Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ангел Заберски - син: Милчо Левиев остави огромно музикално наследство

НБУ представи виртуално архива на музиканта, дарен на висшето училище

Ангел Заберски - син
Снимка: БГНЕС

Университетският архив на Нов български университет в София представи виртуално архивното наследство на Милчо Левиев, почетен професор на висшето учебно заведение. Архивните материали са дарение лично от проф. Левиев през 2012 година и включват биографични документи и материали от творческата му дейност. 

Богатата дискография в творческия път на маестрото остави трайна диря на българската и на международната сцена. Милчо Левиев е бил и диригент на Биг бенда на Българското национално радио от 1962 до 1966.

Милчо Левиев беше бохем, каза в предаването "Хоризонт до обед" Ангел Заберски - син, преподавател в департамент "Музика" на Нов български университет.

"Аз повече го ценя и тача като композитор, не знам защо. Това са ми виждания, музикални - изключителен композиторски талант".

По идея на Радой Ралин, Милчо Левиев създава групата „Джаз Фокус'65“, с която гастролира в страната и чужбина до 1970 година при голям успех.

"Милчо е оставил наистина огромно наследство музикално и то във всички жанрове. Изключителен музикант", допълни Ангел Заберски.

В архива на Нов български университет се съхраняват много музикални произведения на Милчо Левиев за камерни формации.

"Не съм имал все още възможност в детайли да се запозная с това, което той е оставил, но вокално творчество, камерна музика, симфонична музика, музика за Биг бенд - пълната палитра от жанрове", коментира Ангел Заберски.

Едно от ценните качества на Милчо Левиев е да съчетава джаза с българския фолклор, изтъкна Заберски - син.

"Много е красиво да се смесва българският фолклор с джаза, разбира се, когато е поднесено по елегантен начин. Това много ми харесва у Милчо, че той ползва българския фолклор, смесвайки го със забавната музика."

Композиторът проф. Ангел Заберски, баща на Ангел Заберски - син, е бил приятел на проф. Милчо Левиев. 

Интервюто можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Антон Порязов

Антон Порязов: За пътя до Холивуд и за скитащата актьорска душа

Той се е снимал в не една или две световни, а и български продукции .  Антон Порязов е част не само от сериали като "Откраднат живот" и "Столичани в повече“, но играе рамо до рамо със световни звезди във филми като "300: Възходът на една империя" и "Непобедимите 3" : " Пътят ми до Холивуд започна от 2012 година , когато реших да последвам детската..

публикувано на 21.10.24 в 21:10

Между Испания и България Ралица Тодорова издава детски книжки

Между България и Испания една врачанка успява да издаде детска книжка "Приказки в рими". Тя е Ралица Тодорова и е на 36 години. Работи като библиотекар в читалището във Враца. Вдъхновението да пише римувани истории за малчугани идва от работата ѝ с деца в библиотеката. Преди това е била изкушена от любовната лирика. Сега живее в..

публикувано на 20.10.24 в 06:53

Отар Бердзенишвили, посланик на Грузия в България, за епическата поема "Витязът в тигрова кожа"

В София се състоя специално събитие по повод публикуването на българския превод на епическата поема "Витязът в тигрова кожа" от Шота Руставели – шедьовър, смятан за "короната на грузинската литература". Това изключително произведение е част от културното наследство на ЮНЕСКО и е важен символ за грузинската идентичност . На събитието присъства..

публикувано на 17.10.24 в 15:00

За окривателя на млечнокиселата бактерия "Лактобацилус булгарикус" - д-р Стамен Григоров

Местни фермери и производители на мляко и млечни продукти от Трънско представиха продукцията си по време на втория за тази година Празник на киселото мляко, който се проведе на 13 октомври.  Проявата беше в с. Студен извор – родното място на откривателя на млечнокиселата бактерия "Лактобацилус булгарикус" д-р Стамен Григоров.  По време на празника..

публикувано на 16.10.24 в 12:00
Д-р Лиляна Димитрова - лицево - челюстен хирург

Д-р Лиляна Димитрова - гост в "Горещи сърца": Вярата ми дава закрила и сигурност

Д-р Лиляна Димитрова е лицево-челюстен хирург с 42 годишен опит. Работила е във Варненската военно-морска болница, в "Пирогов", в болницата по Лицево-челюстна хирургия в Стоматологичния факултет, в "Александровска болница". Тя е една от създателите на отделението по Лицево - челюстна хирургия в болницата в Русе. "В Северна България – от Видин до..

публикувано на 13.10.24 в 07:23
Васко Кръпката и Кирил Маричков

Васко Кръпката за Кирил Маричков: Ще го помним като един щур щурец

Броени дни преди да навърши 80 години, от този свят си отиде рок легендата Кирил Маричков. Пред дома на музиканта в центъра на София, фенове вече поставят цветя в знак на почит, а социалните мрежи се изпълниха с песни и снимки на обичания вокалист и басист на "Щурците". Стотици музиканти, почитатели, близки и приятели публикуваха своите..

публикувано на 12.10.24 в 15:20

Васил Василев-Зуека: Всяка една картина е следващият урок за мен

Тези хора, които не желаят да пуснат властта в България вече повече от 35 г., няма да я пуснат никога .  Това каза пред БНР Васил Василев-Зуека, който живее в Испания, като уточни, че има предвид хора от бившата Държавна сигурност и хора от задкулисието. "Не бих казал, че това е причината да напусна България, но преди години, когато спряха..

публикувано на 11.10.24 в 18:01