Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Петър Чолаков: За да се промени моделът "ГЕРБ", трябва да се смени архитектът му

доц. Петър Чолаков
Снимка: Светослава Кузманова, БНР

"Аз говоря за модел "ГЕРБ", който е изграждан. За да се промени моделът, трябва да се смени архитектът, а това е човекът, който е създал тази партия, а тя е една лидерска партия. Тези приказки за проветряване не мога да ги разбера". Това каза пред БНР политологът доц. Петър Чолаков от Института по философия и социология на БАН. По думите му активът, който натрупаха управляващите в продължение вече на трети мандат, е свързан със съмнение за корупция и схеми. 

В предаването "Преди всички" доц. Чолаков коментира, че обвиняемият бизнесмен Васил Божков е в "неудобна позиция, защото прокуратурата е започнала действия срещу него" и затова "опасността за управляващите" от разкритията, които той прави, не е особено голяма:

"Каква алтернатива може да бъде един човек, за когото има сериозни съмнения от години за това, че е ключова фигура в престъпния свят. Не е било нужно Божков да излезе и да каже тези неща, защото отдавна говорим за съмненията, че управляващите са замесени в корупционни схеми и сделки". 

Политологът уточни, че този модел на управление не е монопол само на ГЕРБ. Той коментира замесването в разказите от Дубай на бизнесмена Божков и на Севдалина Арнаудова - пиарка на премиера Бойко Борисов, за която се твърди, че притежава имоти, придобити чрез "благосклонни кредити, които други лица не биха получили". Доц. Чолаков предположи, че Борисов може да се наложи да я смени, но "това ще е поредният бушон".

Доц. Петър Чолаков допусна от сблъсъка между Борисов и Божков да спечели Делян Пеевски, защото "играта на ДПС е най-добре построена".

Във връзка със заявката на Цветан Цветанов - бившият втори в ГЕРБ - да прави политически проект, политологът коментира, че остава скептичен доколко той може да има успех, но :

"Той може да бъде един деструктивен играч - да руши играта на ГЕРБ".

Цялото интервю на Лора Търколева с Петър Чолаков в предаването "Преди всички" можете да чуете от звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Удължава се срокът за съхранение на машините за гласуване в помещението под наем

От утре се удължава срокът за съхранение на машините за гласуване в помещението под наем, съобщиха от правителствената информационна служба. Днес е крайният срок по договора, а новите условия предвиждат срокът за съхранение да е до неповече от три години.  МС решава за обезпечаване на съхранението на машините за гласуване Правителството: Не..

публикувано на 30.09.24 в 16:00
Заседание на общинския съвет в Плевен

Отложиха делото за избора на Общинския съвет в Плевен

В Плевен отложиха делото за избора на Общински съвет. Причината са технически грешки в тройната съдебно-техническа експертиза. Грешките  са установени от вещото лице при изготвянето на последващата математическа експертиза. За да няма некоректни изчисления, съдия Даниела Дилова даде срок за изчистването им. В началото на заседанието съдия..

публикувано на 30.09.24 в 15:59

Петима души са загинали при катастрофи в Силистренско от началото на годината

Петима загинали и 60 ранени е равносметката на сектор "Пътна полиция" в Силистра от началото на годината до началото на месец септември. Сравнено със същия период на миналата година няма съществена промяна в пътнотранспортната обстановка. Трима от загиналите тази година и 12 от пострадалите са били пешеходци. Най-честата причина за..

публикувано на 30.09.24 в 15:47

Пробегът на мира мина през Габрово

Бегачи от различни европейски страни, участници в глобалната инициатива Пробег на мира преминаха през Габрово. На входа на града факела на мира от тях пое габровският лекоатлет, параолимпиецът Християн Стоянов. В центъра на Габрово ученици посрещнаха бегачите от Пробега на мира. Младите хора чуха посланията им и всеки, който пожела, задържа в..

публикувано на 30.09.24 в 15:42

Наводненията са извънредната ситуация, от която българите се чувстват най-застрашени

Наводненията са извънредната ситуация, от която българите се чувстват най-застрашени в целия Европейски съюз, според оповестено проучване на Евробарометър. То е посветено на информираността на хората от ЕС за опасността от бедствия и подготовката за тях. 34 на сто от анкетираните у нас са отговорили, че най-много се опасяват от наводнения,..

публикувано на 30.09.24 в 15:31
Мариана Тодорова

Мариана Тодорова: ИИ води до възраждане на традиционните медии, гарант за истина и обективизъм

Изкуственият интелект (ИИ) няма да остави без работа журналистите, защото няма тяхното критично мислене, прогнозира доц. Мариана Тодорова, футуролог доц. Мариана Тодорова, футуролог в Института по философия и социология на БАН в интервю пред БНР. В интервю в предаването "12+3" тя коментира бъдещето на ИИ в медиите, както и разработеният..

публикувано на 30.09.24 в 15:28

Правителственият самолет е излетял, за да прибере българите от Ливан

Правителственият самолет е излетял, за да прибере българите от Ливан, научи БНР. Това е част от плана за поетапна евакуация по въздух на сънародниците ни, които искат да напуснат Бейрут. Първо ще бъдат евакуирани майки с деца и възрастни хора. Правителството ще евакуира поетапно българите от Ливан Държавата ще евакуира поетапно българите, които..

публикувано на 30.09.24 в 15:04