите - имаме предпазни очила, предпазни шлемове, предпазни манти и да благодаря на тези фирми и организации, които изразиха желание и помогнаха, и които ще помогнат тепърва за периодичното доставяне на предпазни средства“.

На този етап са взети и всички мерки нито един пациент да не остане без лечение , категоричен е управителят на онкологичния център:

„За един интервал напред имаме уговорка от фирмите, доставящи лекарства, че при евентуални трудности ние ще бъдем своевременно сигнализирани, за да търсим алтернативни варианти“.

В здравното заведение е създадена и нова организация за прием, обслужване и  лечение, допълва д-р Цветков:

„Всички планови оперативни намеси cа спрени, само където има категорично основание, че има злокачествено заболяване, чието отлагане на лечението ще доведе до някакви усложнения, то тези лечения не са отлагат“.

В същото време призивът към болните е да бъдат по-дисциплинирани и отговорни.

От ръководството на КОЦ са категорични, че хората, които имат съмнения за онкологични заболявания, няма да останат без лекарска помощ. Разбира се, препоръката е да  потърсят личните си лекари, които да ги насочат за консултация с онколог.

Но е факт , допълва д-р Цветков , че вече се забелязва намаляване на  такъв тип прегледи.  Логично е след края на кризата пък  броят им да се увеличи, коментира още той.

Психолозите в онкологичния център в Пловдив  споделят, че в момента  най-сериозни притеснения изпитват пациентите от други градове , на които се налага да пътуват или пък на тези , които трябва да ползват за придвижването си до здравното заведение такси или градския транспорт , защото се страхуват от заразяване.

Онкопсихологът Елена Атанасова посъветва пациентите да спазват правилата, които са познати от всяка обикновена грипна епидемия:

„Да спазят изолацията, да могат да организират ежедневието си, да се занимават с неща в дома, които са им хоби. … Да намалят информационния поток, новинарския, да го ограничат в определен час, в който само да се информират за конкретната ситуация в страната. Как да могат да общуват с техните близки  - има много съвременни форми - по Вайбър, по Скайп, по телефона.

Единственото по-различно е, че се ограничават движението, разходките, които са полезни за тях. Но в същото това време това могат да го правят в дома си, могат да излязат на терасата, ако пък имат къща с двор  - прекрасно е да излязат и на двора.

Психологическа подкрепа получават и медиците, допълва Елена Александрова.

„Затруднена е действително работата. Ние тук отдавна работим и с преодоляване на професионалния стрес, но в същото това време  - както нашите пациенти, така и здравните работници могат да ползват онлайн консултациите.

Те знаят, че когато се почувства по-напрегнати, винаги могат да се обърнат към психолог, тъй като ние познаваме спецификата на работата в онкология и знаем как да помогнем на нашите колеги“.

Спокойно могат и нашите пациенти да ни се обаждат, каза Елена Александрова, като допълни:

„Хората имат нуждата от топла дума, имат нуждата от подкрепа и това ги кара да се чувстват по-силни, по-уверени, по-спокойни. Има как да се преодоляват нещата, има как! Въпросът да спазваме точните предписания и стъпки“.

Репортажа чуйте от звуковия файл. 

КОЦ Пловдив

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Патриарх Даниил

Патриарх Даниил: Призванието на църквата е да събира тези, които са разделени

"Задачите са много. Главата на Българската православна църква е фигура, личност, която следва да олицетворява единството на Светия Синод и на народа ни, защото призванието на църквата е именно това да събира тези, които са разделени", заяви днес новият български патриарх Даниил преди първата си света литургия. Патриархът отбеляза, че е..

публикувано на 01.07.24 в 10:21

"Възраждане" няма да подкрепят "кабинет на ГЕРБ и ДПС"

След като ГЕРБ-СДС предложи кабинет с първия мандат и премиер Росен Желязков от партия "Възраждане" казаха за БНР, че позицията им остава непроменена и те няма да подкрепят "кабинет на ГЕРБ и ДПС". По-рано и съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков заяви, че "няма да подкрепим правителството на ГЕРБ-ДПС, за което си мечтае..

публикувано на 01.07.24 в 10:06
Росен Желязков

Р. Желязков: Най-важното е стабилизиране на публичните финанси и неотклонност в европейския ни път

Кандидатът за министър-председател на ГЕРБ-СДС Росен Желязков заяви, че най-важните теми пред правителството са стабилизирането на публичните финанси и неотклонност в нашата европейска перспектива. "Неотклонност в нашата европейска перспектива - това трябва да го заявим ясно и категорично", подчерта той. Относно хоризонта на кабинета Росен..

публикувано на 01.07.24 в 09:58

Експерти: Държавата да отдели 12 млн. срещу градушки вместо да плаща по 30 млн. обезщетения

Имаме нужда нашите политици да бъдат визионери и да гледат не за следващата година или по следващата, а да осъзнаят, че живеем в променящ се свят и да имат визия, какво ще се случи след 10 години. Оказа се, че сме богата държава, плащаме по 30 млн. лв. обезщетения за щетите на земеделските производители от градушки, а не отделяме 10 – 12 млн...

публикувано на 01.07.24 в 09:51

Борисов: Предлагаме правителство, за което изцяло ГЕРБ-СДС носи отговорност

"Ние сме се съобразили с избора на българските граждани – с над 11% да излезеш и да кажеш "връщам мандата" или "ще се опитвам с трикове да направя правителство" – това нито ни отива, нито е честно, нито е държавническо", заяви лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов след получаването на мандат за кабинет от президента и предлагането на кабинет с премиер..

публикувано на 01.07.24 в 09:39
Георги Проданов

Георги Проданов за кабинета "Желязков": Не знаем дали е ситуация, която ДПС ще подкрепи

"Росен Желязков е човекът, който в момента се ползва с най-висок обществен имидж сред хората от ГЕРБ. Доколко обаче от него зависи постройката на този кабинет? Всички знаем, че отзад стои Борисов". Това обясни пред БНР политологът Георги Проданов, след като стана ясно кой  е кандидатът за премиер на ГЕРБ-СДС.  Желязков представи на президента..

публикувано на 01.07.24 в 09:35
Кирил Петков

Кирил Петков: Няма да подкрепим правителство на ГЕРБ-СДС, за което си мечтае Пеевски

"Няма да подкрепим правителството на ГЕРБ-ДПС, за което си мечтае Пеевски, защото следващите реформи, нужни на България, са невъзможни с тях", написа във Фейсбук съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков. Първият мандат: Росен Желязков е кандидатът на ГЕРБ-СДС за премиер Междувременно представители на ПГ на ГЕРБ-СДС..

публикувано на 01.07.24 в 09:25