Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

През лятото отитите при децата зачестяват

Снимка: МБАЛСМ Пирогов

Отитът или болките в ушите са често срещано оплакване при децата. Болката при отита не е така интензивна, както болката на зъб, но изисква внимание. Лечението на отитите не трябва да се забавя, защото могат да се получат усложнения – например временно или трайно увреждане на слуха, предупреждава д-р Евтим Александров от Клиниката по уши, нос и гърло към Университетската болница "Света Анна".

Вирусните отити най-често са следствие от преболедуван ринофарингит, уточнява д-р Евтим Александров.

Д-р Евтим АлександровВирусните отити се явяват усложнение на хремата и при деца, и при възрастни. Протичат със силна болка и повишена температура, влошава се общото състояние. При децата най-често се срещат във възрастовата група между 2 и 5 години.

Основните причини за възпаление на ухото са вирусите и бактериите. В летния сезон при по-чести посещения на обществени басейни зачестяват и отитите, причинени от гъбички. Обикновените тапи за уши предпазват от навлизането на вода вътре в ушите.

Тези заболявания преобладават в разгара на летния сезон, когато хората се връщат от море, отбелязва д-р Александров.

Установяването на причината за болката в ушите и лекуването на отита са задължителни заради близкото разположение на органите на слуха до мозъка и рисковете от усложнение на възпалителния процес, който би могъл да засегне съседни тъкани.

„Лечението протича в зависимост от това в кой стадий е самият отит, дали е вирусен, дали е бактериален. Обикновено може да се изчака около 72 часа да се види как ще се развие самата клиника и тогава да се дадат антибиотици. В по-тежките случаи се налага да се направи парацентеза – миниатюрна дупчица на тъпанчето, за да може да изтече течността, която се събира в тъпанчевата кухина“, пояснява специалистът. 

Различават се външен, среден и вътрешен отит. Най-честите видове са възпалението на средното ухо или среден отит. Той може да се прояви в остра и хронична форма. Водещ признак е болката в ухото. Отначало тя се появява като изтръпване, след това се усилва и става постоянна. Затихва за кратко време, а през нощта се усилва.

„Обикновено клиниката се проявява през нощта. Детето се държи за ушичките, фебрилно е, боли го, неспокойно е, просто подсказва, че нещо не е наред. Могат да се вземат баналните антипиретици за успокояване и понижение на температурата и по най-бързия начин да се намери лекар специалист.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

ВАС остави без разглеждане две жалби на ДПС-Чакъров срещу решения на ЦИК за регистрация

Върховният административен съд остави без разглеждане две жалби на Политическа партия "Движение за права и свободи" и прекрати производството по две от административните дела срещу решения на ЦИК, съобщават от съда. Едната жалба е срещу отказа на ЦИК да разгледа заявление на ПП ДПС, представлявано от Джевдет Чакъров, с което той заявява..

публикувано на 16.09.24 в 20:39

Електронните извинителни бележки на учениците се издават в деня на медицинския преглед

Електронните извинителни бележки на учениците се издават в деня на медицинския преглед, но срокът на извинените отсъствия може да включва няколко дни назад. Това припомнят от Национална здравноосигурителна каса (НЗОК) във връзка с началото на учебната година. Бележките се заплащат от родителите. Ако ученик се разболее в петък, което налага..

публикувано на 16.09.24 в 20:19
Джорджа Мелони и Киър Стармър

Мелони и Стармър единни срещу трафика на мигранти и за иновации в европейската отбранителна индустрия

Италианският премиер Джорджа Мелони се срещна във "Вила Памфили" в Рим със своя британски колега Киър Стармър. Приета е Съвместна декларация,   която потвърждава амбицията на двамата правителствени ръководители да продължат да укрепват и задълбочават стратегическото партньорство между двете страни  във всяка област от общ интерес. Италия и..

публикувано на 16.09.24 в 19:40
Хю Едуардс

Шестмесечна условна присъда за известния водещ на новините по телевизия Би Би Си Хю Едуардс

Известният водещ на новините по телевизията на Би Би Си Хю Едуардс получи шест месеца условна затворническа присъда за достъп до неприлични снимки на деца. Някои британски медии като Скай нюз коментираха, че Хю Едуардс е бил "пощаден". Бившият водещ на Би Би Си беше осъден в Уестминстърския магистратски съд в Лондон, след като се призна..

публикувано на 16.09.24 в 19:34
Министерство на външните работи в Скопие

Посланикът ни в РСМ е бил поканен на разговор в министерството на външните работи на Скопие

Извънредният и пълномощен посланик на Република България в Република Северна Македония Желязко Радуков е бил поканен на разговор в министерството на външните работи и външната търговия, потвърдиха за БНР от нашето МВнР, като уточняват, че поводът е посещението у нас на президента Гордана Силяновска - Давкова на 13 септември и "появилите се..

публикувано на 16.09.24 в 19:28

В Силистренско учебната година започна в 41 училища и 23 детски градини

В Силистренско днес учебната година започна в 41 училища, 23 детски градини, 4  центъра за подкрепа за личностно развитие и в един специализиран център . Добрата новина е, че няма закривани и преобразувани институции през годината,  съобщават от Регионалното управление на образованието. В 29 училища за първи път влязоха в..

публикувано на 16.09.24 в 19:05
След гонката и последвалата катастрофа с участието на мигранти и полицейски коли в района на столичното

Молдовец, превозвал нелегални мигранти, предизвика катастрофа в София при бягство от полицията

Молдовски гражданин, управлявал автомобил с румънска регистрация, предизвика катастрофа на входа на София   в опита си да избяга от полицията. В автомобила на молдовския гражданин са открити 11 нелегални мигранти. Полицията ще изяснява дали чужденецът е част от по-голям канал за трафик на мигранти. Към момента се установява техният произход. След..

публикувано на 16.09.24 в 18:35