Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Как овладяват заразата в социални институции във Видинско

Видин
Снимка: БГНЕС

Няколко социални институции в област Видин са засегнати от коронавируса.
В Дома за възрастни в град Кула са били взети проби за Covid-19 на всички над 40 души, настанени в институцията. Очакват се резултатите. Преди това са били тествани всички от персонала и 92-годишна жена, лекувана в хирургията на областната болница във Видин. Нейният резултат, както и пробите на две от санитарките, се оказали положителни за коронавирус. Изследванията са били направени след случая на зараза в друг дом за възрастни - във видинското село Гара Орешец.

След като станали известни пробите в хирургията, персоналът на болницата преместил 92-годишната жена в самостоятелна стая и в крило, което е малко използваемо. В Дома за възрастни в Кула е било забранено свиждането и приемането на нови хора, прилагат се мерки за дезинфекция. Наложени са мерки, за да не се допуска разпространение на заразата.

"При положение, че две от санитарките ще бъдат изведени като положителни, персоналът остава по-малко. За да бъде пълна изолацията, трябва да се осигури една смяна от 4 човека, които да контактуват единствено и само със заразената домуваща", обясни пред БНР кметът на Кула Владимир Владимиров.

Персоналът в Дома за възрастни в Кула не е обучен как да работи в условията на коронавирус. Затова настояват жената да бъде изведена от институцията, за да няма риск за другите.

"Те се учат сега и в ход. Това, което им се каже, го изпълняват, но винаги може да се получи някакъв пробив в системата, така че най-добре е, въпреки че е безсимптомна, фактът, че е с положителна проба, да бъде изведена от дома", смята Владимир Владимиров. 

В Дома за възрастни в село Гара Орешец вирусът се е разпространил, след като един от настанените там е лекуван в неврологията на болницата във Видин и върнат обратно след приключване на клиничната пътека. Заразени били 19 от възрастните, двама души са починали в болница. Положителни са пробите на две медицински сестри и една санитарка. 

Още в началото възрастните, носители на коронавируса, са били отделени от другите, но заради недостига на персонал, за тях са се грижели едни и същи хора. По настояване на кмета на община Димово Светослав Славчев заразените с Covid-19 осем души, са били без симптоми, са били настанени в инфекциозни отделения в болници.

"Практиката показа, че не може в дом с тези условия да съжителстват и заразени, и незаразени. Колкото и предпазни мерки да се взимат вътре, няма как да съжителстват заедно", коментира Славчев. 

Огнище на коронавирус има сред деца и младежи с увреждания в център за настаняване от семеен тип. Услугите се изпълняват от неправителствена организация. Заразените деца и младежи са изведени в отделни помещения, хората от персонала с положителни проби са под домашна карантина.

"Персоналът, здравият, който продължава да се грижи за децата и младежите от центъра, беше разделен на две групи, като едните обслужват само младежите и децата с положителни тестове, другата част - само здравите, за да не се смесват потоците", подчерта Борислава Борисова, заместник-кмет на Видин.

Репортажа можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Снимката е илюстративна, архив.

Иран отмени всички полети от и за летищата в страната

Властите в Иран отмениха всички полети от и за летищата в страната, предаде  Ройтерс. Забраната бе въведена с по-малко от три часа предизвестие и без обяснение. Тя ще важи от 21:00 ч. местно време до 6:00 сутринта в понеделник. Силите за сигурност в Иран са на нокти от вторник, когато страната извърши ракетно нападение срещу Израел, който,..

публикувано на 06.10.24 в 18:58

Румънският гражданин, задържан за незаконна сеч у нас, остава в ареста

Районният съд в Никопол наложи най-тежката мярка за неотклонение - "задържане под стража", спрямо румънския гражданин, задържан на българска територия за незаконна сеч.  Мъжът остава за постоянно в ареста. Това съобщи районният прокурор на Плевен Владимир Радоев.  Той може да обжалва наложената му мярка за неотклонение пред Окръжния съд в Плевен,..

публикувано на 06.10.24 в 18:32
Светослав Василев

Светослав Василев за своята модерна машина за оптични кабели

В САЩ има интернет благодарение и на една малка българка фирма. Инженерна микрофирма от Русе е направила за американска компания за оптични кабели конкурентна машина за ширмовката им.  Всичко за бизнеса на Светослав Василев и неговите партньори започнало преди 10 години. Те започнали да създават индустриална автоматизация, програмиране на..

публикувано на 06.10.24 в 18:31
Около 200 участници се включиха в бягането.

Благотворително бягане за каузи, свързани с животните, на сдружение КАЖИ

За шеста поредна година в парк Борисова градина в София се проведе благотворително бягане за животните, организирано от сдружение КАЖИ - Кампании и активизъм за животните в индустрията.  Бягането се организира във връзка със световния ден на селскостопанските животни на втори октомври и световния ден за защита на животните, отбелязван на четвърти..

публикувано на 06.10.24 в 18:22

Киев и главното пристанище на Украйна бяха мишени на въздушните атаки от Русия през изминалата нощ

Столицата Киев и главното пристанище на Украйна бяха мишени на въздушните атаки от Русия през изминалата нощ. Продължават интензивните руски атаки на фронта в Донбас. Общо 87 дрона е използвал руското командване на 14 области в цяла Украйна. Почти всички безпилотни апарати, с изключение на 6, са били прихванати и неутрализирани с електронни..

публикувано на 06.10.24 в 18:05

Израел с една от най-масираните бомбардировки на Бейрут от началото на офанзивата срещу "Хизбула"

Израел подложи ливанската столица Бейрут на една от най-масираните бомбардировки от началото на офанзивата си срещу "Хизбула". Премиерът на Ливан Наджиб Микати призова за натиск върху Израел за прекратяване на огъня, а хиляди хора по света поискаха спиране на кръвопролитието в Близкия изток на демонстрации в навечерието на годишнината от..

публикувано на 06.10.24 в 17:51
Билборд със снимка на покойния лидер на

Посланикът на Ливан в Лондон: Насрала се съгласи на примирие малко преди да бъде убит

Посланикът на Ливан в Обединеното кралство заяви в интервю за Скай нюз, че убитият лидер на ливанската шиитска групировка "Хизбула" Хасан Насрала се е съгласил на тримесечно примирие малко преди да бъде убит. Ливанският посланик в Лондон Рами Мортада потвърди слуховете, че Хасан Насрала се е съгласил да прекрати огъня малко преди убийството му...

публикувано на 06.10.24 в 17:18