Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спорът "за" и "против" замяната на медикамент - с патент или генеричен

Снимка: Ани Петрова

Спорът "за" или "против" възможността за замяна на един продукт с генеричен в аптеката трябва да бъде в посока кога е безопасно да се замени даден лекарствен продукт с друг, кога пациентът ще бъде най-защитен по отношение на своето лечение, каза пред БНР Александър Симидчиев, пулмолог, началник на отделение в Медицински институт на МВР. 

Генеричното заместване не трябва да противопоставя лекари и фармацевти, изтъкна д-р Симидчиев:

"В голяма част от случаите, когато става дума за хапче или за сироп, оригиналният медикамент и генеричният имат доста сходни характеристики и качествата им се потвърждават от Изпълнителната агенция по лекарствата".

Той посочи, че опитът на лекари, които са работили с един или друг медикамент, показват, че понякога заменянето на един медикамент с друг, може да разбута един добре стабилизиран пациент в неговото лечение на хроничното му заболяване. Не винаги замяната на едно с друго води до същите ефекти:

"Генеричните медикаменти обикновено са с по-ниска цена, което прави достъпността им по-голяма. И когато не застрашава пациента и не води до промяна в контрола на терапията му, а напротив - увеличава достъпността, тогава няма никакъв проблем. Има плюсове и в едната, и в другата посока".

Репортаж на Гергана Хрисчева в предаването "12+3" можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Делян Пеевски

Заседание на областните председатели на ДПС, свикано от Пеевски

Трети час в столичен хотел се провежда заседание на oбластните председатели на Движението за права и свободи. То е свикано от председателя на парламентарната група на ДПС и един от председателите на партията Делян Пеевски Сбирката е закрита за медиите, предполага се, че на нея обсъждат ситуацията в партията. След заседанието изявление ще..

публикувано на 08.07.24 в 15:42

След катастрофата с жертви край Стражица: Таксиметрови шофьори на протест пред полицията във В. Търново

Колеги на таксиметровия шофьор, който загина тази сутрин при катастрофата на главния път София - Варна, при стражишкото село Кесарево, се събраха пред полицията във Велико Търново с настояване за по-строг контрол срещу неправоспособните водачи. 17-годишен младеж без шофьорска книжка причини катастрофата, при която на място загинаха двама..

публикувано на 08.07.24 в 15:36

В болница в Плевен са приети шест деца, яли бисквити с канабис

В Университетската многопрофилна болница за активно лечение (УМБАЛ) "Д-р Георги Странски" в Плевен са приети шест деца, след като са консумирали бисквити с канабис. Още едно дете се лекува, след като е приело наркотичен опиат и кокаин. Това съобщи Таня Вашкова, експерт "Връзки с обществеността" в здравното заведение. Децата са хоспитализирани..

публикувано на 08.07.24 в 15:32
Светослав Малинов

Светослав Малинов: Техническият кабинет е неизгоден за всички партии и изгоден за гражданите

Предложението за техническо правителство е крачка към стабилизиране на трудната ситуация , в която се намираме - източник на стабилност и оздравяване . Коментара направи пред БНР проф. Светослав Малинов, преподавател по политология в СУ "Св. Климент Охридски", като уточни, че в него се крие предложението на ПП-ДБ да получи третия мандат : "Нещо,..

публикувано на 08.07.24 в 14:54

Туроператорите настояват за удължаване действието на ДДС от 9% за пакетните услуги

В разгара на летния туристически сезон туроператорите настояват за удължаване на действието на ДДС от 9% за пакетните услуги до края на годината. Мярката беше временна в подкрепа на бизнеса по време на сovid-кризата. От началото на този месец обаче ставката на ДДС върху туристическите пакети се върна на 20%. Туроператорите казват, че това ще..

публикувано на 08.07.24 в 14:53
Богдан Русев

Богдан Русев за "Градът не забравя" - история, която не бива да пропускате

Богдан Русев  е автор на повече от 15 романа и сборници с разкази, 32 книги-игри с около 150 000 бройки общ тираж.  Преводач е на десетки класически и съвременни произведения от най-популярните британски и американски автори. До момента от обичаната му поредица "Разследванията на Филипова и Бързаков" читателите преживяваха първите две части..

публикувано на 08.07.24 в 14:46

Еднократната помощ за пострадалите от градушката на 12 юни във Великотърновско още не е изплатена

Близо месец след унищожителната градушка във Великотърновско все още не е започнало изплащането на еднократната държавна помощ на пострадалите домакинства. Хората в село Шереметя са обезверени, че ще получат нещо от държавата, за да покрият частично разходите си по възстановяване на щетите. Мощна буря с градушка нанесе щети в Търново и околните..

публикувано на 08.07.24 в 14:31