Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Парадите - малките държави впечатляват със стил, големите с мощ

Снимка: БГНЕС

Статистика при парадите - малките държави впечатляват със стил. Големите с мощ. Това е и основната разлика. 

Но все пак всяка държава вкарва елементи от националната култура и в онова, което показва на света. Като анголските войници, които танцуват и изпълняват в строя местни песни. Военни на Конго изпълняват традиционна бойна песен, пак в строй. Парадът в столицата на Руанда - Кигали, започва с 22 блока по 64-има души, които минават в тържествен марш, който отбелязва 25-ата годишнина след геноцида срещу малцинството тутси, отнел живота на над 250 000 души. 25 години по-късно източноафриканската държава отчита устойчив растеж на икономиката от 6-7 процента, сериозни инвестиции на европейски компании. Но заради авторитарния режим на президента Пол Кагаме хората казват, че Руанда е и държавата на хилядите лъжи.

Парадът в Северна Корея. Отделената от света държава също прави мащабни паради. От близо 25 милиона души население, тя има 9,5 милиона военни, което я нарежда сред най-военизираните държави в света. От близо 70 години Северна Корея е във война със Запада. Първият голям военен конфликт на Студената война още не е приключил с мир за Северна Корея. Въпреки че Студената война приключи преди близо 30 години. САЩ и Северна Корея отварят лека-полека вратата на преговорите. Но твърденията на Северна Корея, че имат и ядрени оръжия ги прави доста трудни. Затова парадите показват не само мощта на едноличния лидер, но трябва и да сплотяват страната. А и армията, в която задължително се служи. Наред с огромните военни взводове от хиляди маршируващи в умопомрачителен синхрон военни, може да се видят още и ракети, останали от съветско време. И още развява съветското знаме и окачва портрета на Ленин. 

Северна Корея

Миналата година Китайската народна република отбеляза 70-ата годишнина от основаването си. Качен в автомобила, президентът Си Цзинпин поздрави войските. Той е в автомобил, защото военните са построени по протежение на няколко километра. И би било физически невъзможно да бъде извървяно разстоянието пеша. В парада участваха 15 000 военнослужещи с 580 единици техника, а също така 160 самолета и хеликоптера. За първи път Китай показа най-новата междуконтинентална балистична ракета "Дунфън". Името ѝ означава "Източен вятър". Ракетата е с обсег 14 000 километра и носи ядрена бойна глава. Анализатори отбелязват, че китайските паради доста лесно биха убедили САЩ да прекратят договори, гарантиращи, че няма да има масово и безконтролно въоръжаване. В китайските паради участват и дами. Единият от блоковете се състои от 352 дами. Униформата е цяла, но до над коляно. Ботуши. 

Китай

Дамите от руския град Разян маршируват с токчета.

Заради коронавируса тази година няма да се състои парадът на Червения площад в Москва. Но обикновено в него участват от 13 до 15 хиляди военниМиналата година 130 единици бойна техника и 74 самолета и хеликоптера минаха през Червения площад. От 2015-а година парадите служат за реклама на най-новия танк "Армата". Той има много електроника, подходяща за новия тип "мрежова война". А екипажът е защитен в бронирана капсула в корпуса на танка. Танкът може да се появи и при чуждите армии, след като постъпи на въоръжение в руската армия, стана ясно от скорошно изявление на производителя. 

Русия

В САЩ традицията да има военни паради е от времето след края на Гражданската война. От 1865-а. С паради се отбелязват краят на Първата и на Втората световна войни, правят се и на националните празници, и като част от церемониите по встъпването в длъжност на президентите. Но парадите в САЩ са смесица от по-малко военни и повече цивилни традиции. И затова често вместо маршируващи военни, може да видите мажоретки, танцьори и актьори на макети. Идеята да докара техника във Вашингтон хрумнала на американския президент Доналд Тръмп, като гледал Френския военен парад през 2018-а година. Но четвъртоюлското показване на танкове в столицата не се хареса на част от американците. Сметнаха го за твърде милитаристично. Не харесаха и цената на шоуто. Но, американците не харесаха и това, че пак заради цената, Тръмп отмени провеждания в Деня на ветераните парад година по-рано. 

