Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Екоинспекцията иска 8,5 млн. лв. от община Благоевград за неплатени такси

Ясен Попвасилев е избран за и.д. кмет на Благоевград

Ясен Попвасилев (вляво) става временно изпълняващ длъжността кмет на Благоевград. Той бе зам.-кмет от екипа на Румен Томов (вдясно), отговарящ за финансите.
Снимка: БГНЕС

Инспекцията по околна среда и води в Благоевград е дала общината на публичен изпълнител заради 8,5 милиона лева неплатени такси по закона за отпадъците от 2012 г. досега. Това обяви след извънредната сесия в областния център заместник-кметът по финансовите въпроси Ясен Попвасилев, който поема управлението на Благоевград след отстраняването на Румен Томов, чиито пълномощия бяха прекратени предсрочно с решение на Общинската избирателна комисия.

С гласовете на 33-ма съветници единствената номинация за временно изпълняващ длъжността кмет Ясен Попвасилев, който беше част от екипа на Румен Томов, поема изпълнителната власт в Благоевград.

Преди гласуването от групата на БСП поискаха то да бъде отложено, тъй като в Административния съд е внесена жалба за спиране на предварителното изпълнение на решението на ОИК, която отстрани от длъжността кмет Румен Томов заради незаличаването му като търговец и едноличен собственик на фирмата му в изискуемия едномесечен срок след спечелване на изборите. Предложението беше отхвърлено.

На въпрос на съветници от ГЕРБ има ли проблеми с изплащането на заплатите в общината, и. д. кметът Ясен Попвасилев, който отговаряше за финансовите и икономически въпроси в екипа на Румен Томов, категорично опроверга това, но не отрече, че Благоевград продължава да бъде в тежко финансово състояние, в следствие осемгодишното управление на кмета от ГЕРБ Атанас Камбитов. Нещо повече - общината може да се окаже със запорирани сметки.

„РИОСВ иска да даде общината на публичен изпълнител за неизплатени такси по чл. 64 и чл. 60 от Закона за управление на отпадъците в размер на 8,5 милиона лв.“, каза Попвасилев и уточни, че периодът е от 2012 г. досега.

Той допусна, че е „напълно възможно“ да бъдат запорирани сметките на общината, въпреки че искът на екоинспекцията ще бъде обжалван.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Кипър си поставя за цел да увеличи използването на градския транспорт

Кипър си поставя за цел рязко да увеличи използването на градския транспорт - от сегашните само 3% от пътуванията на 17% до 2040 г., зада се намалят драстично вредните емисии. Общественото обсъждане на проекта за Националния стратегически план за наземен транспорт завършии предстои изготвянето на окончателната стратегия, съобщиха от транспортното..

публикувано на 30.06.24 в 20:03

Продължават горските пожари в Гърция

Продължават горските пожари в Гърция. Властите днес евакуираха туристи, намиращи се в райони в близост до бедствията. Продължава борбата с огъня в град Кератеа, област Атика на 40 километра от Атина.Гори горски масив. Огънят достигна до къщи,които изгоряха. Запали се църква. Горят автомобили. Постоянно евакуират жители от райони близо до..

публикувано на 30.06.24 в 19:25

Рекордна избирателна активност на изборите във Франция

Активността на избирателите в днешния първи тур на парламентарните избори във Франция е най-високата от близо 40 години, съобщава Би Би Си. Към 17 ч. местно време - три часа до затварянето на секциите - тя бе над 59 процента. За сравнение с предходните избори - от 2022 година, избирателната активност е по-висока с 20 процентни пункта. За последен път..

публикувано на 30.06.24 в 19:00

Ограничения на движението по магистрала "Тракия"

Движението при 219-ти километър на автомагистрала "Тракия" се осъществява само по аварийните ленти и в двете посоки, съобщават от Агенция "Пътна инфраструктура". Ограничението се налага заради три пътно-транспортни произшествия в участъка. Пътни полицаи регулират трафика.   От агенцията призовават още веднъж за внимателно шофиране със съобразена с..

публикувано на 30.06.24 в 18:35

Руската авиация бомбардира центъра на Харков

Руската авиация бомбардира центъра на украинския град Харков, предава "Ройтерс". Един местен жител е загинал, а други 8 са били ранени в резултат на попадение на управляема бомба. Сред ранените е и 8-месечно бебе. Причиненият от боеприпаса пожар е обхванал няколко сгради и автомобили. Руската армия настъпи към Харков в началото на май, но беше спряна на..

публикувано на 30.06.24 в 18:10

Президентът към патриарх Даниил: Този избор идва при изпитания и смут. Гледаме към Вас с надежда

Президентът Румен Радев отправи приветствие към новия патриарх по време на церемонията по интронизацията на новия български патриарх Даниил.   "Вярвам, че във вашата високоотговорна мисия и служение вие ще бъдете воден от любовта си към хората и към Бог. Пожелавам ви да отстоявате единството на православието, да въздигате авторитета и достойното място..

публикувано на 30.06.24 в 17:30
Вселенският патриарх Вартоломей

Вселенският патриарх Вартоломей: Вземаме лично участие във вашата радост, което открива нова епоха

" Повтаряме настойчиво , дори и с риск да бъдем сметнати за голословни, че отговорностите на Константинополската църква са установени от Светите Вселенски събори , което ще рече от самия Все свят Дух и от Богоносните Отци, които са се вслушали в неговия деликатен и боготворчески полъх и са описали неизменния опит на Църквата , каза Вселенският..

публикувано на 30.06.24 в 17:15