Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Слави Стоев за силата на емпатията: от играчките до площадите

Силата на слабите е в това да ти пука за другия и да инвестираш в общи каузи

Слави Стоев
Снимка: Ани Петрова

„Най-тъжният елемент на робската психика е в това да не се грижиш за обществото си, а за личното си оцеляване, да си добре позициониран спрямо силния, за да оцелееш“. Това каза в интервю за предаването „Преди всички“ психологът, организационен консултант и автор на детски книги Слави Стоев.

Неговата нова книга „Играчките на Моника“ е посветена на силата на привидно слабите и зависимите. Стоев е искал да изрази „идеята за това, че когато се чувстваме слаби, ние сякаш забравяме, че можем да намерим подкрепа у другите слаби и когато се съберем и съюзим, ние придобиваме сила“.

От играчките до площадите - какви аналогии могат да се направят между случващото се на площадите и описаното от Стоев: 

„Това, което събира хората на площадите, е солидарността, способността ни да търсим подкрепа в съюзяването си, за да можем да имаме по-голяма сила и да оказваме натиск върху привидно всесилните или много по-силни от нас – фундаменталната идея на демокрацията. Колкото се може повече хора да имат някаква власт и контрол върху живота си, което става през съюзяването, през това да ти пука за другия и да си готов да инвестираш в общи каузи, които разбираш, че са и твои собствени.“

В книгата основната валута, с която играчките разполагат, е любовта на детето, на което те принадлежат, разказа авторът пред „Хоризонт“. 

„Това е онзи ресурс, за който се борят играчките в шкафа на Моника. Ресурсът на любовта - да бъдат търсени, да бъдат важни, да бъдат значими, да съществуват“.

Фокусът на книгата е върху способността да разбираш другия и да проявяваш съчувствие към него. Играчките правят откритието, че всъщност не са толкова зависими от силния, от онзи, който държи валутата на любовта – детето в лицето на Моника.

А всъщност могат да направят живота си много по-добър, когато се подкрепят помежду си. И това, което променя съдбата на нежеланите сред тях – на онези, които живеят в дъното на шкафа, е че те дават шанс Моника да ги открие“.

Колкото повече се опитваме да разбираме чувствата на другия, толкова повече укрепва социалната тъкан между нас. Природата ни е дала емпатията, за да можем да се социализираме и да живеем заедно в групи, коментира още психологът Слави Стоев. 

„За съжаление, в този относително уреден свят, в който живеем, ние сме забравили важността на силата да сме заедно и да разбираме другия“.

Как в книгата нещата се променят?

Моника не се променя. Моника си е господарят. Тя е онзи, който раздава любовта. Това, което се променя всъщност, е животът на играчките в шкафа“.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

"Архивите говорят" разказва за католическия епископ Павел Гайдаджийски - Дуванлията

73-тия брой на поредицата "Архивите говорят" е посветено на наследството, което оставя католическия епископ Павел Гайдаджийски - Дуванлията. Сборникът се казва "Епистоларното наследство на Павел Дуванлията (Гайдаджийски). Съставители на сборника и преводачи на писмата на духовника са отец Паоло Кортези, проф.Красимир Станчев и доц. Радослав..

публикувано на 30.09.24 в 10:09
Венета Велева

Венета Велева - гост в "Горещи сърца": Аз съм един щастлив търсач на красота

В рубриката "Горещи сърца" срещата е с една чаровна, впечатляваща с усмивката си и творческото си излъчване жена.  Венета Велева е родена през 1973 г. в Добрич, където живее и работи и в момента. Трудно й е да нарече себе си творец и след търсене на по-подходящата дума, се определя като артист.  Венета работи в областта на художествената керамика..

публикувано на 29.09.24 в 10:00
Даниел Атанасов

Даниел Атанасов - един от най-големите дарители на българско училище в Чикаго

Даниел Атанасов е дарил около 23 хил. долара на най-голямото българско училище в Чикаго , а транспортната компания, на която са съсобственици с Петър Недев е една от най-честите спонсори на много български събития. Той е гост в рубриката на БНР "Америка - илюзии и реалности". Някога малкият Дани мечтае да стане космонавт и още..

публикувано на 24.09.24 в 09:27
Разкопки в покрайнините на великотърновското село Самоводене -  монашеската обител на Свети Теодосий Търновски

Разкриха монашеската обител на Свети Теодосий Търновски

Археолози разкриха монашеската обител на Свети Теодосий Търновски , която е била издигната с ктиторството и личното участие на цар Иван Александър . Останките от каменната църква от 14-и век са в покрайнините на великотърновското село Самоводене. Историците предполагат, че това е най-голямото за годината археологическо..

публикувано на 22.09.24 в 10:54

Във Враца бе открита изложба по повод 140 години от рождението на Цвятко Бобошевски

В Деня на независимостта любителите на историята могат да се запознаят с една интересна и съдържателна изложба в музея във Враца, свързана с политическия и обществен живот у нас през първата половина на двайстия век. Изложбата е посветена на един от най-емблематичните и ярки държавници с врачански корен - Цвятко Бобошевски. Кой е..

публикувано на 22.09.24 в 09:40

Цветове, вкусове и звуци от Етъра, Габрово и Боженци

В това предаване на "Пътувай с Хоризонт" хващаме горските пътеки и навлизаме в Национален парк "Централен Балкан" , където над главите ни се извисяват вековните буки. Наш водач е Сергей Александров, експерт в парковата дирекция - " ЦЕНТРАЛЕН БАЛКАН". Още по темите слушайте в звуковите файлове.

публикувано на 19.09.24 в 10:26
Живка Петрова - директор на Малко българско училище в Чикаго

Една директорка на училище зад граница за мерилото на успеха

Тя не е нито филмова, нито поп звезда, но се радва на популярност за която мнозина биха й завидяли. Името й знаят много от децата и възрастните. И не само в Чикаго, а и в САЩ. Търсят я за какво ли не. Винаги е готова да помогне. Казва,че за нея успехът не е в материалното, а в това да сбъднеш идеята . А тя знае как  да го направи. С..

публикувано на 17.09.24 в 10:42