САЩ

Бригаден генерал Боян Ставрев също има опит като командващ на тържествени церемонии. През 2015-а година той командва тържествената заря-проверка на националния празник Трети март. Но като командир на Националната гвардейска част Боян Ставрев дълги години е свързан с парадите, провеждани в България. Той припомня, че Гвардейците, заедно с химна и знамето, са символи на държавността и разказва, че строевата подготовка води началото си след Освобождението. А традицията идва от Русия: 

"И от 25-и април, доколкото си спомням, 1878 година се публикуват временни правила. Като се счита, че това е родоначалникът на днешната българска армия, са тези правила, в които е заложена подготовката на българската войска. Изготвя се една инструкции, в която се казва, че подготовката ще се извършва от руските офицери, унтерофицери, както от българските офицери, които са от опълчението. И се започва с единичната подготовка, строевата подготовка за изграждане на строева дисциплина във войската и уменията им да изпълняват строеви хватки както без оръжие, така и с оръжието. Всичко това обаче се извършва на основата на руски правилници – устави. След Съединението руската войска напуска България и подготовката си поема вече от българските офицери и подофицери, разбира се и сержантски състав, който е. Като същевременно тогава се написват и новите нормативни уредби, устави и правилници. До 1957 година на българската армия разполага със строеви устав, като през 2013 година вече имам нов строеви устав на въоръжените сили на Република България и днес този устав се изпълнява от всички подразделения в Българската армия. Както и действията на съответния духов оркестър. Дори когато бях командир в продължение на осем години и половина, всяка годината той участваше в музикални паради в Германия, в Турция, в Белгия, в Холандия. Навсякъде, където е бил нашият оркестър, е получавал най-много аплодисменти. Така че аз съм горд, че съм оставил един изключителен оркестър, който продължава да се развива с неговия диригент". 

Бригаден генерал Боян Ставрев

снимки в текста: БГНЕС

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Андрей Келин, посланик на Русия във Великобритания.

Руският посланик във Великобритания: Санкциите срещу Русия не постигнаха целите си

Санкциите, наложени на Русия заради нахлуването й в Украйна, не успяха да постигнат нито една от целите си, каза руският посланик във Великобритания пред "Скай нюз". Андрей Келин направи своето изявление, след като разследване на журналиста Ед Конуей от "Скай нюз" разкри "явни вратички в режима на ограничения", който позволява на британските компании по..

публикувано на 03.07.24 в 02:22

Гръмотевична буря, силен вятър и 13 литра/кв.м дъжд над Русе

Около 18:00 часа тази вечер над Русе и региона се разрази гръмотевична буря със силен дъжд. Паднали са 13 литра на квадратен метър, а силният вятър достигна скорост от 50,4 километра в час.  Прогнозите са за още и по-обилни валежи през нощта. Движението по пътя Русе – Бяла е затруднено в участъка между разклона за село Обретеник и село Волово заради..

публикувано на 02.07.24 в 20:44

Вятър наклони стълб от електропреносната мрежа в Кюстендил

Стълб от електропреносната мрежа по кюстендилската ул."Даскал Димитри" се е наклонил заради силния вятър в града.  Екипи на "Електрохолд" и Общината са спрели движението в дветe посоки, както и електрозахранването до изграждането на временна въздушна линия.  Утре ще бъде поставен нов стълб, каза експертът при управление при кризи към Общината Ивайло..

публикувано на 02.07.24 в 20:41
Снимката е илюстративна, архив.

Системата за сключване на "Гражданска отговорност" функционира нормално

Възстановено е нормалното функциониране на системата за сключване на застраховка "Гражданска отговорност" на автомобилистите, съобщиха от Гаранционния фонд. През последните дни се появиха проблеми със системата за задължителната полица. От фонда обясняват, че след профилактика през почивните дни "затрудненията са свързани с натрупването на висок..

публикувано на 02.07.24 в 20:35

До 14 юли - специализирана полицейска операция на Пътна полиция в цялата страна

Увеличава се броят на жертвите и ранените при пътни инциденти през последните седмици, констатира пред журналисти комисар Мария Ботева, заместник-началник на отдел "Пътна полиция". "До 14 юли тече специализирана полицейска операция на територията на цялата страна. Силите и средствата на пътната полиция са насочени да контролират във всички точки на..

публикувано на 02.07.24 в 20:25

Търговски камари с отворено писмо към депутатите: Бизнесът очаква стабилност и предвидимост

За отговорно държавническо поведение и спешни действия в полза на обществото и бъдещето на България призовават в отворено писмо няколко търговски камари, които представляват компании от основните външнотърговски партньори на страната ни. Те се обръщат към депутатите от 50-ото Народно събрание с призив за предвидимост и ясни приоритети, както..

публикувано на 02.07.24 в 20:12

Парламентът ще гласува проектокабинета, предложен от ГЕРБ-СДС, в 13 часа утре

Народното събрание ще гласува предлагания от ГЕРБ–СДС министър-председател, структура и състав на Министерския съвет от 13:00 часа утре, 3 юли. Това предвижда точка от проектопрограмата за работа на депутатите, публикувана на интернет страницата на Народното събрание. Първият мандат: Росен Желязков е кандидатът на ГЕРБ-СДС за премиер Р...

публикувано на 02.07.24 в 20:11