Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дни на класиката в Балчик

Снимка: balchikclassicdays.com

Единадесетото издание на фестивала “Дни на класиката” се открива на 25 юли в Балчик и ще продължи до 1 август.

Първият концерт е поверен на атрактивно дуо – перкусионистката Виви Василева и китариста Лукас Кампара Джиниз. Двамата млади изпълнители идват от Германия, където живеят и се утвърждават не само като камерен състав, но и като индивидуални артисти.

По-нататък в “Дните на класиката” ще се включат Букурещкият духов ансамбъл, Филхармоничен духов квинтет и "Кварто квартет" от Софийската филхармония; китаристът Санел Реджич от Босна и Херцеговина с Китарен ансамбъл “Академика”; солисти и Оркестърът на Държавна опера – Бургас, както и група “Фънкалеро”.

На 1 август фестивала ще закрият солисти на Държавна опера – Варна и гостенката от Румъния Флорентина Соаре с Оперна гала под диригентството на Григор Паликаров.

По традиция концертите се провеждат на открито, в близост до морския бряг, но тази година това ще се случва на нова сцена, построена специално за целта. Тя отново е на крачка от морето – до Културно-информационния център “Мелницата” – но пространството за изпълнителите и за публиката е по-голямо, предвид епидемичната обстановка.

Всички класически концерти започват в 19.30 ч. и са безплатни. Концертът на “Фънкалеро” е с начален час 21.00.

Интервюто на Татяна Иванова със Сава Тихолов, началник отдел “Култура” в Община Балчик, можете да чуете от звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Константин Илиевски

Светлин Русев и Константин Илиевски: Има много с какво да се гордеем!

Маестро Константин Илиевски и цигуларят Светлин Русев застават за първи път заедно пред Радиооркестъра тази вечер . За тях това е голямо призвание.  Светлин Русев ще е солист в празничния концерт на Симфоничния оркестър на БНР, посветен на Деня на независимостта на България . Събитието започва в 19 часа в Голямата зала на Софийската опера и..

публикувано на 18.09.24 в 12:08

Предизвикателство: Здравословно хранене в училище

Българската агенция по безопасност на храните започна проверки в училищните столове и бюфети във връзка с началото на учебната година. Инспекторите проверяват всички столове, бюфети, обекти по Закона за храните на територията на училищата, както и кетъринг фирми, доставящи храна на учебните заведения в цялата страна. "Надявам се усилията, които..

публикувано на 18.09.24 в 11:17

Ще спечели ли Павликени битката срещу завода за боклук?

До месец и половина Върховния административния съд ще се произнесе по казуса с инвестиционното намерение за изграждане на цех за производство на каменна вата и енергоизточник за нуждите на производство в землището на село Върбовка, община Павликени. Как се стигна дотук? През 2021 г. в РИОСВ – Велико Търново постъпва Уведомление за..

публикувано на 18.09.24 в 07:00

Безплатните карти за градски транспорт ще зарадват децата с нова геймърска визия

Безплатните карти за градски транспорт ще зарадват деца и ученици с нова визия , съобщи пред БНР Галина Боева - ръководител сектор "Връзки с клиенти" в Центъра за градска мобилност.  След допитване до децата се спряхме на геймърски дизайн , посочи тя и обясни:  "Решихме, че това, с което можем да привлечем вниманието на децата, е нещо..

публикувано на 17.09.24 в 11:50

БЧК: Обучението по първа долекарска помощ може да започне още в детската градина

Животът може да се преобърне само за миг. Как да бъдем максимално полезни на изпаднал в критична ситуация човек може да се учи още от детска възраст. Обучението може да започне още в детската градина под формата на игра , смятат от Българския червен кръст. При инцидент с изгубено дишане и съзнание първите 3 до 5 минути са особено важни –..

публикувано на 17.09.24 в 10:33

Ниските изкупни цени и фалшифицирането на меда отказват пчеларите

До края на седмицата по повод празника на столицата се провежда традиционен есенен софийски фестивал на меда .  Годишно в България се произвеждат между 8 и 12 хил. тона мед, като голяма част от него се изнася. През последните 10 години обаче броят на регистрираните пчелари е намалял 3 пъти , алармираха браншовите организации на производителите..

публикувано на 17.09.24 в 07:12
Борис Бонев

Борис Бонев: Постоянните избори водят до блокаж на работата в Общинския съвет

"Не съм съгласен, че София не хубавее. Проблемът е, че не хубавее нито със скоростта, нито с качеството, с което искаме това да се случва. Това, което пречи на София да бъде красив град, е липсата на внимание към детайла ".  Това заяви пред БНР Борис Бонев - председател на групата на ПП-ДБ-Спаси София в Столичния общински съвет.  Той отбеляза..

публикувано на 15.09.24 в 13:07