Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Румяна Коларова: Позната стратегия на Борисов, когато става дума за парламентарен контрол

Нинова се връща към острата конфронтация с управляващите, смята политоложката

Румяна Коларова
Снимка: Ани Петрова, БНР

"И като линия на поведение на парламентарното мнозинство, и като стратегия на министър-председателя, когато става дума за парламентарен контрол, това можеше да се очаква". Това каза пред БНР политологът Румяна Коларова във връзка с проваленото заседание на Народното събрание, на което трябваше да бъде изслушан премиерът Бойко Борисов. По думите ѝ 44-тият парламент е пример за липса на каквото и да е взаимодействие между управляващите и опозицията.

Според нея за БСП е било необходимо да има изслушване на министър-председателя в пленарната зала, защото Корнелия Нинова се чувства доста ограничена,  заради пандемията невъзможността за рутинни политически действия, които мобилизират и сплотяват членовете и симпатизантите на партията ѝ:

"Това е жизнено важно за БСП", категорична беше Коларова и коментира, че в момента медиите са отворени за всички реакции на различните партийни организации, но Корнелия Нинова иска това да стане от парламентарната трибуна:

"Търси парламентарния сблъсък с управляващите, за да постави ударението, че те са парламентарна опозиция". Според нея Нинова се връща към острата форма на конфронтация с управляващите.

В предаването "Нещо повече" тя заяви, че бързата реакция на партии и коалиции като "Демократична България" понякога е много по-ефективна от реакция от парламентарната трибуна, но БСП е по-стара и по-тромава в организацията си партия и затова залагат на прекия сблъсък.

Коларова посочи, че вече е време за разхлабване на мерките, въведени с извънредното положение, защото дори само това ще мотивира позитивно хората.

"Това е голям стрес и психологическа травма, всеки един от нас го преживява. Но не е чак толкова необратима, каквато необратима травма може да бъде нанесена на икономиката", каза тя. 

По думите на Румяна Коларова обществото е разделено само по определени теми и не би могло да се каже, че има крайно разделение. 

Цялото интервю на Георги Марков с Румяна Коларова в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

ГЕРБ няма да участва в заседанието на НС за изслушване на Борисов

ПГ на ГЕРБ реши днес да не участва в извънредното заседание на парламента, на което трябва да бъде изслушан премиерът Бойко Борисов във връзка с мерките и действията на правителството за ограничаване на заразата от коронавирус. Решението обяви..

обновено на 21.04.20 в 12:57
ВИЖТЕ ОЩЕ

Бягане в подкрепа на незрящи хора ще се проведе за седма година в София

Благотворително бягане в подкрепа на трудноподвижни или незрящи хора ще се проведе тази вечер в София.  Организатор на събитието "Светулки RUN" е Софийски планински клуб и началото му е край езерото Ариана в Борисова градина. Информация за инициативата..

публикувано на 01.10.24 в 05:08
Садик Хан

Садик Хан предупреди за възможен скок в престъпленията от омраза заради напрежението в Близкия изток

Кметът на Лондон Садик Хан предупреди за потенциално увеличаване на престъпленията от омраза във Великобритания, предизвикано от нарастването на насилието в Близкия изток, след като водеща британска еврейска организация предупреди за опасността от "атаки за..

публикувано на 01.10.24 в 04:38
Изглед към централата на ООН в Ню Йорк, САЩ, септември 2022 г.

Среща между Никос Христодулидис и Ерсин Татар ще се проведе през октомври в Ню Йорк

Неформална тристранна среща между генералния секретар на ООН Антонио Гутериш, президента на Кипър Никос Христодулидис и лидера на кипърските турци Ерсин Татар ще се проведе през октомври в Ню Йорк, обявиха от централата на международната организация в..

публикувано на 01.10.24 в 04:31
Дейвид Лами

Дейвид Лами призова британските граждани да напуснат Ливан

Министърът на външните работи  на Обединеното кралство Дейвид Лами призова британските граждани да се вслушат в съвета на правителството и незабавно да напуснат Ливан. Лами каза, че ситуацията на място е "бързо развиваща се" и министрите не могат да..

публикувано на 01.10.24 в 04:25
Израелската артилерия поразява села в южен Ливан

Израел обяви, че е започнал ограничена сухопътна операция в Ливан

Израелските отбранителни сили са започнали преди няколко часа целенасочена и ограничена сухопътна операция в южен Ливан срещу цели и инфраструктура на терористичната организация "Хизбула", обяви армията на еврейската държава. Мишените са села, които се..

публикувано на 01.10.24 в 02:59
Реджеп Ердоган

Ердоган се обяви за употреба на сила срещу Израел, ако не спре нападенията си в Ливан и Газа

Президентът на Турция Реджеп Ердоган се обяви за употреба на сила срещу Израел, ако не спре нападенията си в Ливан и в ивицата Газа. След заседание с правителството в Анкара Ердоган обясни, че решението трябва да бъде взето от Съвета за сигурност на..

публикувано на 30.09.24 в 22:06
Израелски въдушен удар по Ливан, нанесен на 30 септември 2024 г.

Увеличават се сигналите, че израелските военни започват сухопътна операция в Ливан

Израелската армия е установила закрита военна зона около три гранични с Ливан населени места в Израел, предаде АФП, като се позова на изявление на армията. Районите около три кибуца на границата между Израел и Ливан - Метула, Мисгав Ам и Кфар Гилади,..

публикувано на 30.09.24 в 21:54