Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Васил Тодоров, БТПП: Държавата да не разбива действащи модели в търговските вериги

Васил Тодоров - главен секретар на Българската търговско-промишлената палата (БТПП)
Снимка: БТПП

Бизнесът се обяви срещу намерението на държавата да задължи търговските вериги да отделят поне половината от площта си за български храни.

От Българската търговско-промишлената палата (БТПП), където членуват и производители и търговци предложиха други механизми за подкрепа на родните стоки.

БТПП - организация, която представлява интересите и на производители и на търговци, и където членуват редица популярни търговски вериги и браншови обединения, е категорично против мерките, които обмисля държавата. Според не това е позицията и на техните членове.

Според Васил Тодоров от Палатата, подобно решение не е нито в интерес на българските производители, нито в интерес на потребителите, нито пък е антикризисна мярка.

„Съзираме опасността чрез една недопустима административна намеса да се променят действащи, и то успешно действащи търговски модели в търговските вериги, които към настоящия момент имат изключително важна роля, тъй като са обектите, които снабдяват със стоки от първа необходимост, хранителни продукти имам предвид, гражданите. И те са работещи обекти в условията на криза“, каза той.

Според Васил Тодоров подобна административна разпоредба би довела до това, търговските вериги драстично да променят източниците си на снабдяване и условията за доставка, както и организацията на цялата търговска дейност, което веднага ще се отрази на повишените им разходи, съответно ще повиши и цените за крайния клиент.

От Търговско-промишлената палата подчертано критикуват предложението в съответен хипермаркет да се предлагат само стоки, произведени в съответния регион или до 200 км разстояние.

„Предвиденото ограничение веднага би засегнало не само чуждестранни вносители, но би засегнало и българските производители. Т.е. български производители на стоки от Варна няма как да продават в София, а това би ограничило значително техните права и възможности да запазят своята дейност в тези тежки условия, тъй като софийският пазар генерира близо 40% от БВП на страната“, каза Тодоров.

„Такава мярка ще доведе до дефицити в определени региони и продукция от Южна България няма да може да бъде продавана в търговски вериги в Северна България. По отношение на качеството – възможно е при действащо едно такова постановление, търговските вериги, за да отговорят на потребителите, да бъдат принудени да влагат стоки с по-ниско качество, което е категорично против интересите на потребителите и не може да бъде считано за антикризисна мярка“, добави той.

Затова от Търговско-промишлената палата предлагат други решения на държавата.

„Държавата е длъжна, не в този конкретен случай и с подобна мярка, да създаде възможности и да насърчи и подпомогне българските производители било с програми, които насърчават електронната търговия, било чрез създаването, дори с държавен ресурс, на тържища, където тази продукция да бъде изложена и да има възможност тя да стигне или до търговец или до краен потребител. Но не и чрез въвеждането на такава административна намеса и такава мярка, която може да блокира и съществено да затрудни действащите търговски модели в търговските вериги. Това е задължението на българската държава. А не с административни мерки и модели да разбива действащи търговски практики“, каза Васил Тодоров от БТПП.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Роботите стават все по-достъпни в българската икономика

Роботиката представлява голяма планина, която участниците се учат да изкачват заедно . По време на това изкачване те учат много за екипната работа, за реалния свят – как когато свържем две жички, напишем малко код и натиснем един бутон, виждаме как това, което сме направили, може да помогне на останалите около нас. Това обясни в интервю за..

публикувано на 27.09.24 в 11:32

Румяна Киризиева: В по-малките населени места са по-отворени към спорта

Последният петък на септември е Европейски ден на спорта в училище. Идеята е да се съчетаят физическа активност и забавление . Това е десето, юбилейно издание на кампанията у нас, в която се включват все повече училища и спортни клубове, отбеляза пред БНР  Румяна Киризиева от пловдивското сдружение "Бъди активен". По техни данни близо 800..

публикувано на 27.09.24 в 11:00
Петко Стоев

Петко Стоев за ролята на технологиите в съвременния свят

За ролята на технологиите в съвременния свят има много какво да се каже. Те стават все по-важна част от нашето ежедневие.  "В момента технологиите се развиват като симбиоза между човека и иновацията , защото винаги целта е технологията да помага на човека да се справя по-добре, да работи по-комфортно, по-удобно, каза за "Нощен Хоризонт"..

публикувано на 26.09.24 в 15:11
 Владислав Николов

На 28 септември във Варна ще се проведе 11-то събитие за събиране на капачки

"Ние никога не сме си мислили, че ще превземем по такъм сърцат начин хората, идеята ни беше да направим нещо от себе си, което да бъде чисто, същевременно полезно, каза за БНР Владислав Николов, създателят на първата в България благотворителна кампания за събиране на капачки в помощ на недоносени бебета "Аз Вярвам и Помагам" .  Всичко започва през..

публикувано на 26.09.24 в 11:45

Студенти от Стопанския факултет на СУ, доброволци и общинари обновиха подлеза на спирка „жк. Изток“

Мръсен, тъмен и издраскан, сборно място на футболни агитки – така доскоро е изглеждал подлеза под бул. "Цариградско шосе" в близост до кръговото на четвърти километър. Случайни минувачи разказват, че подлезът от години е оставен без поддръжка. „Беше ужасно мръсен, всичко беше нарисувано“, каза случен минувач. „Не съм минавала много често..

публикувано на 25.09.24 в 12:02
Ели Маринова

Ели Маринова за суеверията български и мъченичеството на Йоан Кръстител

Искаме или не, есента ще напомня все повече за себе си и нощите ще стават студени . С идването на новия месец ще дойде и края на отпуските и ще трябва да се върнем отново в познатия ритъм. Есента е хубаво време, прибират се плодовете, прави се вино. Подготвя се къщата за по-хладните и къси дни. Това е времето на приказките, на митовете,..

публикувано на 25.09.24 в 11:00

Асаф Кенан е създал електронно приложение, което ограничава ползването на мобилни телефони

В Европа в много държави е забранено ползването на телефон в училище. В Израел възразяват срещу толкова категорична забрана. Преди войната дори имаше ученически демонстрации. На тях средношколците искаха изцяло смяна на концепцията за образование. Смятаха, че е отминало времето, когато учителят по хуманитарни науки да запознава възпитаниците..

публикувано на 22.09.24 в 10:33