Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Оправдаха всички подсъдими по делото "EVN"

| обновено на 28.06.20 в 18:48
Снимка: БГНЕС

Шестимата обвиняеми по делото "EVN" за продажбата на 33% държавен дял от дружеството през 2011 г. бяха оправдани. Това са бившият финансов министър Симеон Дянков, бизнесменът Иво Прокопиев, Радослав Рачев, Любомир Евстатиев и Петър Василев от "Булгброкърс" и бившият министър на икономиката и настоящ кмет на столичния район "Средец" Трайчо Трайков. 

Съдът все още мотивира, защо е отхвърлил искането на прокуратурата за осъдителни присъди и арест още в съдебната зала.

Дотук съдът коментира обвиненията на Иво Прокопиев, обръщайки внимание, че към периода, когато са взима решението за приватизацията, той е бил член на Националния съвет за тристранно сътрудничество - консултативен орган на който са се изразявали позиции. В този смисъл, каза съдът, това не е място за взимане на решения, за изразяване на мнение. Няма и законова възможност със съвети да се преценява по какъв начин да се приватизира, тъй като това става по строго регламентирани правила, описани в Закона за приватизацията.

За Симеон Дянков съдът каза, че нито един свидетел по делото, не е казал, че върху него е бил оказван натиск, приватизацията да става именно през дружеството на Иво Прокопиев "Булброкерс" и точно по този начин да се извърши приватизацията.

В момента съдът мотивира оправдатените си присъди и за останалите четирима подсъдими.

Отхвърлен беше искът на държавата срещу всички тях за щета, нанесена от, според прокуратурата, неизгодната приватизация. 

Решението на съда не е окончателно, по него, ако прокуратурата прецени да протестира, ще се произнася и Специализирания апелативен съд, а след това - и третата върховна инстанция. 

Прокуратурата ще протестира пред Апелативния специализиран съд оправдателните присъди 

Това заяви наблюдаващият прокурор Емил Петров. Той допълни, че от обвинението очакват мотивите за оправдателите присъди: 

"Това, което мога да ви цитирам от Еклиаста, е: "Има време за говорене. Има време за мълчане". Сега е време за мълчане и то се изразява в това, че не може да коментираме нещо, с което не сме се запознали. Когато се запознаем с мотивите, ние ще изготвим нашите аргументи, ще изготвим нашия протест, в който ще опишем какво е нашето виждане по този въпрос. Нищо не е свършило, докато не е свършило".

"Загубихме малка битка, но сме решени да спечелим  войната срещу корумпираните политици и престъпно забогателите олигарси", написа в Туитър  веднага след решението на съда главният прокурор Иван Гешев. 


Оправданият Иво Прокопиев изрази удовлетворение от решението на съда: 

"Мисля, че целият свят видя, че не бива в една нормална европейска държава правото на прокуратурата да обвинява и да слага етикети, че някой е обвиняем, да се използва като аргумент за репресия на невинни хора".



Трайчо Трайков коментира дали е допускал, че можете да бъдете осъден:

"Единственият притеснителен, наистина, момент възникна, когато беше неочаквано забързано към края делото. Съдията тогава оправда това си действие, че не смята за редно да се поставя съдбата на един човек в зависимост от съдебна процедура толкова дълго и се оказа, че наистина е била искрена в мотивацията си".

По-рано днес подсъдимите поискаха оправдателни присъди 

Радослав Рачев заяви, че се надява се да прекрати "това безобразие". 

Иво Прокопиев влезе в диалог с прокуратурата, заявявайки, че това дело не е просто за приватизацията на държавния дял от EVN, а става дума за цялото отношение на прокуратурата към приватизацията, която тя, със  свои различни действия, показала, че не подкрепя. Прокопиев каза, че вижда в това дело и натиск върху медиите, които той издава, и че, според него, не може да се криминализира политическо решение, каквото е било решението на Министерския съвет за продажбата на този дял от EVN.

Симеон Дянков се включи по Skype от САЩ, за да поиска да бъде оправдан, тъй като не е извършил престъпление. 

Трайчо Трайков нарече обвинението си "несъстоятелно" и "обвинение за добросъвестно и законосъобразно изпълнение на едно правителствено решение". Той попита защо, след като дружествените дялове в ЧЕЗ и "ЕнергоПро" са били приватизирани по същия начин, за тях прокуратурата няма никакви обструкции. 

