Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Претърсват офиси на петролна компания в София и два адреса в Пловдив

| обновено на 24.06.20 в 18:36
Сградата на компанията в София, където се извършва обиск
Снимка: БГНЕС

Адреси в София, Пловдив и Русе, използвани от търговски дружества, представлявани и управлявани от бизнесмените Пламен Бобоков и брата на президентския секретар Пламен Узунов - Ангел Узунов, са били претърсени в рамките на досъдебно производство за престъпно сдружение с цел търговия с влияние, по което бяха разпитвани Пламен Узунов и самия Бобоков. 

От специализираната прокуратура уточняват, че процесуално-следствените действия са във връзка изготвената компютърно-техническа експертиза на мобилен телефон, използван от Пламен Бобоков.

От спецобвинението разпространиха и поредните чатове между президентския секретар и русенския бизнесмен с уточнението, че анализът на кореспонденцията между тях сочи, че Узунов и Бобоков многократно са обменяли информация, свързана с външната политика на България, в това число са обсъждали и кандидатури за български посланици в страни извън Европейския съюз. 

Претърсванията са свързани със събиране на още доказателства във връзка с разследване за търговия с влияние, по което на разпит бяха и Узунов, и Бобоков. Данни за това спецобвинението намери в телефона и таблета на Пламен Бобоков, докато го разследваха като част от аферата с опасния боклук.

От днешната комуникация чрез приложението  WhatsApp става ясно, че президентският секретар и русенският бизнесмен си говорят за външна политика. „Румен Петров-Алжир“ е едно от съобщението, което Бобоков праща на Узунов. Година и няколко месеца Петров е изпратен като посланик на България в Алжир с указ на президента Румен Радев.  В средата на миналата година Бобоков праща на Узунов файл с автобиография на Жоро Илиев Кираджиев...и му пише:„Привет адаш! Това е моето предложение за Абуджа (Нигерия)!“. 

Прокуратурата документира със снимка и че  Пламен Узунов и Пламен Бобоков са обсъждали сключване на консултантски договор между компанията на Бобокови „Приста ойл“ и  „Ентърпрайз Сикюрити Сървисиз“,  управлявана от Ангел Узунов - брат на президентския секретар. Месечното възнаграждение е било 5000 лева, а договорът едногодишен. 

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Масова смяна на членове на СИК във Велико Търново

Започваха масовите смени на членове на секционните избирателни комисии в област Велико Търново. По искане на една от политическите партии Районната избирателна комисия вече е заменила всичките ѝ представители в 6 от 10-е общини в региона. Политическата партия е поискала смяна на 72-а свои представители в изборните секции. От Районната..

публикувано на 02.10.24 в 15:17
Атанас Запрянов

Данните от черната кутия на разбилия се край Граф Игнатиево самолет са предоставени на Военната прокуратура

Данните от черната кутия на учебния самолет, който се разби край Граф Игнатиево и загинаха двама пилоти, са снети успешно в Чехия и са предоставени на разследващия екип от Военната прокуратура у нас.  Това съобщи служебният министър на отбраната Атанас Запрянов.  Предстои информацията да бъде анализирана и разчетена. "Комисия работи в Министерството..

публикувано на 02.10.24 в 15:13
Мирослав Зафиров

Мирослав Зафиров: Международната общност трябва да излезе на полето на истинската дипломация

Международната общност трябва да излезе на полето на истинската дипломация. За това призова в ефира на БНР Мирослав Зафиров, дипломат, политически съветник на Мисията на ООН в Израел.  "Има международни документи, върху които можем да стъпим и да водим разговори, но те не се прилагат де факто. Разрушен е международният ред". Този процес..

публикувано на 02.10.24 в 15:00

Състоянието на жената, скочила от 3-тия етаж при пожар в София, остава тежко

Жената, която заради пожар скочи от третия етаж на къща в центъра на София, е настанена в клиниката по изгаряния в болница "Пирогов" в тежко състояние.  Това съобщиха за БНР от лечебното заведение. Жена е в тежко състояние в "Пирогов" след пожар в София Тя е с обширни изгаряния и през следващите дни, когато състоянието й бъде стабилизирано,..

публикувано на 02.10.24 в 14:41

Иван Костов: Управлението на Симеон Сакскобургготски и на Станишев доведе мафията на власт

Управлението на Симеон Сакскобургготски и на Сергей Станишев доведе мафията на власт в България . Това заяви пред БНР Иван Костов, министър-председател на България от 1997 до 2001 г., който представи новата си книга "Свидетелства за прехода 2000 - 2009 г.". " Има доказана пълна слепота на полицията и на прокуратурата по отношение на..

публикувано на 02.10.24 в 14:08

Украинските сили се изтеглят от Вугледар

Украинската армия съобщи, че се изтегля от източния град Вугледар в Донецка област, тъй като е изправена пред интензивни руски атаки и риск да бъде обкръжена. "Върховното командване даде разрешение за маневра за изтегляне на частите от Вугледар, за да се спаси личният състав и военното оборудване и да се заеме позиция за по-нататъшни..

публикувано на 02.10.24 в 14:06
Служебният министър на отбраната Атанас Запрянов

Запрянов за кризата в Близкия изток: Държавата трябва да е подготвена за най-лошия сценарий

Рисковете за България при усложняване на ситуацията в Близкия изток ще бъдат обсъдени на заседанието на Съвета по сигурността, което премиерът свиква в 17 часа днес. "Трябва да отчитаме при една ескалация бежанските потоци естествено ще се увеличат. Освен това, терористични действия са възможни на ислямистките организации в европейските страни...

публикувано на 02.10.24 в 13:50