Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Нощта" на Ели Визел:

Романът, който разказва за ужасите на холокоста, за да не се повтори

"Това е роман, в който авторът не просто разказва, а иска хората да помнят това събитие, за да не се повтори". Това каза пред БНР издателят Радослав Цаков за книгата "Нощта" на носителя на Нобелова награда за мир Ели Визел - румънски писател от еврейски произход. Тя е една от първите творби, написана за ужасите, които са се случвали в концентрационните лагери по времето на холокоста. 

След като книгата излезе за първи път в България през 2003-та година, тя не добива достатъчна популярност, затова издателят Радослав Цаков ѝ дава втори шанс.

"Това е книга, която задава много въпроси", сподели издателят.

В предаването "Нещо повече" Цаков разказа за умното и ученолюбиво дете, което мечтае да стане равин, но през 1944-та година е депортиран с цялото си семейство в Аушвиц. Това е историята на писателя Ели Визел, който едва 15-годишен поема към ужасите на концентрационните лагери.

"В книгата той разказва за деня на депортацията - размислите му и мислите, че всичко ще бъде наред. Но още във вагона, на път за Аушвиц, той започва да осмисля колко сериозно е това", посочи издателят и добави:

"Той губи най-ценното нещо за него - вярата в Бог. След депортирането започва да се пита дали има Господ и ако има, защо му причинява всичко това".

Цялото интервю на Иван Русланов с Радослав Цаков в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковия файл. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Прокуратурата внесе искането за налагане на мярка за неотклонение на Джейхан Ибрямов

Софийската градска прокуратура внесе в съда искане за налагане на мярка за неотклонение на народния представител Джейхан Ибрямов, съобщиха от Софийския градски съд. Съпругата на Джейхан Ибрямов: Обявявам гладна стачка в "Триъгълника на единовластието" Какво се знае неофициално за казуса "Джейхан Ибрямов"? СГП внася мотивирани..

публикувано на 05.10.24 в 10:51

В Берлин се подготвят за възможни сблъсъци преди годишнината от нападението на "Хамас" срещу Израел

Властите в Берлин се подготвят за възможни сблъсъци в германската столица преди годишнината от нападението на "Хамас" срещу Израел на 7 октомври, предаде ДПА. За днес и утре в Берлин и в цялата страна са насрочени многобройни митинги и демонстрации. В столицата пропалестински демонстранти планират шествие, което да стигне до Бранденбургската врата...

публикувано на 05.10.24 в 10:39
Израелски въздушни удари в Южен Ливан, 01 октомври 2024 г.

Илина Славова: "Хизбула" ще оцелее, но ще бъде различна

" Решението за евакуиране беше най-трудната стъпка . За първи път решавам да замина на своя воля. Сега се наложи да взема решение да замина, знаейки, че връщането ми може да не е съвсем скоро ". Това заяви пред БНР хуманитарният работник Илина Славова. Тя беше принудена да се евакуира от Бейрут след много години работа там. "Бейрут ме завладя..

публикувано на 05.10.24 в 10:37

"Най-дълго българско хоро в Кипър" ще се извие на брега на Средиземно море

"Най-дълго българско хоро в Кипър" ще се извие днес в Ларнака на брега на Средиземно море. То е част от провеждащия се Трети български фолклорен събор "Танцов ансамбъл "Българи" – Кипър и приятели". Българският празник на острова е под егидата на вицепрезидента на България Илияна Йотова. На откритата сцена на централния крайбрежен булевард..

публикувано на 05.10.24 в 10:07
Мемориал на Делчевия род

В Благоевград честват 112 години от освобождението на Горна Джумая и Пиринска Македония

112 години от освобождението на Горна Джумая и Пиринска Македония от османско иго честват в Благоевград, а 5 октомври е и празник на град Банско.  Отбелязваме 112 години от Освобождението на Горна Джумая Банско чества 112 години от Освобождението на града Гост на тържествата в Благоевград ще бъде министърът на иновациите и растежа..

публикувано на 05.10.24 в 09:59
Руслан Трад

Руслан Трад: Живеем във време на екстремисти. Световните лидери са или много слаби, или много крайни

" Живеем във време на екстремисти. Имаме или много слаби световни лидери, или много крайни такива . Не виждам политическо решение. Международното право е силно компрометирано, има нужда от реформи.  Цялата рамка на международната сигурност в момента се тресе из основи ." Това каза в интервю за БНР журналистът Руслан Трад, основател на военния..

публикувано на 05.10.24 в 09:56

Транспортни работници протестират срещу кмета на София на 9 октомври

На 9 октомври от 14 часа Федерация на транспортните работници към КТ "Подкрепа" организира протест срещу кмета на София Васил Терзиев. Причината е, че кметът не е спазил споразумението за сътрудничество, подписано на 26  февруари тази година, в което е записано, че трябва да се изготви и въведе бонусна система през тази година за плащане на..

публикувано на 05.10.24 в 09:51