Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Бивш шеф в НСО: Охраната е предана на Борисов, компроматите не са от там

Снимка: БГНЕС

НСО е приемник на няколко служби, които са започнали своята дейност преди 141 години. На практиката тази есен НСО ще отпразнува своята 141-ва годишнина. Това е довело до една голяма специализация, утвърждаване в обществото и в международен аспект.

Това каза за БНР Румен Ралчев, бивш началник на охраната на Тодор Живков, Петър Младенов, Желю Желев и служител в УБО и НСО.

Той е категоричен, че службата днес е модерна:

„Тя е преорганизирана! Нова организация има, не само ново име, много намален състав  - в момента е около 800 души, въпреки че щатът е 1000 човека.

И в момента има служби близки до дейността на НСО каза той по повод намерението за промени в Закона за МВР:

„Вече има няколко паралелни служби, които функционират с много близка, да не кажа идентична дейност – Бюрото за охрана на главния прокурор, Служба за охрана на съдебната власт…. Онова, което се подготвя и беше гласувано в Народно събрание, е на практика да бъде разцепена службата и тези, които подлежат на охрана да имат алтернатива – да казват: „Искам да бъда охраняван от МВР“ или „от НСО“.

Дори и законът да бъде приет, за създаването на кадри и традиции в новата служба ще са необходими години, допълни той. Дори преквалифицирането на обучени кадри би отнело определено време.

„Между 3 и 5 години е необходимото време на един оперативен работник да навлезе в работата, а още толкова – за да бъде годен да ръководи такава дейност“.

Освен с охраната на висшите партийни и държавни дейци в България, НСО се занимава с охрана на делегации и гости от чужбина, припомни Ралчев. Това означава, че ако има две служби, които изпълняват охранителна дейност, би се наложила сложна координация и субординация.

Експертът не е съгласен с честите реформи в службите. Той е категоричен, че хората постъпват в тях с настроението и намерението да работят и да се развиват като професионалист и не са роботи, на които просто може „да се смени чипа“:

„Историята в последните 30 години показа, че каквито и промени да се правят в МВР и специалните служби, досега това не е довело до повишаване на ефективността“.

Относно доверието в НСО и скандалът със снимките:

„Вътрешният ред, изискванията, които е наложил министър- председателят за охрана вътре в резиденцията са лично негово изискване. Това включва кой да бъде допускан, при какви условия да бъде допускан, да бъде ли проверяван неговия багаж, да си си носи телефон, може ли да остава след определен час…При това положение, ако той не желае охраната да присъства на разговорите или при гостите и ако оставя част от гостите до по-късно да се работи и да бъдат около него, най-вероятно е допуснат тук някъде пропуск. Скъсана е връзката кой докъде има право да ходи“.

Компроматите не са работа на вътрешен човек от НСО

„Тази група за охрана на председателя на МС е с него повече от 10 години. Хората са изключително тясно свързани и предани към него и това е изключено. Най-вероятно това (компроматите са дело на б.р.) са хора, които са имали право да бъдат с него, да не забравяме, че той е ерген, в неговата „светая светих“, където той си почива, отдъхва, спортува и твори“.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Жители на с. Бреница на протест, затвориха участък от пътя Кнежа - Долни Дъбник

Жители на плевенското село Бреница затвориха днес участък от пътя Кнежа – Искър – Долни Дъбник в знак на протест заради проблеми с водоснабдяването. Те се събраха на изхода на Кнежа в посока Плевен. По този начин жителите на Бреница искат да се обърне внимание на техния проблем с безводието, който е от години. Те издигнаха плакати с призиви "Искаме..

публикувано на 06.10.24 в 15:58
Аналена Бербок

Германия потвърди подкрепата си за Израел в навечерието на годишнината от нападението на "Хамас"

Ден преди годишнината от клането на терористичната организация „Хамас“ в Израел, Германия потвърди подкрепата си за Израел. В същото време в цялата страна се провеждат пропалестински и произраелски протести и се стигна до сблъсъци. Германската министърка на външните работи Аналена Бербок потвърди днес германската солидарност преди..

публикувано на 06.10.24 в 15:21
Районен прокурор Владимир Радоев.

Четири обвинения за румънски гражданин, хванат да сече незаконно на дунавски остров

Районната прокуратура в Плевен поиска "задържане под стража" за румънския гражданин, арестуван на българска територия за незаконна сеч на остров край град Никопол. Случаят е от 3 октомври, когато е извършена специализирана полицейска операция за установяване на незаконна сеч на остров Средняк в река Дунав. При акцията единият от нарушителите е..

публикувано на 06.10.24 в 15:15

Испанската Гражданска гвардия разследва убийство на жена от Андалусия след домашно насилие

Испанската Гражданска гвардия разследва убийство на жена от Андалусия, която на два пъти е подавала жалба срещу мъжа, с когото живеела, но без резултат. Предполага се, че става дума за поредния случай на домашно насилие. Инцидентът станал в крайбрежния град Рокетас де Мар в провинция Алмерия в автономна област Андалусия.   Жертвата на..

публикувано на 06.10.24 в 15:09

Тържествено отбелязаха края на 11-годишния труд по изографисването на новата катедрала в Ловеч

Ловчанският митрополит Гавриил награди с ордена на епархията "Новоселските мъченици" проф. Владимир Аврамов, който заедно с екипа си изографиса новата катедрала в центъра на Ловеч. П роф. д-р Владимир Аврамов, който е  заместник-декан на Факултета по изобразително изкуство на Великотърновския университет "Св. св. Кирил и Методий" и ръководител на..

публикувано на 06.10.24 в 14:41
Президентът на Казахстан Касъм-Жомарт Токаев.

Казахстан гласува на референдум дали да изгради първата си АЕЦ

В Казахстан решават на референдум дали да бъде изградена първата атомна електроцентрала в страната. Предложението е на властите, начело с президента Касъм-Жомарт Токаев. Критиците на идеята изтъкват рисковете от този тип енергия, също и че може Русия да се  включи   в проекта.  Ако идеята за изграждането на атомна централа бъде одобрена от..

публикувано на 06.10.24 в 14:08

Избори в Тунис

Тунис гласува днес на трети избори след Арабската пролет - протестите, довели до свалянето на президента Зин ел Абидин Бен Али през 2011-а година. Прогнозите за изхода от вота сочат победа за сегашния държавен глава Каис Сайед. Международни наблюдатели оцениха предишните два вота в Тунис след 2011-а като отговарящи на демократичните норми. Въпреки..

публикувано на 06.10.24 в 14:01