Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ячев: Чрез ваучерите бизнесът ще върне обратно около 1,2 млрд. лева

Ваучерите - спасителният пояс за туризма

Драганов: Ваучерите за храна да бъдат допълнени с опция "за почивка"

Снимка: Pixabay

HФCБ предлага текстове, свързани с туризма - ваучери за почивка и значително намаляване на концесионните такси. В предаването „Нещо повече“ Борис Ячев, депутат от НФСБпоясни:

„Право на ваучери за вътрешен туризъм за българските курорти да имат всички български граждани, които са се осигурявали през последните 12 месеца и получават брутна месечна заплата равна на тази от декември 2019 година – около 1350 лева. Това ще струва на бюджета около 325 млн. лева, тъй като право на тези ваучери ще имат около 1,5 млн. души. Ваучерите ще бъдат за не по-малко от 7 дни в размер на 210 лева“. 

Депутатът уточни, че чрез формата на ваучери бизнесът ще върне обратно около 1,2 млрд. лева

Румен Драганов от Института за анализи и оценки в туризма уточни, че предложеното от НФСБ предполага и създаването на отделна администрация, която ще поеме ресурс.

По думите му много по-ефективно би било, ако се актуализира системата за ваучерите за храна и на тях се допълни и „за почивка“

„Има система за обработка, фирми, които разпределят, събират ваучерите, фирми, които ги разплащат. Не стои въпросът за една година и за едно лято, а завинаги... От утре ваучерите могат да бъдат на пазара“. 

Интервюто с Борис Ячев и с Румен Драганов можете да чуете в звуковите файлове. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Разстоянието между масите в заведенията ще може да е 1,5 метра, са се споразумели  партньорите в управлението. Промяната е в съгласие с искане, отправено от ресторантьорите. София - 5 май 2020 г.

Сезон 2020: Туристически ваучери, безплатни шезлонги и чадъри, 1,5 м между масите

Управляващата коалиция се договори за туристически ваучери, безплатни чадъри и шезлонги за летовниците. Прецизирането на различните мерки ще продължи, като основно различие остава искането за намаляване на ДДС върху туристическите услуги. Какви са..

публикувано на 05.05.20 в 14:15
Николина Ангелкова

14-дневна карантина за българите, летуващи в Гърция и Турция

Министърът на туризма Николина Ангелкова предупреди българите, които изберат да почиват в Гърция или Турция, че след завръщането си в страната ще трябва да останат в 14-дневна карантина. Ангелкова присъства на обсъжданията в парламентарната правна..

публикувано на 11.05.20 в 16:02
ВИЖТЕ ОЩЕ

Няма да има тест на BG-Alert

Планираното тестване на Националната система за ранно предупреждение  и оповестяване и на системата BG-Alert се отлага, съобщават от МВР.  Причината е съобразяване със ситуацията в Близкия Изток и избягване на допълнително напрежение сред гражданите,..

публикувано на 01.10.24 в 09:34
Стефан Манов

Стефан Манов: Вървим към витринна демокрация

Изтича крайният срок за подаване на онлайн заявления за гласуване в чужбина. 38 113 бяха заявленията за изборите през юни , когато се гласуваше в 60 държави. Събирането на заявления е индикатор на интереса , каза пред БНР Стефан Манов..

публикувано на 01.10.24 в 09:16
Части на израелската армия в северната част на Израел, 30 септември 2024 г.

"Ограничена и целенасочена" израелска сухопътна операция в Ливан

Израелската армия съобщи, че е започнала "ограничена, локализирана и целенасочена" сухопътна операция срещу Хизбула в Южен Ливан. Целите представляват "непосредствена заплаха за израелските общности", се казва в изявление на Израелските сили за..

публикувано на 01.10.24 в 08:58
Александър Кашъмов

"Златен ключ" за съдия Цариградска, антинаграда "Катинар" - за Столична община

" Само тогава, когато политиците загърбят дребните различия, без да ги забравят обаче, и постигнат някакво обединение за управление, без да правят сериозни компромиси с волята и желанието на избирателя, те могат да прекарат кораба през трудните бързеи..

публикувано на 01.10.24 в 08:56

Жълт и оранжев код за опасно време в 18 области у нас

Оранжев код за опасно силен вятър е обявен за днес за областите Варна и Добрич. В сила е и жълт код за други 16 области. Днес над по-голямата част от страната ще преобладава слънчево време. Само над североизточните райони облачността ще е..

публикувано на 01.10.24 в 08:55
Пожарникари гасят пожар в крайбрежния град Нафплио, Пелопонес, Гърция, 12 юли 2023 г.

Разраства се пожарът на полуостров Пелопонес

Разраства се пожарът на полуостров Пелопонес, където загинаха двама доброволци. Има жертви на туристи влезли в морето при силен вятър. Продължава да гори пожарът в северната част на полуостров Пелопонес в района на Коринт. От силният вятър..

публикувано на 01.10.24 в 08:29
Храмът в с. Завой

Храмът "Покров на Пресвета Богородица" в село Завой ще бъде осветен от Сливенския митрополит

В ямболското село Завой днес ще бъде осветен новоизграденият с дарения православен храм “Покров на Пресвета Богородица“. Службата ще води Сливенският митрополит Арсений. Православната църква чества Покров на Пресвета Богородица Градежът на..

публикувано на 01.10.24 в 08:07