Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Съдът остави в ареста мъжа, в чийто апартамент и кола откриха стотици килограми кокаин

| обновено на 27.05.20 в 18:50
Пакети с кокаин, открити в лек автомобил в „Студентски град“ на 24 май.
Снимка: МВР

Софийският градски съд остави за постоянно в ареста задържания с кокаин в колата си Николай Петров. Според съдия Николай Николов на този етап по делото са събрани достатъчно данни, за да се направи обосновано предположение, че наркотикът е бил за продажба.

Съдът отчете и откритите в апартамент, нает от Петров, 327 пакета кокаин с тегло около 1 килограм всеки. Заради високата обществена опасност на деянието на 31 годишния мъж и опасността на свобода да извърши друго престъпление, съдът му наложи най- тежката мярка за неотклонение.

Николай Петров запази мълчание, а адвокатът му Ваня Братоевска, изрази съмнения, че дрогата е на нейния подзащитен. Определението на съда не е окончателно.

Стотици килограми кокаин на стойност десетки милиони лева бяха открити в апартамент в столичния квартал "Студентски град", нает от Петров, след като по-рано в колата му бяха намерени 40 килограма от същия наркотик.

Късно снощи при операция на СДВР и ГДБОП в апартамента на мъжа  в софийския квартал „Студентски град“ са открити над триста пакета с наркотици. Полевият тест е показал, че веществото в тях е кокаин, а количеството - над 320 килограма.

По информация на „Хоризонт“, намереният в апартамента кокаин е няколко различни вида. Той е бил и с различни щампи, в зависимост от чистотата си.

Близки до разследването предполагат, че в случая става дума за депо за наркотици. Според полицията 35-40 килограма от кокаина е бил предназначен за продажба в България. Останалото количество е за износ в други държави от Европа, както и за Азия, смятат от МВР.

Според изчисления на вътрешното министерство цената на намерения кокаин е около 81 милиона лева. Директорът на СДВР старши комисар Георги Хаджиев посочи:

"Общото тегло е около 320 килограма, групирани в 8 групи с различни щампели. Общата стойност на иззетия вчера кокаин, ако говорим за личното разпространение, може би ще достигне около 81 милиона лева".

Кокаинът е бил открит в две от помещенията от наетия от Петров апартамент. По-голямата част от наркотиците са били в гардероб в спалнята му, а друга част са намерени в кухнята.

Претърсен е и още един автомобил, който също е собственост на заподозрения, но в него не са намерени никакви съмнителния предмети.

Към момента няма данни за други хора, които да са участвали в трафика, но разследването по случая продължава и от Министерството на вътрешните работи работят по събиране на доказателства.

Жилището, в което е открит кокаинът в столичният квартал „Студентски град“, се отдава под наем от години. Пред „Хоризонт“ живеещи в блока обясниха, че не познават последния наемател, заподозрян, че е превърнал апартамента в депо за наркотици:

„Този апартамент отдавна се дава под наем, доста често се сменят собствениците. Изобщо не го познавам и не сме се засичали. Наемател, поредният“, казаха съседи.

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Костадин Костадинов

Костадинов: Възможно е да има правителство в този парламент

"Възможно е да има правителство в този парламент и ние заявихме възможната според нас формула: 125 мандата са тези, които са различни от тези на ГЕРБ и ДПС". Това заяви по време на консултациите при президента Румен Радев лидерът на "Възраждане" Костадин Костадинов. "Една причина за апатията на гласоподавателите е, че има две партии, които..

публикувано на 25.06.24 в 09:12
Петьо Цеков

Петьо Цеков: Сметките сякаш са: "Дайте да намерим 5-6 човека"

"Очаквам, че Борисов ще възложи на някои, примерно на Росен Желязков, да състави правителството. Такова правителство ще бъде написано на хартия, ще бъде предложено за гласуване в парламента, а дали ще мине наистина, зависи не от публичните разговори в момента".  Това каза за БНР Петьо Цеков - журналист и заместник-главен редактор на..

публикувано на 25.06.24 в 09:09

Тежка катастрофа с две жертви край София

Тежка катастрофа с две жертви е станала на пътя между софийските села Световрачене и Локорско. Лек автомобил е блъснал пешеходка. Загинали са шофьорът на колата и пресичащата пътното платно жена.  Сигналът за инцидента е подаден в 01:37 часа тази нощ, съобщиха за БНР от Центъра за спешна медицинска помощ в София. Пътуващи в района..

публикувано на 25.06.24 в 08:56
Зинаида Златанова

Зинаида Златанова: ЕС е най-големият в света гарант за стабилност, траен мир и благоденствие

Междуправителствените конференции за Молдова и Украйна са отделни, защото всяка държава има свой собствен път и се оценява по собствените си стъпки. Това каза за БНР Зинаида Златанова - бивш ръководител на представителството на ЕК в България Започват междуправителствени консултации ЕС - Украйна и ЕС - Молдова " Процесът на разширяване на ЕС..

публикувано на 25.06.24 в 08:26

Конференция за биологичното производство в Пловдив

"Биологичното производство - предизвикателства и тенденции" е темата на международната конференция за биологичното производство, която започва днес в Пловдив под егидата на министерството на земеделието. За пръв път от 2017 г. насам в България има увеличаване на биологичното производство, отчитат организаторите и очакват в рамките на конференцията да..

публикувано на 25.06.24 в 08:11
Планът е изготвен от МОСВ

Старт на обществените консултации по актуализацията на Интегрирания национален план "Енергетика и климат"

Започват обществените консултации по актуализацията на Интегрирания национален план "Енергетика и климат", изготвен от Министерствата на енергетиката и на околната среда и водите. Националният интеграционен план за енергетика и климат е задължителен стратегически документ за всяка една от страните-членки на ЕС след обявяването на Зеления пакт..

публикувано на 25.06.24 в 08:11

Ученици в Перник дебатират за и против легализацията на марихуаната

За или против легализацията на марихуана ще дебатират ученици от Перник. Проявата е в рамките на Деня на отворените врати, който ще се проведе днес в Съдебната палата в града. В дискусията ще се включат ученици от Гимназията с преподаване на чужди езици „Симеон Радев“ и от Шесто средно училище “Св. Св. Кирил и Методий”. Дебатът е планиран за..

публикувано на 25.06.24 в 08:08