Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Диана Русинова: Системно нарушение на правовия ред доведе до катастрофата с Милен Цветков

Диана Русинова
Снимка: Ани Петрова

"Каквато и грешка да търсим в организацията на движението, в светофари, в настилки, в маркировки, в случая с катастрофата (при която загина журналистът Милен Цветков - бел.ред.) няма да се промени това, че имаме допуснато системно нарушение на правилата за движение и на правовия ред в държавата, които са довели до този инцидент". Това каза пред БНР Диана Русинова от Европейския център по транспортни политики.

Та изрази очакване специалната държавна институция, създадена, за да се грижи за пътната безопасност, да излезе със становище и препоръки по тази тежка катастрофа:

"Надявам се да бъдат по-активни и по разрешаването на нормативните казуси, защото там е тяхната роля. Надявам се в следващите месеци да изградим с тях по-добър диалог и да ги убедим в нашата гледна точка, че в нормативните документи има сериозни пропуски, поправянето на които няма да бъде в полза на някои лобистки кръгове, но ще бъде в полза на пътната безопасност. И съм оптимист, че ще успеем да ги убедим в това", заяви Русинова.  

В предаването "Преди всички" тя коментира, че борбата с пияните и дрогираните шофьори е един от четирите приоритета в последния работен документ на Европейската комисия:

"Проблемът е много по-дълбок от това да кажем, че той е седнал и карал дрогиран и е убил човек. В обществото ни има проблем, защото ние не за първи път допускаме такъв водач да се качи в автомобил и да убие някого. И те стават повече. Много такива случаи остават неизвестни".

По думите ѝ строгостта на закона трябва да стане толкова сериозна, че това да не се случва и да се работи за превенция за борба с този тип престъпления

Русинова заяви, че е изненадана от това, че държавата за първи път се насочи към това, че в автомобила на дрогирания шофьор е имало и други хора и защо са си позволили да се качат при него, а не са сигнализирали за това нещо:

"Не е толкова обичайна практика да се повдигат обвинения на толкова широк кръг от хора. Според мен това е по-правилният път отколкото непрекъснато да завишаваме глобите и санкциите".

Тя коментира и заснетото от видеокамерите на мястото на катастрофата.

Европейският център за транспортни политики и звеното по пътна безопасност на Столичната община ще проведат от 10.30 часа целенасочена инспекция по пътна безопасност в района на катастрофата, при която загина Милен Цветков.

Цялото интервю на Силвия Великова с Диана Русинова в предаването "Преди всички" можете да чуете от звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Десислава Пешева, майката на младежа, предизвикал катастрофа и убил журналиста Милен Цветков, беше изведена от Трето РПУ в столицата от служители на реда. Кристиан Николов е управлявал джипа под въздействието на наркотици.

Повдигнаха обвинение на майката на Кристиан Николов

Обвиниха Десислава Пешева  - майката на Кристиан Николов, че е позволила на сина си да шофира след употреба на наркотици. Обвинения ще бъдат повдигнати и на двамата спътници на 22 -годишния мъж, който причини тежката катастрофа на Великден, при която..

обновено на 21.04.20 в 19:34
22-годишният Кристиан Николов при извеждането му от 4 РПУ в столицата

Постоянен арест за Кристиан Николов, обвинен за смъртта на Милен Цветков

Кристиан Николов (22 г.) остава в ареста, реши тази вечер Софийският градски съд. Съдът прие, че на този етап има достатъчно данни, че той умишлено е причинил смъртта на журналиста Милен Цветков . Въпреки възраженията на адвоката на Николов,..

обновено на 22.04.20 в 22:58
ВИЖТЕ ОЩЕ

Фолклорният събор "Кайлъшка шевица" постави начало на бъдещи традиции

При голям интерес в Плевен премина първото издание на фолклорния събор „Кайлъшка шевица“.  В красивия парк „Кайлъка“ дойдоха цели семейства, всички облечени в народни носии. Песни, народни танци, игри и надпревари създадоха неповторима..

публикувано на 30.06.24 в 06:25
Тримата митрополити, от които ще бъде избран Българският патриарх (от ляво надясно): Гавриил Ловчански, Григорий Врачански и Даниил Видински.

140 делегати ще избират български патриарх

Новият български патриарх ще бъде избран днес от четвъртия Патриаршески избирателен църковен събор, който започва от рано сутринта. Гласуването трябва да приключи на обяд, а в 14.30 часа се очаква да бъде обявено името на новия глава на..

публикувано на 30.06.24 в 05:58

Кипър ще бори незаконните сметища

В Кипър започва план за справяне с незаконните сметища, за чието изпълнение правителството отпуска 1,5 млн. евро за тази година. На нарушителите, които замърсяват с безконтролно изхвърляне на отпадъци, ще бъдат налагани глоби до 20 000 евро...

публикувано на 30.06.24 в 04:00

Елтън Джон подкрепи лейбъристите преди вота във Великобритания

Пет дни преди общите избори в Обединеното кралство подкрепата за лейбъристите е на най-ниско ниво откакто Риши Сунак стана лидер на Консервативната партия и премиер на страната, показва ново проучване на общественото мнение на агенция „Саванта“. Според..

публикувано на 30.06.24 в 02:44

Защитени жилища за хора с ментални увреждания ще има в с. Мамарчево

Защитени жилища за пациенти с ментални увреждания ще бъдат изградени в боляровското село Мамарчево. Финансирането е осигурено по Плана за възстановяване и устойчивост и в размер 9 млн. лв. В момента в Дома край село Малко Шарково са настанени 85..

публикувано на 29.06.24 в 20:56

В Малага протестираха срещу масовия туризъм

Жители на испанския град Малага излязоха на протест срещу масовия туризъм. Според тях той е причината за повишаването на цените на наемите. Демонстрантите настояват местните власти да защитят. "Наемите са се увеличили неимоверно. Това е..

публикувано на 29.06.24 в 20:51

Регистърът на населението в Кипър започва да функционира в дигитален формат

Регистърът на населението в Кипър започва да функционира в дигитален формат, съобщиха от вътрешното министерство. Цифровизацията му е част от правителствения план за модернизация на административното обслужване на гражданите, повишаване на качеството..

публикувано на 29.06.24 в 20:32