В ранните часове на миналата неделя спецпрокуратурата поиска затвор и за шестимата - наказание в средния размер, но без да уточни колко години са това. Според обвинителния акт Прокопиев е подбудил Дянков да сключи сделката за продажбата на миноритарния пакет акции в EVN, а ексфинансовият министър настоявал това да стане по критерии, които да облагодетелстват "Булброкърс". 

Трайчо Трайков беше изправен пред съда за безстопанственост, тъй като през 2011 г. е отговарял за държавните дялове в електроразпределенителните дружества.

"Двама бивши министри вършат престъпления и то от най-високата позиция на ръководител в държавата. Агенцията по приватизация е била превърната в пощенска кутия“, твърди наблюдаващият прокурор Емил Петров.

От продажбата хазната е била ощетена с над 20 милиона лева, са изчислили от прокуратурата.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Ракетите С-300 са на въоръжение и в иранската армия

Беларус разположи допълнителни сили за ПВО на границата си с Украйна

Беларус разположи допълнителни сили за противовъздушна отбрана на границата си с Украйна, за да защити -  "съоръжения от критична инфраструктура заради засилената активност на украински дронове в района". Това съобщи Андрей Северинчик, началник на Беларуските сили за противовъздушна отбрана, цитиран от Ройтерс.  Според него, ситуацията там остава..

публикувано на 29.06.24 в 18:43

Русия твърди, че е превзела още едно село в Източна Украйна

Русия твърди, че е превзела още едно село в Източна Украйна, докато се придвижва към град Торецк в рамките на нова офанзива в Донецка област. Торецк се намира северозападно от град Горливка, който е под контрола на сепаратистите от 2014 г. насам. Градът до голяма степен беше пощаден от най-тежките боеве, но това се промени през последните седмици,..

публикувано на 29.06.24 в 18:19
Марк Рюте

Рокадите по върховете в Европа и НАТО белязаха изминалата седмица

Европейските лидери одобриха номинациите на Урсула фон дер Лайен за втори мандат начело на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен очерта принципите, към които ще продължи да се придържа. Освен нейната бяха одобрени кандидатурите и на министър-председателя на Естония Кая Калас за върховен представител по външната политика и..

публикувано на 29.06.24 в 17:51

АПИ е изплатила 50 млн. лв. държавна помощ на 2 991 транспортни фирми

Агенция "Пътна инфраструктура" е изплатила 50 млн. лв. държавна помощ на превозвачите. Средствата са предоставени на 2 991 транспортни фирми в подкрепа на разходите за стабилизиране на транспортния отрасъл при кандидатствали над 3300 превозвача.  Това става според решение на Министерския съвет от февруари т. г. и след положително становище от..

публикувано на 29.06.24 в 17:39
Янка Такева

Синдикат на българските учители: В Бюджет 2025 трябват допълнително 1,45 млрд. лв. за средното образование

Според разчетите на Синдиката на българските учители към КНСБ, в бюджета за следващата година трябва да се осигурят допълнителни 1 милиард 450 милиона лева за системата на средното образование.  Средствата са необходими за увеличаване на заплатите и за издръжка на образователните институции. КТ "Подкрепа" ще иска увеличение на учителските..

публикувано на 29.06.24 в 17:21

Голям пожар край гръцката столица

Голям пожар обхвана планината Парнита, северно от Атина. Въпреки предупреждението на властите да не се пали огън на открито пожарът обхвана горски масив и поради силния вятър огънят постоянно променя посока. Пътна полиция затвори за движение пътища в близост до пожара. Гражданска защита евакуира жители и туристи, за да не попаднат в огнен..

публикувано на 29.06.24 в 17:12
Делян Пеевски в НС на 27 юни 2024 г.

Пеевски: Новото начало за ДПС е факт. Който не го разбира, остава в миналото

Новото начало за ДПС е факт и който не го разбира, остава в миналото. Това е заявил съпредседателят на партията Делян Пеевски на среща с излъчените от нея кметове. През последните дни областни структури на движението свалиха доверието от дългогодишни партийни кадри, които влязоха и в новия парламент.  Това направи областния съвет в Пловдив с..

публикувано на 29.06.24 в 17:09