Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Зеленогорски: Управлявана ли е добре ПИБ след наливането на пари през 2014-а, че пак има проблем

Найден Зеленогорски
Снимка: Ани Петрова

"В последната секунда беше приета една стъпка, която е твърде арогантна и се разминава с доброто управление". Това каза пред БНР Найден Зеленогорски, лидер на "Достойнството на един народ". Според изчисления на гражданското сдружение ДЕН всеки български гражданин може да се окаже ощетен с 20 лева от платените от държавата 140 млн. лв. за акции на Първа инвестиционна банка

"Много по-разумно щеше да бъде, ако държавата, с разрешение на ЕК, даде временна държавна помощ на ПИБ. Това се е случвало през годините - през 2014-а г. ПИБ получи от държавата 1,2 млрд. лева от държавата и в последствие банката възстанови този ресурс", коментира Зеленогорски.

Той зададе въпрос дали след това наливане на пари в ПИБ през 2014-а тя е управлявана добре, че отново има проблем.

Според него има системен проблем с контрола и управлението на банката.

В предаването "Нещо повече" лидерът на ДЕН заяви още:

"Не е честно от джобовете на пенсионерите да даваме пари за едни собственици (на ПИБ - бел.ред.), за които се носят в информационния поток твърдения за несметно богатство". 

Той обясни, че нещо, което струва 70 млн. лв., е платено от държавата за 140 млн. лв., защото акциите са били по 2,50 лв., а са купени за по 5 лева.

Цялото интервю на Диана Янкулова с Найден Зеленогорски в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Красен Станчев

Кр. Станчев: Не ПИБ, а правителството бърза за сделката с акциите

"Не е известна причината, но ще има втора вълна на безработицата ".  Това каза пред БНР икономистът Красен Станчев , основател на Института за пазарна икономика и доцент в Софийския университет.  Той уточни, че не е задължително втората вълна да е..

публикувано на 16.06.20 в 13:18
ВИЖТЕ ОЩЕ

Започва вторият мандат на Кристалина Георгиева начело на МВФ

От днес започва вторият 5-годишен мандат на Кристалина Георгиева като управляващ директор на Международния валутен фонд.  През 2019-та година Георгиева получи подкрепа във втория кръг на гласуването за избор на европейски кандидат за поста на..

публикувано на 01.10.24 в 07:48

Влизат в сила новите цени на природния газ

От днес влизат в сила новите цени на природния газ. В ранния следобед Комисията за енергийно и водно регулиране ще определи окончателната цена. Очаква се тя да е с около 3 процента по-висока от сегашната.

публикувано на 01.10.24 в 07:42

Марк Рюте официално поема поста генерален секретар на НАТО

Бившият нидерландски премиер Марк Рюте официално ще заеме в Брюксел поста на генерален секретар на НАТО - след 10-годишното председателстване на Йенс Столтенберг. Вчера Столтенберг отправи призив НАТО да не допуска Русия да победи в Украйна, тъй..

публикувано на 01.10.24 в 07:37

Планова техническа профилактика на предаватели

На 1 октомври от 9 до 17 часа ще бъде извършена планова техническа  профилактика на предавателите на ултракъси  вълни:  КОСТЕНЕЦ 4 на честота  91.3  MHz, ТЪРГОВИЩЕ 4 на честота 92.8 MHz, излъчващи програма „Хоризонт“. Възможни са прекъсвания на..

публикувано на 01.10.24 в 06:00
Садик Хан

Садик Хан предупреди за възможен скок в престъпленията от омраза заради напрежението в Близкия изток

Кметът на Лондон Садик Хан предупреди за потенциално увеличаване на престъпленията от омраза във Великобритания, предизвикано от нарастването на насилието в Близкия изток, след като водеща британска еврейска организация предупреди за опасността от "атаки за..

публикувано на 01.10.24 в 04:38
Изглед към централата на ООН в Ню Йорк, САЩ, септември 2022 г.

Среща между Никос Христодулидис и Ерсин Татар ще се проведе през октомври в Ню Йорк

Неформална тристранна среща между генералния секретар на ООН Антонио Гутериш, президента на Кипър Никос Христодулидис и лидера на кипърските турци Ерсин Татар ще се проведе през октомври в Ню Йорк, обявиха от централата на международната организация в..

публикувано на 01.10.24 в 04:31
Дейвид Лами

Дейвид Лами призова британските граждани да напуснат Ливан

Министърът на външните работи  на Обединеното кралство Дейвид Лами призова британските граждани да се вслушат в съвета на правителството и незабавно да напуснат Ливан. Лами каза, че ситуацията на място е "бързо развиваща се" и министрите не могат да..

публикувано на 01.10.24 в 04:25