Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Турция: Катастрофите са около милион годишно, при 13% има смъртни случаи

Полицейска проверка, Истанбул, април 2020 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Нарушаването на правилата за пътна безопасност в Турция е сериозен проблем. От 2009 г. насам броят на катастрофите в югоизточната ни съседка е над 1 млн. годишно.

Полицейските статистики сочат, че в периода 2009 – 2018 г. средно при 13% от тях има смъртни случаи. За 10 години при такива инциденти живота си са загубили 53 000 турци, а почти 2,7 млн. са били ранени.

Властите се опитват да затегнат правилата на пътя, за да ограничат катастрофите и жертвите.

Ползването на мобилни телефони при шофиране без устройството „свободни ръце“ е забранено. Носенето на предпазни колани от всички пътници е задължително през цялото време на пътуването. Глобата за неспазване на правилото е 132 турски лири (около 40 лв.).

Ограниченията на скоростта са 50 км/ч за шофиране в населени места, 90 км/ч за междуградски пътища и 120 км/ч за магистралите.

Глобите за неспазване на ограниченията от 1 януари бяха увеличени с над 20%. Те зависят от скоростта над ограничението, с което карате.

Ако карате с между 10 и 30% по-бързо, глобата е 288 лири (около 75 лв.). Ако нарушавате ограничението с между 30 и 50 на сто, глобата е 598 турски лири (около 155 лв.), а превишаване на скоростта с над 50% ще ви лиши от 1228 турски лири (320 лв.).

Отказът на водач да бъде тестван с ръчно устройство за проверка за алкохол или наркотици в кръвта се наказва с глоба от над 3500 турски лири или над 900 лв.

При бързо заплащане на глобите можете да се възползвате от 25% „намаление“.

Глобите, налагани от органите на реда, могат да се заплащат на място или, ако шофирате собствен автомобил, в данъчните и пощенските служби, както и в оторизираните за това банки. За целта представяте фиша за глобата, документ за самоличност и документите на колата.

Истанбул, април 2020 г.

На водачите на транспортни автомобили и тези в обществените служби е забранено шофирането с каквото и да е количество алкохол в кръвта. За шофиращите лични автомобили лимитът е 0,5 промила.

Ако водач бъде заловен да шофира след употреба на алкохол, в зависимост от броя на нарушенията са предвидени не само глоби, но и отнемане на книжката, изваждане на автомобила от движение и дори затвор до 6 месеца.

Първото нарушение води до глоба от 1000 турски лири (около 310 лв.), второто – 1256 турски лири, а третото – 2018 турски лири.

При първо нарушение в рамките на пет години книжката на водача се отнема за 6 месеца, при повторно нарушение – за 2 години, а при трети случай лишаването от свидетелство за правоуправление е за 5 години.

След второ нарушение автомобилът се изважда от движение. При три нарушения е предвидено и 6-месечно наказание лишаване от свобода при лек режим на изтърпяване.

При две нарушения е задължително участието в обучение за подобряване на поведението като шофьор, а водачите с три простъпки преминават през психо-технически тест.

За всяко поредно нарушение се отнемат и по 20 контролни точки.

Шофирането на автомобил, който водачът не може да управлява поради въздействието на алкохол или наркотици, което застрашава живота, здравето или собствеността на други хора се наказва с между 3 месеца и 2 години затвор (чл. 179, ал. 3 във връзка с ал. 2 от турския Наказателен кодекс).


Въпреки че наказанията за шофиране след употреба на алкохол Турция са по-строги, отколкото в повечето страни, предвиденото наказание за непредумишлено убийство е сходно с това в България. Чл. 85 от Турския наказателен кодекс предвижда между 2 и 6 години затвор за това престъпление.

Ако е настъпила смъртта на повече от един човек или има смърт и нараняване на едно или повече от едно лица, тогава наказанието е между 2 и 15 години лишаване от свобода.

Значителна разлика между българската и турската наказателна система е, че при съседите ни наказанията могат да се кумулират, а не се прилага принципът на налагане само на най-голямото наказание.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Ивайло Иванов

Ивайло Иванов: Определянето на МРЗ трябва да е в консенсус между синдикати и работодатели

Най-добрият вариант за определяне на минималната работна заплата (МРЗ) е да има консенсус между синдикати и работодатели.  Те за съжаление са на диаметрално противоположни мнения. Има и директива на ЕС за транспониране, за да може МРЗ да е адекватна, но не върви процесът по най-добрия начин. Това каза в интервю пред БНР министърът на МТСП..

публикувано на 06.10.24 в 12:27
Андрей Янкулов

Андрей Янкулов: Противозаконно е оставянето в ареста на Джейхан Ибрямов

Противозаконно е оставянето в ареста на Джейхан Ибрямов .  Това мнение изказа пред БНР Андрей Янкулов, старши правен експерт в Антикорупционния фонд (АКФ), като обясни, че въпросът дали лицето да бъде с имунитет се решава от парламента или неговия председател , а съдът се произнася при вече свален имунитет , тъй като няма никакво отношение по..

публикувано на 06.10.24 в 12:14

Задържана е жена, спукала гумите на 17 коли в София

Тази сутрин в полицията е получен сигнал за надрани с твърд предмет леки автомобили, на които са били спукани и гумите. Незабавно на място в столичния квартал "Надежда" са били изпратени полицейски служители, съобщиха от пресцентъра на МВР. Пред жилищен блок..

публикувано на 06.10.24 в 11:45
проф. Асена Сербезова

Проф. Асена Сербезова: Агенцията за медицински надзор да е независима

Агенцията за медицински надзор да е независима от Министерството на здравеопазването . Това каза пред БНР проф. Асена Сербезова, бивш министър на здравеопазването, като посочи: "Добре е тази агенция да не зависи от министъра на здравеопазването , да не е към министъра и да не получава указания от него, а да бъде независима държавна агенция "...

публикувано на 06.10.24 в 11:16

Пореден сигнал за замърсяване на река Струма

Пореден сигнал за замърсяване на река Струма в района на Перник е получен днес в РИОСВ - София, съобщават от екоинспекцията. На място незабавно е изпратен екип, изискано е и съдействие от Изпълнителната агенция по околна среда за извършването на полеви измервания и вземането на водни проби за физико- химичен анализ.  Сигналът е бил за кафяви води..

публикувано на 06.10.24 в 10:58
Николай Младенов

Николай Младенов: Ще следим за инициатива на международната общност за омиротворяване в Близкия Изток

Трябва да се следи дали международната общност в рамките на следващите дни ще излезе с цялостна инициатива за омиротворяване на региона в Близкия Изток. Такава засега липсва и остава военната опция. Това коментира за напрежението в Близкия Изток бившият външен министър на България Николай Младенов, бивш специален пратеник на ООН за..

публикувано на 06.10.24 в 10:52

В Петрич продължават проявите за почит на цар Самуил

В Петрич продължават честванията на 1010 години от управлението на цар Самуил.   От 9 часа в историческия музей на града започва Международна научна конференция "Самуилова България - история и култура“. Научна конференция, посветена на Самуилова България, ще се проведе в Петрич От националния парк-музей тръгва и походът "По стъпките на..

публикувано на 06.10.24 в 10:33