Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Акценти от чуждестранния печат

Снимка: Pixabay

Печатът в Русия коментира вчерашните масови протести в страната - първите, откакто започна коронавирусната епидемия, пише "Комерсант" и уточнява,че повечето от тях са били виртуални. 

Във Владикавказ  се състоя и реален протест - 1500 души излязоха на площада с искане за вдигане на карантината и връщане на работа. Митингът приключи с намеса на спецполицаи и 55 души бяха задържани, добавя "Комерсант". "Владикавказ може да запали общоруска протестна вълна, ако властта не вземе някакви своевременни мерки",  предупреждава "Московский комсомолец". 

Жителите на ред страни все по-често одобряват вече мерките на властите за борба с новия вирус, пишат "Ведомости" и "Лента", цитирайки данни от проучване на "Галъп" и на руския холдинг "Ромир".

В Русия одобрението е нараснало от 49 на 51 процента. Хората на противоположно мнение също са станали повече - 44 процента срещу 36 на сто преди месец. Най-силно е съгласието с мерките на властите в борбата с пандемията в Индия и Малайзия - по 91 процента, в Австрия - 86 на сто, и Пакистан - 82 на сто. В САЩ делът на съгласните и на несъгласните с действията на правителството е еднакъв - по 48 на сто. 

Обявеното снощи от президента Доналд Тръмп намерение да издаде указ за временно прекратяване на имиграцията в САЩ е знак за неговия по-общ план да изолира страната от останалия свят, пише "Ню Йорк таймс". Според информирани източници, цитирани от вестника, указът за спиране на процедурите по издаване на зелени карти и работни визи ще бъде подписан до няколко дни. Наетите хора, които от години са получавали визи, за да извършват специализирана дейност на територията на САЩ, биха получавали занапред отказ да пристигнат. Но за отделни работещи във важни сектори в икономиката ще бъдат правени изключения, твърдят пред вестника запознати. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна, архив

Две леки катастрофи тази сутрин в София

Две леки катастрофи са станали тази сутрин в София. От полицията уточняват, че няма пострадали при инцидентите. Едната катастрофа е в района на Орлов мост, където е било поискано съдействие от екип на пожарната. При другия инцидент - на булевард "Климент Охридски", са се ударили два автомобила като единият от шофьорите се е оплакал от..

публикувано на 20.05.24 в 11:14
Паметник на първия български фотограф Анастас Карастоянов в Самоков

В Самоков откриха 2-метрова скулптура на първия роден фотограф Анастас Карастоянов

В Самоков през уикенда бе официалното откриване на Паметника на пионера на българската фотография - Анастас Карастоянов. Монументът се намира в историческата зона на града при емблематичната Чорбаджийска фурна. Автор на скулптурата е Маргарита Иванова. „Направих проект първо на статуетката за Национални конкурс за черно-бяла..

публикувано на 20.05.24 в 10:50

78-годишен мъж от харманлийско село е починал от премръзване

78-годишен мъж от харманлийското село Българин е починал от премръзване, съобщават от полицията. На 17 май е подаден сигнал, че той не се е прибрал у дома. Започнало е издирване от полицаи и местни жители, които са го открили в гориста местност. От първоначалния оглед липсвали следи от насилие. Мъжът е бил откаран и прегледан в..

публикувано на 20.05.24 в 10:44

Двама кандидат-депутати от Монтана се отказаха от 50-то НС

Двама кандидати за народни представители от 12 МИР Монтана се отказаха от борбата за 50-ия парламент. Цеко Маринов и Ангел Ангелов са заявили, че желаят да им бъде заличена регистрацията, съобщи говорителят на РИК Монтана Петко Петков. Районната избирателна комисия в Монтана излезе с решения и заличи регистрацията на Цеко Маринов като..

публикувано на 20.05.24 в 10:38

5-годишно дете почина напът за болницата в Благоевград

Дете на 5 години от село Стоб, община Кочериново, е починало в линейката, докато е транспортирано към Спешното приемно отделение на областната болница в Благоевград. От няколко дни детето не се е чувствало добре, но вчера състоянието му се влошава и родителите му отишли до спешния център в град Рила. По непотвърдена информация, след като е..

публикувано на 20.05.24 в 10:29
Лодка с нелегални мигранти на пристанището на град Палеохора, о-в Крит.

Атина и Кайро обсъждат мигрантския наплив към Гърция

Египетският външен министър Самех Шукри пристига днес в Атина. Основна тема в разговорите е настояването на гръцките власти за мерки за овладяване на мигрантския наплив. 30 жени и деца от са спасени тази нощ от лодки с мигранти в Егейско море. Гърция отчита поредно засилване на потока от незаконно пристигащи. Властите и жителите на..

публикувано на 20.05.24 в 10:20

Националният таксиметров синдикат започва безсрочен протест от днес

Националният таксиметров синдикат започва безсрочен протест от днес.  Недоволството си представители на бранша изразиха и на 14 чай, като то е породено от закриването на стоянки в столицата.  " Кметът Васил Терзиев избра да покани на среща организации, които не подкрепят протеста, а след това излъга, че е провел разговор с бранша. Нямаше..

публикувано на 20.05.24 в 10:17