Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Симеон Караколев:

На пазара българското агнешко е над 99% и е на прилична цена

Снимка: БГНЕС

На пазара българското агнешко е над 99% и е на прилична цена за потребителите и за производителите. Това обобщи пред БНР председателят на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация Симеон Караколев. 6-и май е професионален празник и на овцевъдите. 

По-близък и по-голям достъп до крайния клиент е целта на сектора.

Караколев отрече твърдения на търговски вериги, че у нас не се произвежда достатъчно сурово мляко, което да позволи на българските производители да осигурят необходимото количество млечни продукти, които да се предлагат на пазара:

Имаме мляко, с което да изхраним българското общество. Въпросът е как се прави организацията по събирането на млякото... Намерението на държавата и на бранша е да има по-голям излаз на тези продукти и българското обществото да започне да яде качествени български продукти“.

В предаването „Преди всички“ Симеон Караколев допълни:

БДС в млечните продукти е вратичката, от която се възползват индустриалните предприятия, защото по БДС можеш да влагаш мляко, което не е с български произход, можеш да влагаш 20% сухо мляко. 

Стопанствата у нас са над 14 000 и в тях се отглеждат общо около 1 млн. овце и кози. Стопанствата, които отглеждат над 50 животни, са около 8000

„След трети програмен период, изтекъл, на европейските програма и след близо 15 млрд. лева, налети в селското стопанство, армия от овцевъдни стопанства не са се докоснали до тях". 

Интервюто със Симеон Караколев можете да чуете в звуковия файл. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Ще има ли агнешко на Великденската ни трапеза

„Искам да приветствам всяка мярка в ситуацията на такава криза, защото малко или много тя ще допринесе до някакви позитиви за производителите. Искрено се надявам тази мярка да се даде ефект върху поощрението на кланиците да не внасят агнета,..

публикувано на 31.03.20 в 10:43
ВИЖТЕ ОЩЕ
Президентът на САЩ Джо Байдън

Байдън за решението на съда: Това е опасен прецедент

Американският президент Джо Байдън определи като "опасен прецедент" решението на Върховния съд, което дава на бившия президент Доналд Тръмп частичен имунитет от наказателно преследване. Байдън каза, че решението подкопава "върховенството на закона" и е..

публикувано на 02.07.24 в 04:38

Голяма част от Перник ще е без вода заради авария

Половин Перник ще бъде без вода днес заради авария, съобщиха от местното ВиК дружество. Водоподаването се преустановява тази сутрин в 8:00 часа. До отстраняването на аварията вода няма да има в централната градска част и в кварталите..

публикувано на 02.07.24 в 04:35

Кипър ще подпомогне малки и средни предприятия с над 14 млн. евро

Субсидии общо за 14,4 млн. евро ще бъдат дадени на малки и средни предприятия в Кипър за развитие на кръгова икономика. От днес предприемачите могат да кандидатстват за финансиране по новата правителствена програма, която е включена в националния..

публикувано на 02.07.24 в 04:31
Изглед към сградата на британския парламент

Министърът за Северна Ирландия ще се кандидатира за нов лидер на консерваторите

В Обединеното кралство министърът за Северна Ирландия Стив Бейкър заяви, че според него консерваторите ще загубят общите избори на 4 юли и че той смята да се кандидатира за нов лидер на партията след вота. Стив Бейкър поясни, че намерението му да стане..

публикувано на 02.07.24 в 04:27

Микробиологично замърсяване на водата в 3 села в община Берковица

Замърсена с колиформи и еширихия коли вода е установено в три села в община Берковица. Регионалната здравна инспекция в Монтана е наложила глоби на отговарящите за подаване на вода в тези населени места. В селата Бистрилица, Лесковец и Котеновци..

публикувано на 01.07.24 в 20:22

Очакваният дефицит в държавната хазна към края на юни - 600 млн. лева

600 милиона лева дефицит се очакват в държавната хазна към края на юни, сочат прогнозните данни на Министерството на финансите. През май имаше излишък от под 147 милиона лева. За полугодието се очаква да бъдат събрани около 45,8% от заложените в бюджета..

публикувано на 01.07.24 в 20:07

Започнала е да действа противоминната военноморска група в Черно море

Започнала е да действа противоминната военноморска група в Черно море, съобщи Министерството на отбраната.  Командирът на Военноморските сили контраадмирал Кирил Михайлов е участвал днес в Истанбул в заседание с колегите си от Турция и Румъния, на което са..

публикувано на 01.07.24 в 19:59