Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Задочен процес за убийството на Джамал Хашоги в Истанбул

Джамал Хашоги
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Днес в Истанбул започва задочният процес за убийството на саудитския опозиционен журналист Джамал Хашоги. Обвиняеми са 20 саудитски поданици – 18 души преки извършители и 2 подбудители, като  за всички тях прокуратурата поиска доживотни присъди при строг режим на изтърпяване.

Обвинителният акт сочи като поръчители на убийството Сауд ал Кахтани - близък съветник на саудитския престолонаследник принц Мохамед бин Салман - и бившият  заместник-ръководител на саудитското разузнаване ген. Ахмед ал Асири. Останалите 18 души са обвинени като физически извършители.

Обвинението се основава на присъствието на обвиняемите в саудитското консулство в мегаполиса, анализ на данните за мобилните им разговори, на датите на влизане и напускане на Турция, показания на свидетели и други.

Преди началото на първото заседание турската годеница на Хашоги Хатидже Дженгиз изрази надежда процесът да изясни какво се е случило с тялото, тъй като останките на журналиста така и не бяха намерени.

На 2 октомври 2018 г. Джамал Хашоги изчезна безследно след като влезе в консулството на кралството в Истанбул. Турция твърди, че разполага със записи, доказващи, че Хашоги е бил убит, а тялото му - разчленено от група саудитски държавни служители. На 20 октомври саудитските власти бяха принудени да признаят, че Хашоги е бил убит в дипломатическата мисия.

През декември 2019 г. саудитски съд осъди петима души на смърт, а други трима - на общо 24 години затвор за убийството на Хашоги. Саудитските съдебни власти обаче не свързаха Кахтани и Асири с престъплението.

Междувременно друг съдебен състав в Истанбул произнася присъда срещу група от 11 правозащитници, сред които бившите директори на „Амнести интернешънъл“ – Турция Танер Кълъч и Есер Идил, както и 2 техни чуждестранни колеги. Те бяха задържани през 2017 г. по време на обучителен семинар на остров Бююкада. „Държавата трябва да защитава, а не да преследва дейността на правозащитниците“, се казва в декларация на докладчика на Европарламента за Турция Начо Санчес Амор.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Джамал Хашоги

Турция обвини 20 души за убийството на Джамал Хашоги

Истанбулската прокуратура е изготвила обвинителен акт срещу 20 заподозрени лица за убийството на саудитския журналист Джамал Хашоги, съобщи турската частна телевизия НТВ, цитирана от БТА. 18 саудитци са обвинени за „предумишлено убийство“, а..

публикувано на 25.03.20 в 14:08
Джамал Хашоги

Саудитска Арабия осъди на смърт петима във връзка с убийството на Хашоги

Държавният прокурор на Саудитска Арабия обяви в понеделник, че петима души са осъдени на смърт и още трима души на затвор от общо 24 години във връзка с делото за убийството на саудитския журналист на "Вашингтон Поуст" Джамал Хашоги в Истанбул през..

публикувано на 23.12.19 в 12:07
Джамал Хашоги

Турски медии разпространиха звукозапис от убийството на журналиста Джамал Хашоги

Турският вестник "Сабах" публикува аудиозаписи от убийството на саудитския журналист Джамал Хашоги в саудитското консулство в Истанбул. На записа се чуват последните мигове на Хашоги и разговорите на неговите физически убийци след..

публикувано на 09.09.19 в 16:48
ВИЖТЕ ОЩЕ
Патриарх Даниил

Патриарх Даниил: Призванието на църквата е да събира тези, които са разделени

"Задачите са много. Главата на Българската православна църква е фигура, личност, която следва да олицетворява единството на Светия Синод и на народа ни, защото призванието на църквата е именно това да събира тези, които са разделени", заяви днес..

публикувано на 01.07.24 в 10:21

"Възраждане" няма да подкрепят "кабинет на ГЕРБ и ДПС"

След като ГЕРБ-СДС предложи кабинет с първия мандат и премиер Росен Желязков от партия "Възраждане" казаха за БНР, че позицията им остава непроменена и те няма да подкрепят "кабинет на ГЕРБ и ДПС". По-рано и съпредседателят на "Продължаваме..

публикувано на 01.07.24 в 10:06
Росен Желязков

Р. Желязков: Най-важното е стабилизиране на публичните финанси и неотклонност в европейския ни път

Кандидатът за министър-председател на ГЕРБ-СДС Росен Желязков заяви, че най-важните теми пред правителството са стабилизирането на публичните финанси и неотклонност в нашата европейска перспектива. "Неотклонност в нашата европейска перспектива -..

публикувано на 01.07.24 в 09:58

Експерти: Държавата да отдели 12 млн. срещу градушки вместо да плаща по 30 млн. обезщетения

Имаме нужда нашите политици да бъдат визионери и да гледат не за следващата година или по следващата, а да осъзнаят, че живеем в променящ се свят и да имат визия, какво ще се случи след 10 години. Оказа се, че сме богата държава, плащаме по 30..

публикувано на 01.07.24 в 09:51

Борисов: Предлагаме правителство, за което изцяло ГЕРБ-СДС носи отговорност

"Ние сме се съобразили с избора на българските граждани – с над 11% да излезеш и да кажеш "връщам мандата" или "ще се опитвам с трикове да направя правителство" – това нито ни отива, нито е честно, нито е държавническо", заяви лидерът на ГЕРБ Бойко..

публикувано на 01.07.24 в 09:39
Георги Проданов

Георги Проданов за кабинета "Желязков": Не знаем дали е ситуация, която ДПС ще подкрепи

"Росен Желязков е човекът, който в момента се ползва с най-висок обществен имидж сред хората от ГЕРБ. Доколко обаче от него зависи постройката на този кабинет? Всички знаем, че отзад стои Борисов". Това обясни пред БНР политологът Георги Проданов,..

публикувано на 01.07.24 в 09:35
Кирил Петков

Кирил Петков: Няма да подкрепим правителство на ГЕРБ-СДС, за което си мечтае Пеевски

"Няма да подкрепим правителството на ГЕРБ-ДПС, за което си мечтае Пеевски, защото следващите реформи, нужни на България, са невъзможни с тях", написа във Фейсбук съпредседателят на "Продължаваме промяната" Кирил Петков. Първият мандат:..

публикувано на 01.07.24 в 09:25