Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лозарският сектор е застрашен от фалити, смятат от бранша

Снимка: Даниела Костадинова

Субсидия от 30 стотинки на килограм грозде или 300 лв. на декар – това поискаха лозари от Югоизточна България. Причината е, че изкупните цени на гроздето са под неговата себестойност и разходите надхвърлят приходите.

На среща в Поморие производители обсъждаха проблемите си с представители на Министерство на земеделието, храните и горите и на Изпълнителната агенция по лозата и виното.

Ниските изкупни цени на гроздето поставят на изпитание оцеляването на земеделски кооперации и индивидуалните производители и тази година. На прага на гроздобера, който започва на 8-ми септември, целият сектор е застрашен от фалити. 180 хиляди декара са лозята собственост на частни стопани и за тяхната продукция няма пазар, заявиха от бранша. Причините са различни, но те водят до един резултат пазара на продукти от грозде се свива, каза Младен Върбанов от Регионалната черноморска камара.

И така основното искане на лозарите е да получат субсидия от държавата в размер на 30 стотинки на килограм грозде.

Държавата не може да субсидира допълнително лозарите, но в помощ на сектора са предвидени 2 антикризисни мерки. По тях вече може да се кандидатства като се подават документи в Областните дирекции „Земеделие и гори“. Допълнително плащане на килограм грозде нито е имало в България, нито има в ЕС, казаха зам.-министърът на земеделието, храните и горите Лозана Василева и Красимир Коев от Изпълнителната агенция по лозата и виното

Въпреки обявените 2 нови антикризисни мерки, които могат да подпомогнат сектора, лозарите казаха, че това няма да покрие загубите им. За съжаление най-големият проблем в момента е, че има свръхпроизводство и няма кой да изкупи продукцията, а държавата както стана ясно не може да субсидира допълнително бранша.

Четири извънредни мерки са осигурени за гроздо и винопроизводителите през настоящата година. За първи път гроздопроизводители могат да кандидатстват и по de minimis, съобщиха днес от МЗХГ. Това заяви зам.-министърът на земеделието, храните и горите д-р Лозана Василева на срещата с представители на лозаро-винарския сектор в Поморие, инициирана от лозарите и винарите от регион Югоизточна България, съвместно с членовете на „Бургаска Южночерноморска“ Регионална лозаро-винарска камара. Тя поясни, че гроздопроизводителите ще имат възможност да получат държавна помощ от 250 лв./хектар, като приемът ще продължи до 2-ри септември 2020 г. в областните дирекции на Държавен фонд „Земеделие“.

Подпомагането е в зависимост от размера на площите на стопанството, най-ниското е до 1 хектар, където помощта, която ще получат е 300 лв. на стопанство, а тези, които имат над 50 хектара - ще получат 13 500 лв. на стопанство.

Изпълнителният директор на Изпълнителната агенция по лозата и виното Красимир Коев каза пред присъстващите, че всички предложения, които са обсъждани на среща миналата година с тях са факт. „Беше ограничен вносът на винено грозде от Румъния, беше създадена кризисната мярка „Бране на зелено”, а вече има и de minimis за гроздопроизводителите“, посочи той. По думите му, държавната власт не може да се намеси в ценообразуването, нито да дава пряка държавна помощ.

Репортаж по темата можете да чуете в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Засилени мерки за сигурност преди балотажа на изборите във Франция

Франция засилва мерките за сигурност пред балотажа на предсрочните парламентарни избори в неделя. В края на кампанията зачестиха проявите на насилие и нападенията срещу кандидати. Докато политическото напрежение във Франция расте пред балотажа в неделя, който може да доведе на власт крайната десница, френските власти се опитват да предотвратят евентуални..

публикувано на 05.07.24 в 01:35
Сградата на правителството в Скопие

Гръцко издание: В Северна Македония говорят на български диалект

По повод на напрежението между Атина и Скопие за спазване на Преспанския договор, популярното издание "Прото тема" публикува обширен материал на тема има ли македонски език. Авторът, който е журналист и лингвист, смята, че езикът, който говорят в Република Северна Македония, е български диалект със сръбски черти. Този език произволно се нарича..

публикувано на 05.07.24 в 01:19
Лидерът на лейбъристите Киър Стармър.

Категорична победа на лейбъристите на изборите в Обединеното кралство

В Обединеното кралство екзитпол след приключване на гласуването в общите избори в страната потвърди прогнозата за убедителна победа на опозиционната Лейбъристка партия след 14 години управление на Консервативната партия. Съмнение вече едва ли може да има. Новият премиер на Обединеното кралство ще се казва Киър Стармър – лидерът на Лейбъристката партия...

публикувано на 05.07.24 в 00:49

Британски издания твърдят, че във Вашингтон е предаден план на Путин за край на войната в Украйна

Във Великобритания днес два вестника - "Сън" и "Дейли мейл" - твърдят, че план на руския президент Владимир Путин за прекратяване на войната срещу Украйна е бил предаден във Вашингтон от руския министър на вътрешните работи Владимир Колоколцев. Британските издания цитират украинския телевизионен журналист Дмитрий Гордон, който пък се позовава на..

публикувано на 04.07.24 в 21:41

Започна реконструкцията на над 3 км от водопроводната мрежа в Павликени

В Павликени започна реконструкцията на над три километра от водопроводната мрежа в града. За новите тръби по 10 улици са осигурени близо 2 милиона лева от инвестиционната програма на държавата за общините.  Новите водопроводи са следващ етап от водния цикъл в града. В Павликени вече е подменена повече от половината от водоснабдителната мрежа, заяви..

публикувано на 04.07.24 в 20:44
Руският президент Владимир Путин подписва документи на срещата на върха на Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС) в Астана, Казахстан, 4 юли 2024 г.

Путин приема сериозно заявката на Тръмп за край на войната в Украйна, ако пак стане президент на САЩ

Руският президент Владимир Путин заяви, че приема напълно сериозно заявката на Доналд Тръмп, ако отново стане президент на Съединените щати, да сложи края на войната в Украйна. Путин отбеляза обаче, че не е запознат с евентуалните предложения на Тръмп, но не се съмнява, че намеренията му са искрени. Президентът направи коментар п ред журналисти в..

публикувано на 04.07.24 в 20:32
Президентът Румен Радев

Президентът: Август не е най-добрият месец за предизборна кампания, нито до средата на септември - за избори

Длъжен съм да се съобразявам не само с връчването на мандатите, а и с това кога да бъдат евентуални предсрочни избори.  Август не е най-добрият месец за предизборна кампания, нито избори до средата на септември. Това каза пред журналисти президентът Румен Радев, който участва в церемонията по връчване на наградите "Банка на годината". В най-скоро..

публикувано на 04.07.24 в 19:31