Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Румен Радев: Тук сме да кажем - Не на страха!

Протести в подкрепа на президента Радев в няколко града

| обновено на 10.07.20 в 21:13
Автор:
Снимка: БГНЕС

Акция в подкрепа на президентската институция се провежда за втори ден пред сградата на "Дондуков" 2.

Организатори на акцията под надслов "Да спасим демокрацията" са скулптурът проф. Станислав Минеков, политическият анализатор Арман Бабикян и адвокат Николай Хаджигенов.

Бабикян коментира пред БНР, че недоволните ще спасяват демокрацията със средствата на протеста, а демонстрациите ще продължат, докато издържат силите и смелостта на хората.

Днешната демонстрация започна с песента на "Скорпионс" - "Вятърът на промяната", последва "Металика" със "За кого бие камбаната".

Преди това пред сградата на МС дойдоха недоволни представители от бранша на ресторантьорите с плакати с надпис "И музиката не е вирус" и "Оставете ни да работим", с призив за отваряне на заведенията. След като освиркаха сградата на правителството, недоволните се присъединиха към протеста пред президентството.

Ето какво казаха част от хората:

"Има закони, които са написани, не действат. Майка ми и баща ми, откакто са се родили, са по протести, както и аз. На мен вече почна да ми омръзва, а те още не са се предали. Затова решавам, че и аз няма да се предам“.

Засилено остава полицейското присъствие пред сградата на Президентството.

Румен Радев: Тук сме да кажем - Не на страха!

Протестът срещу българската мафия се превръща в кампания и няма сила, която да ни спре, стига да сме мъдри и непреклонни, затова трябва да заявим ясно нашите принципи. Това каза държавният глава Румен Радев пред събралите се за втори ден пред сградата на президентската институция протестиращи граждани.

"Няма да повторим грешките от 2013 г., няма да се делим на леви и десни, на сини и червени, на русофили и русофоби, на американофили и американофоби, няма да се делим на българи и турци, както някои в своето безсилие се опитват отново да разиграват етническата карта, няма да го допуснем, защото имаме ясно кредо: Свобода, законност, справедливост за всеки един в България. Не сме тук, защото сме еднакви, тук сме, за да защитим свободата си. Тук сме, за да кажем: Не на политическите репресии, не на прокурорския рекет, не на произвола, не на популизма, който убива правото и правовата държава. ", каза президентът Радев.

По думите му, днес на площада се решава бъдещето на България - "не във Фейсбук, не на масата, а именно тук". И добави, че днес и в следващите дни "ще напишем историята, от която няма да се срамуваме - всички заедно!".

Румен Радев и Илияна Йотова се присъединиха към протеста



Масовият протест вчера с участие на представители на различни политически сили, на който се появи и президентът Румен Радев, прерасна в шествие и в блокада на "Орлов мост". Хиляди скандираха "Оставка" за премиера и за главния прокурор.

Протест срещу правителството и в Пловдив

Над  200 души - граждани, а също  представители на леви и десни формации се събраха на протест пред сградата на Община Пловдив.

Повечето от тях заявиха, че желаят промяна и че са недоволни от действията на правителството и прокуратурата.

Издигнали са плакати „Долу ГЕРБ“  и „Мафията вън“.

Скандират също "Гешев е позор" и развяват българският трибагреник.  Все още не е ясно дали ще проведат шествие по Главната улица. Протестът протича мирно и е охраняван от полицията

В Русе пред Съдебната палата на протест се събраха близо стотина граждани, които изразиха неводолството си.

Протестът в Русе бе обявен като събитие във Фейсбук и никой не беше уведомил официално властите. Въпреки това полицейски служители дойдоха на място и следиха за мирното провеждане на събирането. Пред Съдебната палата се събраха граждани с опозиционно мислене, но с различни политически пристрастия.

Близо 30 души се събраха на протест пред Областната управа в Бургас. Той е организиран от общински съветници от партията „Движение България на гражданите“ и премина под мотото „Заедно срещу статуквото“.

Също днес има контрапротест, организиран от клубовете на ГЕРБ. Той е в защита на правителството.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Людмила Петкова

Министърът на финансите: ЕК може да допусне отсрочка по ПВУ

Европейската комисия може да допусне отсрочка по Плана за възстановяване и устойчивост на България, но колкото повече се бави, толкова по-трудно става изпълнението на инвестициите и реформите, разписани по него, заяви служебният министър на финансите Людмила Петкова: "Ако се  забавим още няколко месеца, това означава инвестиция да се направи..

публикувано на 10.10.24 в 19:12

Галин Цоков: Над 1 млрд. лева от държавния бюджет за висшето образование

Над 1 млрд. лева са средствата от държавния бюджет за висшето образование за тази година и за първи път финансирането е толкова високо. Това е заявил служебният министър на образованието и науката Галин Цоков по време на заседанието на Съвета на ректорите, което се провежда във Велико Тръново. Проблемите с финансирането на университетите..

публикувано на 10.10.24 в 19:01

Италианци споделят опита си за опазване на културно-историческото наследство

В световния ден на архитектурата България беше домакин на втория международен форум "История и бъдеще – Световното културно историческо наследство на Италия и България". Форумът се организира под патронажа на Министерството на културата в България и има за цел да покаже и обмени добри практики, свързани с опазването и подобряването на обектите на..

публикувано на 10.10.24 в 18:53
Зърнопроизводителят Илия Проданов (вляво), министърът на финансите Людмила Петкова и министърът на земеделието и храните Георги Тахов (вдясно) дават брифинг в Министерството на финансите - 10 октомври 2024 г.

ДФЗ: Над 50 000 земеделски стопани получиха над 190 млн. лева по "украинската помощ"

Над 190 млн. лева (190 283 470 лева) получиха 50 290 стопани по държавните помощи "Помощ в подкрепа на ликвидността на земеделски стопани за преодоляване на негативното икономическо въздействие на руската агресия срещу Украйна" и "Помощ в подкрепа на ликвидността на земеделски стопани, производители на зърнени и маслодайни култури, за преодоляване на..

публикувано на 10.10.24 в 18:49
Премиерът на Ливан Наджиб Микати

Ливанският премиер Наджиб Микати съобщи за ускорени дипломатически усилия за примирие

За ускорени дипломатически усилия съобщи ливанският министър-председател Наджиб Микати. В същото време израелската армия твърди, че е нанесла сериозни щети на проиранската ливанска групировка "Хизбула".  В последните часове преди заседанието на Съвета за сигурност на ООН за ситуацията в Близкия изток дипломатическите усилия за постигане на примирие са се..

публикувано на 10.10.24 в 18:39

Продължават размените на удари между Украйна и Русия

Украинската армия нанесе удари по военно летище и склад за дронове в Русия, руските сили атакуваха пристанищата в Одеса и Николаев, а от Кремъл заявиха, че не се получавали сигнали за готовността на Украйна да преговаря. От украинското командване потвърдиха информацията за удар по военното летище "Ханская" в руската кавказка република Адигея...

публикувано на 10.10.24 в 18:34

Най-малко четирима загинали и над 3 млн. домакинства без ток в резултат на урагана "Милтън"

Най-малко четирима души загинаха, а над 3 милиона домакинства са без електрозахранване в резултат на урагана "Милтън", който премина през щата Флорида.  Загиналите са жители на окръг Сейнт Луси, Флорида, който беше поразен от торнадо при навлизането на урагана "Милтън" на сушата.  Повече от 3 милиона домакинства са без електричество в резултат на..

публикувано на 10.10.24 в 18:18