Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

До 2030 година 2/3 от хората по света ще преминат към 5G, сочат прогнози

Кога ще заработи 5G мрежата в България

В първите години не се очаква голямо търсене от потребителите

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Мобилните оператори очакват освобождаване на честоти, за да започне комерсиалното използване на 5G мрежата. Това стана ясно на организиран от „Форбс - България“ семинар. Още по време на извънредното положение Министерството на транспорта обяви, че в България все още няма действащи 5G мрежи, а Министерството на отбраната следва да освободи честоти.  

Мобилните оператори очакват разгръщането на новия честотен ресурс в началото на следващата година, пояснява Владислав Димитров, който отговаря за изграждането на мрежата на един от големите телекоми.

„Новите честоти в спектъра на 700 мегахерца и в спектъра на 3.5 гигахерца, които очакваме в началото на следващата година и с тях в България да почнем изграждането и предлагането на истински 5G услуги към крайните ни потребители. В това отношение в България всичките телеком оператори работим в условието на недостиг на спектър. Ние разполагаме само с 42% от спектъра, с който европейските телекоми разполагат.“

Телеком услугите в България са на над средноевропейско ниво като качество, твърди Димитров. Дори и с пандемичната обстановка от началото на март, при която натискът върху капацитета и качеството на мрежите е бил съществен, българските телекоми са издържали на предизвикателството.

„Мисля, че ще се справим с въвеждането на 5G в рамките на един петгодишен период. Очакванията са повече от 50 или 60% от капиталовите разходи на телекомите да са свързани с 5G, което за България означава стотици милиони инвестиция от големите телекоми.

Сред честотите, които трябва да бъдат освободени, са такива на военните. Преди повече от  година заместник- министърът на отбраната Анатолий Величков прогнозира, че това няма да се случи скоро заради милионите, които са нужни. Спектърът, който трябва да се освободи, се ползва от изтребителите МиГ, Су-25, вертолетите Ми-24 и Ми-17, както и от групата l-39. Честотите се ползват и за самолетите, които изпълняват мисия „Въздушна полиция“ („Air Policing“) и са част от интегрираната система за противовъздушна и противоракетна отбрана.

От първи юни Националната телевизия освободи честоти в честотния спектър в обхват 700 MHz за развитие на мобилни мрежи пето поколение в 14 области на страната. Държавата засега помага, поясняват от бранша и дават пример с промяна в строителното законодателство, която ще позволи в бърз режим и при минимални ресурси да бъдат обновявани мрежите с устройства пето поколение.

Като положителен знак за развитието на 5G мрежите се възприема и решението на Министерството на информационните технологии и съобщенията за оптимизирането на таксите за радиочестотен спектър.

„Намалявайки я, да дадат възможност и знак на операторите, че държавата предпочита тези средства не да ги вземе под формата на такси за радиочестотен спектър, а да стимулира операторите да ги вложат в мрежата“, коментира Д-р Жанет Захариева от Асоциацията на европейските телекомуникационни оператори.

„Инвестициите в петата генерация мрежи ще бъдат изключително големи. Поне първите години, специално в България, с оглед развитието на останалите ни индустрии, ние не очакваме кой знае колко голямо търсене от страна на индустрията и от страна на домашните потребители“, допълва тя.

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Гейминг платформите и платформите за видео съдържание са сред най-сериозните консуматори на 5G. С особено голям потенциал са телемедицината и земеделието. Жанет Захариева цитира проучвания, според които до 2030 година 2/3 от хората по света ще преминат към 5G.

„Петата генерация се очаква да бъде гръбнакът на четвъртата индустриална революция. За да не мислим, че тя е някъде в бъдещето, искам да споделя с вас малко цифри. В Европейския съюз вече има 50 развити комерсиални мрежи в 10 страни членки. Това са в Австрия, Финландия, Германия, Унгария, Ирландия, Италия, Латвия, Румъния, Испания и в Обединеното кралство, което вече не е част от Европейския съюз. В Съединените американски щати и четирите представени големи мобилни оператора предлагат 5G услуги още от 2018 и 2019 година. Там предлагането вече е доста напреднало, свързано е с предлагане на „умни устройства“ в домовете и за домакинствата. В Южна Корея вече има над 100 000 инсталирани базови станции, а корейският телеком отчете над 1.5 милиона 5G абоната. Извън тези оператори, 328 оператори в 109 страни са заявили, че вече инвестират в такива мрежи. Извършват се и много тестове. 5G тестовете в края на март 2020-та година в Европа са близо 200. Спрямо 138 в края на миналата година“, отбелязва Захариева.

Снимка: БТА

Част от тестовете са били направени и в България, стана ясно наскоро от отговор на Министерството на информационните технологии и съобщенията в разгара на Covid-кризата, която според доста публикации в социалните мрежи е предизвикана именно от 5G мрежите. Комисията за регулиране на съобщенията определи като манипулативни публикациите по темата. Министерството на съобщенията трябваше да уверява, че в България все още няма действащи 5G мрежи, а здравното министерство - да обяснява, че според данните на Световната здравна организация не е установена връзка между използването на 5G и вредата за човека.

