Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Историкът Мартин Димитров пред БНР:

Камала Харис - свежата кръв в кандидатурата на Байдън

Камала Харис
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Камала Харис ще помогне на кандидата за президент Джо Байдън най-вече с възрастта си. 55-годишната Харис е свежа кръв, която ще се налее в кандидатурата. Нейната номинация по-скоро трябва да се тълкува в контекста на баланса на силите в Демократическата партия. Нейната фигура е отговор на движението срещу полицейското насилие и срещу расизма“. Такъв коментар направи пред БНР Мартин Димитров, историк, преподавател в Софийския университет.

Това според него е опит да се сложи спирачка на по-лявата, на прогресивната тенденция, която се наблюдава през последните години.

В предаването „Хоризонт за вас“ Димитров допълни:

Доналд Тръмп е добър в това да усеща противоречията в лагера на противниците и да ги използва срещу тях. Когато има предварителна кампания за предварителните избори, кандидатите са остри един с друг. Той консолидира своята база, това е неговата стратегия“.

По думите на историка външната политика традиционно играе по-слаба роля в надпреварата за президент в САЩ.

Интервюто с Мартин Димитров можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Камала Харис

Джо Байдън избра за свой кандидат за вицепрезидент сенаторката Камала Харис

Кандидатът на демократите за президент Джо Байдън избра за свой кандидат за вицепрезидент сенатора от Калифорния Камала Харис, съобщиха от предизборния му щаб. В случай на победа на Байдън на президентските избори на 3 ноември 55-годишната Харис ще..

обновено на 12.08.20 в 07:15
ВИЖТЕ ОЩЕ
Храмът в с. Завой

Храмът "Покров на Пресвета Богородица" в село Завой ще бъде осветен от Сливенския митрополит

В ямболското село Завой днес ще бъде осветен новоизграденият с дарения православен храм “Покров на Пресвета Богородица“. Службата ще води Сливенският митрополит Арсений. Православната църква чества Покров на Пресвета Богородица Градежът на..

публикувано на 01.10.24 в 08:07

ЦИК показва бюлетината за вота, правят и демонстрация на машинното гласуване

От Централната избирателна комисия ще представят бюлетината, с която ще се гласува на извънредните парламентарни избори на 27 октомври. Ще бъде направена и демонстрация на машинното гласуване. Във вота за народни представители ще участват 28..

публикувано на 01.10.24 в 08:03

Българинът чете новинарско съдържание от социалните медии над средното ниво за ЕС

Технологичната революция се оказа разрушителна за традиционния медиен пазар . Това отбеляза в интервю за БНР Мария Стоянова, анализатор в правната програма на Центъра за изследване на демокрацията Българинът консумира новинарско съдържание..

публикувано на 01.10.24 в 08:02
Илияна Йотова

Йотова – гост на официално откриване на академичната учебна година на СУ

Вицепрезидентът Илияна Йотова ще бъде гост на официално откриване на академичната учебна година на Софийския университет -  заедно с председателя на Народното събрание Рая Назарян и служебният министър на образованието и науката проф. Галин..

публикувано на 01.10.24 в 07:55

Православната църква чества Покров на Пресвета Богородица

Православната църква чества днес празника Покров на Пресвета Богородица. Почита се явяването на Божията Майка в Константинопол през първата половина на 10-ти век. Тогава тя коленичила в храм с молитва, свалила покрова си и го простряла над..

публикувано на 01.10.24 в 07:52

В 11 часа: Тест на Националната система за ранно предупреждение и на BG-Alert

Тест на Националната система за ранно предупреждение и оповестяване и на Системата BG-Alert ще бъдат проведени днес в 11 часа . Целта е да бъде проверено техническото им състояние, обясниха от МВР. Проверката ще се осъществи на територията на..

публикувано на 01.10.24 в 07:51

Започва вторият мандат на Кристалина Георгиева начело на МВФ

От днес започва вторият 5-годишен мандат на Кристалина Георгиева като управляващ директор на Международния валутен фонд.  През 2019-та година Георгиева получи подкрепа във втория кръг на гласуването за избор на европейски кандидат за поста на..

публикувано на 01.10.24 в 07:48