Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Босна не пусна руски военни да дезинфекцират Мостар

Министърът на сигурността на Босна и Херцеговина Фахрудин Радонич не е разрешил на руски военни специалисти да влязат на територията на страната, където бяха поканени от властите на Босна и Херцеговина, за да дезинфекцират град Мостар, съобщи ТАСС, позовавайки се на пресслужбата на министерството.

Министърът на сигурността на Босна и Херцеговина не е дал разрешение на гранична полиция да пропусне руския военно-санитарен конвой на границата между Сърбия и Босна и Херцеговина. Руските специалисти били поканени да дезинфекцират град Мостар от председателя на босненското председателство Драган Чович.

Радио "Сараево" съобщи, че руски хуманитарен конвой не е могъл да премине границата на Сърбия с Босна и Херцеговина. Преди това министерството на отбраната на Руската федерация съобщи, че част от руските специалисти, които сега оказват помощ в борбата с коронавируса в Сърбия, ще бъдат прехвърлени в Босна и Херцеговина. Планирано бе военните да проведат противоепидемични мероприятия за борба с коронавирусната инфекция.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Започват Дни на водородната електромобилност

По улиците на София, Пазарджик и Стара Загора през идващите дни ще премине демонстрационен водороден електрически автобус и първата водородна електрическа кола в България. Това съобщават от Българската асоциация за водород, горивни клетки и съхранение на енергия. Официалното откриване на инициативата Дни на водородната електромобилност ще се..

публикувано на 16.06.24 в 09:08

"Жива история" в ловешкия парк "Стратеш"

Сдружение "Васил Левски - Апостола" организира днес от 10 ч. в ловешкия парк "Стратеш" образователни и спортни занимания за ученици с цел популяризирането, съхраняването и развитието на националните традиции. Посетителите ще имат възможност да си припомнят бележити дати, оставили трайна диря в историята на България, поясни Албена Йончева от..

публикувано на 16.06.24 в 09:01
Джамия Баня Баши в София

Мюсюлманите празнуват Курбан байрам

Започна Курбан байрам за мюсюлманите. Празникът продължава до 19-и юни. Това е най-големият мюсюлмански празник и е в памет на пророка Ибрахим, който е бил готов да пожертва сина си, за да покаже отдадеността и вярата си към Аллах. Младите искат прошка от по-възрастните. Мюсюлманите правят всичко възможно да помогнат на всички хора, без..

публикувано на 16.06.24 в 08:42

Най-малко 10 ранени при стрелба край аквапарк в Детройт

Най-малко 10 души, сред които и деца, бяха простреляни в крайградски аквапарк в района на Детройт в САЩ, предадоха световните агенции. Оръжието на стрелбата е намерено на мястото на инцидента, съобщиха от полицията. Нападателят е мъж, който слязъл от автомобил пред водния парк "Брукланд плаза" в  Рочестър Хилс, в щата Мичиган и произвел около 30..

публикувано на 16.06.24 в 08:34
Франсоа Оланд и Еманюел Макрон

Бившият френски президент Франсоа Оланд ще се кандидатира за депутат

Бившият президент на Франция Франсоа Оланд ще се кандидатира за депутатско място в Националното събрание - долната камара на френския парламент, предаде ДПА. "Крайната десница никога не е била толкова близо до властта. В нашата страна има политическо объркване", заяви 69-годишният бивш президент социалист. С оглед на сериозността на ситуацията Оланд..

публикувано на 16.06.24 в 08:23

Главчев: България остава ангажирана със силния отговор на НАТО и ЕС на руска военна агресия срещу Украйна

"България остава изцяло ангажирана със силния и единен отговор на НАТО, ЕС и международната демократична общност на руска военна агресия срещу Украйна". Това написа служебният премиер Димитър Главчев в страницата на Министерския съвет във Фейсбук. Главчев участва в започналата вчера двудневна първа среща на върха за мир в Украйна в..

публикувано на 16.06.24 в 07:44
Президентът Румен Радев

Румен Радев ще посети Черна гора

Държавният глава Румен Радев пристига днес на официално посещение в Черна гора по покана на черногорския си колега Яков Милатович, предаде БТА. Днес той ще бъде посрещнат официално в Подгорица с шпалир от гвардейци и червена пътека. Утре, 17 юни, българският президент и съпругата му Десислава Радева ще бъдат посрещнати от Яков Милатович и..

публикувано на 16.06.24 в 07:35