Д-р Жанет Захариева от Асоциацията на европейските телекомуникационни оператори припомня, че това е не е настроение само за България.

„Сега, по цяла Европа напоследък наблюдаваме, особено в ситуацията на Covid, в която хората може би бяха стресирани от заразата, освен това имаха повече време да си седят вкъщи, да поровят в социалните мрежи, да бъдат изложени на всякаква дезинформация. Което впрочем доведе до реални негативни посегателства върху мрежите във Великобритания, в Нидерландия, в Швейцария. Които на практика доведоха до това, че се спря изцяло телекомуникацията в определени райони и градове. В момент, в който хората разчитаха изцяло на мрежите, за да могат да работят, да се учат и изобщо да имат връзка със света и с близките си. Така че това, което е нашият минус - че ние оставихме любителите на конспиративни теории да говорят. А ние мълчахме, смятайки че просто са едни смешни хора, без доказателства. И не си направихме труда, може би до момента. Сега вече е редно да започнем за говорим по тази тема“, изтъква Жанет Захариева.

Чуйте повече в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Стоян Михалев дава брифинг -  7 юли 2024 г.

Какво означава лансираната от ДСБ идея за съставяне на "технически кабинет" с третия мандат

Партия "Демократи за силна България" предлага на партньорите си от коалиция ПП-ДБ да поискат третия мандат за съставяне на "технически кабинет" като изход от политическата криза. Междувременно в София се провежда Националният съвет на "Продължаваме промяната", който обсъжда предстоящите си приоритети и работата в коалиционния формат.  ДСБ предлага..

публикувано на 07.07.24 в 15:33
Руслан Трад

Руслан Трад: Скептичен съм за възобновяване на преговорите за примирие в Газа

Тепърва новият ирански президент Масуд Пезешкян ще има много проблеми. Това заяви пред БНР Руслан Трад, журналист, съосновател на военния журнал "De Re Militari". "Пезешкян го определят като реформист, само защото не е толкова краен колкото своя опонент Саид Джалили. Разбира се, има реформистки идеи. Пезешкян има идеи за връщане на масата за..

публикувано на 06.07.24 в 13:22
Изглед към сградата на британския парламент

Проф. Марк Шанахан: Усилията за отцепване на Шотландия бяха върнати десетилетия назад

"Политически трус" - това е краткият коментар за резултатите от изборите във Великобритания. От една страна заради повече от убедителната победа на лейбъристите, които сега ще имат много по-голямо мнозинство от Борис Джонсън на предишните избори през 2019 година и ще се чувстват съвсем комфортно в Камарата на общините. Докато загубилите консерватори..

публикувано на 06.07.24 в 12:18
Йенс Столтенберг

Столтенберг: Унгарският премиер Орбан не представлява НАТО на посещението си в Москва

Унгарският премиер Виктор Орбан не представлява НАТО на посещението си в Москва, а само страната си - така генералният секретар на Алианса Йенс Столтенберг коментира неговата визита. "Премиерът Орбан е бил в Москва и преди, той ни информира и за тази визита. Надявам се следващата седмица да ни каже повече за нея във Вашингтон и да..

публикувано на 05.07.24 в 15:19
Ерик Мамер, говорител на ЕК

ЕК: Пътуването на Орбан в Москва не е координирано нито с Комисията, нито с някой друг

Визитата на унгарския премиер Виктор Орбан в Москва поставя под сериозен въпрос традиционната визита на Комисията в страната, ротационен председател на Европейския съюз, заяви говорителят на Еврокомисията Ерик Мамер. Принцип тя се прави през първата седмица на поемането на председателството, което за Унгария започна на 1-ви юли. По-късно се..

публикувано на 05.07.24 в 14:43

Проф. Димитър Вацов: Виждаме загуба на управляемост от страна на олигархията

Виждаме загуба на управляемост от страна на олигархията, на клиентелистките партии . Коментара направи пред БНР  проф. Димитър Вацов, философ, преподавател в Нов български университет и политически анализатор, като уточни, че очевидно отиваме на нови избори . "Я сно беше, че правителството, което ГЕРБ предложи, не можеше да мине . Това, което..

публикувано на 04.07.24 в 15:51
Томислав Дончев

Томислав Дончев: Като най-големи на ГЕРБ отива да инициират диалог между партиите

Политическата система в България е в дълбока криза и е необходим разговор между партиите как да излезем от тази криза и да върнем политиката, където ѝ е мястото, с конкретни действия.  Това препоръча зам.-председателят на ГЕРБ и бивш министър Томислав Дончев в интервю пред БНР.  "Това, което си говорят политиците, все по-малко и..

публикувано на 04.07.24 в 15:03