Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ген. Владимиров: НСО не е служба, която създава привилегии

Началникът на НСО трябва да взема решението кой да бъде охраняван от службата, смята той

Снимка: БГНЕС

"НСО не е служба, която създава привилегии, а онези политици, които си определят привилегии, ги вкарват в закони и си обезпечават собственото благополучие". Това каза пред БНР генерал Димитър Владимиров, бивш ръководител на Националната служба за охрана. Според него началникът на НСО трябва да взема решението кой да бъде охраняван от службата:

"Човекът, който дава охраната, той трябва и да решава и съответно да бъде контролиран. Има много служби за контрол". По думите на бившия ръководител на НСО няма случай в страните с развита демокрация да се охраняват доживотно хора, които са заемали определени постове:

"Привилегиите, които ги има в закона, след завършване на мандата да се обслужват от НСО председателите на парламента и министър-председателите", уточни той. 

Генералът припомни, че много пъти преди година и половина е настоявал да се свали охраната на Ахмед Доган и Делян Пеевски и тогава е получил подкрепа единствено от президента Румен Радев.

Ген. Владимиров изрази учудване от демонстративното влизане на прокуратурата в президентството и беше категоричен, че това е нарушение на държавността и демонстрация на сила.

В предаването "Нещо повече" ген. Димитър Владимиров коментира и поведението на охранителите на брега на парк "Росенец", които не позволиха на лидера на "Да, България" Христо Иванов и общинския съветник от Бургас Димитър Найденов да слязат на морския бряг до бившето яхтено пристанище в местността Отманли:

"Случилото се в "Росенец" от страна на служителите на НСО е недопустимо. Нарушават закона. Когато поемат за охрана допълнителна територия, искат разрешение от комисията, която определя степента на застрашеност на охраняваното лице и се съгласува с местните властови органи. Така че са в нарушение", категоричен беше генералът. 

Цялото интервю на Людмила Железова с ген. Димитър Владимиров в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковия файл. 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

ГЕРБ и ОП внасят поправки в Закона за НСО

Още днес или утре управляващата коалиция ГЕРБ и "Обединени патриоти" внасят в парламента поправки в Закона  за НСО, научи БНР. Пред наш репортер бе потвърдено, че да се дадат повече правомощия на президента по отношение на Службата е..

публикувано на 09.07.20 в 16:55
ВИЖТЕ ОЩЕ
Делян Георгиев

Район „Изгрев“ посреща празника си с тридневен фестивал - музикален, кулинарен и филмов

Три фестивала – музикален, кулинарен и филмов  организира за празника систоличният район „Изгрев“. Събитието „Изгрев фест“ ще продължи три дни – от 6 до 8 юли в парк „Тинтява“ ( градинката на КАТ ). „Само за четири години празникът на район..

публикувано на 06.07.24 в 06:00
Джо Байдън

Байдън определи представянето си на кандидатпрезидентския с дебат Тръмп като "лош момент"

Американският президент Джо Байдън даде за "Ей Би Си" първото си телевизионно интервю след предизборния дебат с предшественика си Доналд Тръмп на 27 юни. Байдън определи представянето си тогава като "лош момент" и увери, че то не е признак за някакво..

публикувано на 06.07.24 в 04:06
Силвио Берлускони

Летище "Малпенса" в Милано може да носи името на Берлускони

Летище "Малпенса" в Милано, което е едно от най-важните за Италия, ще носи името на Силвио Берлускони. Това съобщи транспортният министър Матео Салвини по време на форум в област Пулия . Салвини каза, че е получил съобщение от президента на Националния..

публикувано на 06.07.24 в 03:55
Лидерът на лейбъристите Киър Стармър.

Световни лидери и медии коментират общите избори във Великобритания

Доналд Тръмп приветства успеха на Найджъл Фарадж да стане депутат в британския парламент, но отказа какъвто и да е коментар за новия премиер Киър Стармър, докато световни лидери побързаха да реагират на убедителната победа на лейбъристите в общите..

публикувано на 06.07.24 в 03:41
Николай Марков

Николай Марков не е член на "Величие", обявиха от партията

Доскорошният председател на парламентарната група на "Величие" Николай Марков не е член на партията, съобщиха от пресцентъра на формацията. Марков не е подписал декларация за членство, не е приел устава и ценностите партията.  "Той сам се обяви за..

публикувано на 06.07.24 в 03:30
Бегония Гомес и Педро Санчес

Испански съдия отложи с две седмици изслушването на съпругата на премиера Педро Санчес

Испански съдия отложи с две седмици изслушването на Бегония Гомес, съпругата на премиера Педро Санчес, след като днес защитата и заяви, че не е била надлежно уведомени за друго дело срещу нея, заведено по обвинения в корупция и търговия с влияние...

публикувано на 05.07.24 в 21:20
ТЕЦ

Започва ремонт на втори блок в ТЕЦ "Бобов дол"

От понеделник започва ремонт на втори блок в ТЕЦ "Бобов дол", след като приключи ремонтът на трети блок, който започна през март и продължи близо четири месеца, каза за БНР изпълнителният директор на централата инж. Любомир Спасов. На този етап..

публикувано на 05.07.24 в 20:51