Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хранителната банка в Сливен приема молби по телефон и имейл, помощ получиха близо 400 души

| обновено на 01.05.20 в 16:02
Снимка: bgfoodbank.org

Заради струпването на множество хора в центъра на града през последните дни община Сливен прекрати приемането на молби за подпомагане от Общинската хранителна банка, които се подаваха лично в административния център, съобщи кметът Стефан Радев. Те ще бъдат приемани само по телефон, електронна поща, а в квартал "Надежда" на място в изнесения административен център.

Кметът Радев обяви, че са засечени и опити за злоупотреби. Установено е, че това е ставало чрез подаване на молби по телефона и на място, а намерението е било да се излъже системата и да се вземат два пъти хранителни помощи. 

Общинската хранителна банка беше създадена в помощ на хората в тежко социално положение заради извънредната ситуация - останали без работа, карантинирани, социално слаби и възрастни хора в нужда. 

В кампанията "Заедно за теб!" вече се включиха десетки фирми и граждани. Тонове брашно, олио, картофи и дълготрайни продукти бяха събрани. 

Кметът благодари на всички, които са се отзовали на кампанията: 

"В това тежко време е важно да има солидарност между хората и да сме заедно в това изпитание, да не остане никой сам". 

Досега помощ е стигнала до 380 души, като 140 от тях са в кв. "Надежда". От пресцентъра на Общината обобщиха, че общо раздените хранителни пакети са 837. 

Репортаж по темата можете да чуете в звуковия файл. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Паметник на първия български фотограф Анастас Карастоянов в Самоков

В Самоков откриха 2-метрова скулптура на първия роден фотограф Анастас Карастоянов

В Самоков през уикенда бе официалното откриване на Паметника на пионера на българската фотография - Анастас Карастоянов. Монументът се намира в историческата зона на града при емблематичната Чорбаджийска фурна. Автор на скулптурата е Маргарита Иванова. „Направих проект първо на статуетката за Национални конкурс за черно-бяла..

публикувано на 20.05.24 в 10:50

78-годишен мъж от харманлийско село е починал от премръзване

78-годишен мъж от харманлийското село Българин е починал от премръзване, съобщават от полицията. На 17 май е подаден сигнал, че той не се е прибрал у дома. Започнало е издирване от полицаи и местни жители, които са го открили в гориста местност. От първоначалния оглед липсвали следи от насилие. Мъжът е бил откаран и прегледан в..

публикувано на 20.05.24 в 10:44

Двама кандидат-депутати от Монтана се отказаха от 50-то НС

Двама кандидати за народни представители от 12 МИР Монтана се отказаха от борбата за 50-ия парламент. Цеко Маринов и Ангел Ангелов са заявили, че желаят да им бъде заличена регистрацията, съобщи говорителят на РИК Монтана Петко Петков. Районната избирателна комисия в Монтана излезе с решения и заличи регистрацията на Цеко Маринов като..

публикувано на 20.05.24 в 10:38

5-годишно дете почина напът за болницата в Благоевград

Дете на 5 години от село Стоб, община Кочериново, е починало в линейката, докато е транспортирано към Спешното приемно отделение на областната болница в Благоевград. От няколко дни детето не се е чувствало добре, но вчера състоянието му се влошава и родителите му отишли до спешния център в град Рила. По непотвърдена информация, след като е..

публикувано на 20.05.24 в 10:29
Лодка с нелегални мигранти на пристанището на град Палеохора, о-в Крит.

Атина и Кайро обсъждат мигрантския наплив към Гърция

Египетският външен министър Самех Шукри пристига днес в Атина. Основна тема в разговорите е настояването на гръцките власти за мерки за овладяване на мигрантския наплив. 30 жени и деца от са спасени тази нощ от лодки с мигранти в Егейско море. Гърция отчита поредно засилване на потока от незаконно пристигащи. Властите и жителите на..

публикувано на 20.05.24 в 10:20

Националният таксиметров синдикат започва безсрочен протест от днес

Националният таксиметров синдикат започва безсрочен протест от днес.  Недоволството си представители на бранша изразиха и на 14 чай, като то е породено от закриването на стоянки в столицата.  " Кметът Васил Терзиев избра да покани на среща организации, които не подкрепят протеста, а след това излъга, че е провел разговор с бранша. Нямаше..

публикувано на 20.05.24 в 10:17
Емилия Лазарова

МОН обещава: Без ощетени ученици на матурата по БЕЛ заради липсващите диаграми

Оценките на учениците от матурата по български език и литература (БЕЛ), провела се в петък, категорично няма да бъдат повлияни от техническата грешка при провеждането на изпита, заради която някои ученици получиха тестове с липсваща диаграма. Това увери заместник-министърът на образованието и науката Емилия Лазарова. "Това е технически..

публикувано на 20.05.24 в 10:08