Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Емил Хърсев: Добре е да се възстанови бързо потреблението, но не е възможно

До края на годината ще има намаление на БВП с около 3-4%, прогнозира финансистът

Емил Хърсев
Снимка: БГНЕС

"Добре е да се възстанови бързо потреблението, но това е невъзможно", каза пред БНР финансовият експерт Емил Хърсев във връзка с призива на генералния директор на МВФ Кристалина Георгиева да се харчи повече.

В предаването "Нещо повече" финасистът посочи, че първото тримесечие на годината е завършило с плюс 2% ръст на БВП и прогнозира, че до края на годината ще има намаление на БВП с около 3-4%, а може и по-малко.

Във връзка с решението на държавата да придобие близо 19% от акциите на Първа инвестиционна банка (ПИБ) чрез Българската банка за развитие (ББР), Хърсев заяви, че правителството е постъпило много правилно - и като инстументариум, и като решение, защото:

"Това искане на ЕЦБ (за рекапитализиране на ПИБ - бел.ред.) не беше обосновано с нищо".

Цялото интервю на Людмила Железова с Емил Хърсев в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Красен Станчев

Кр. Станчев: Не ПИБ, а правителството бърза за сделката с акциите

"Не е известна причината, но ще има втора вълна на безработицата ".  Това каза пред БНР икономистът Красен Станчев , основател на Института за пазарна икономика и доцент в Софийския университет.  Той уточни, че не е задължително втората вълна да е..

публикувано на 16.06.20 в 13:18
ВИЖТЕ ОЩЕ
Проф. Тодор Галунов:

Проф. Тодор Галунов: Политическият елит е длъжен да постави националния интерес пред партийния

Идеята за празния хладилник измества изцяло политическите идеи, това е битовизиране на политика. Тичане от избори на избори разрушава самото занимание с политика. Това коментира политологът проф. Тодор Галунов в предаването "Нещо повече" на..

публикувано на 28.10.24 в 17:34

ГЕРБ-СДС си върна лидерството в област Смолян

Първа политическа сила в Смолян е ГЕРБ - СДС, за която са гласували 31,32% от избирателите. На второ място е Алианс за права и свободи (АПС) – 22,66%, ДПС - Ново начало заема третото място 10,72%. На по-малко от пет десети от процента ПП ДБ са..

публикувано на 28.10.24 в 17:34

Повече от половината РИК вече са предали в ЦИК изборните си книжа

Повече от половината районни избирателни комисии (РИК) вече са предали в ЦИК изборните си книжа. За повторно въвеждане на данните са предоставени протоколите от 16 от всичките 31 РИК. ЦИК започна повторната обработка на резултатите от вота..

публикувано на 28.10.24 в 17:11

Температурен рекорд отчетоха в Монтана

Рекордно висока температура от 27 градуса е измерена днес в Хидрометеорологичната станция в Монтана. От 50 години, откакто се води статистика, това е и най-висока температура отчетена за 28 октомври. Преди година на този ден са измерени 24..

публикувано на 28.10.24 в 17:01

"ДПС - Ново начало" е втора политическа сила в област Благоевград

Коалицията на Делян Пеевски "ДПС - Ново начало" е втора политическа сила в област Благоевград, но разликата с ГЕРБ е над 11 процента. Това показват данните при 100% обработени протоколи от извънредните парламентарни избори. Двама кметски синове..

публикувано на 28.10.24 в 16:59
Виктор Орбан

Унгарското правителство провежда допитване за отношенията с ЕС, Русия и Китай

Унгарското правителство днес започна нова национална консултация срещу "търговската война“, която според него Брюксел води срещу Китай и Русия, десет дни преди срещата на върха на ЕС в Будапеща, предаде "Франс прес". Премиерът националист Виктор..

публикувано на 28.10.24 в 16:48
Атанас Радев

Атанас Радев: Очакването на проект на президента е като викане на неволята

Очакването на проект на президента е като викане на неволята . Това каза пред БНР политологът Атанас Радев и добави: "В общественото пространство започва много се тръби, че чакаме 2025 - 20226 г. да слезе президентът Румен Радев, че той ще оправи..

публикувано на 28.10.24 в 16:46