Размер на шрифта
Българско национално радио © 2025 Всички права са запазени

Георги Чобанов, БАБХ: Животни без идентификация не влизат в хранителната верига

При проверките се констатират по-малко от 10% животни с паднали ушни марки

Георги Чобанов
Снимка: БНР

Проверките на Българската агенция по безопасност на храните досега не са показали наличие на животновъди, които имат записани в информационната система стада, но не притежават животни. Това съобщи в предаването „Преди всички“ д-р Георги Чобанов, директор на дирекция "Здравеопазване и хуманно отношение към животните" в Българската агенция по безопасност на храните.

При проверките се констатират по-малко от 10% животни с паднали ушни марки, уточни Чобанов.

„Животни, които би следвало да са записани към самото стадо и са записани с определена ушна марка. Когато на едно животно му е паднала ушната марка, ние не можем да удостоверим със сигурност дали става въпрос за същото животно или то е подменено“, поясни той.

„Засичали сме преди време торби с ушни марки за животни, които са предназначени за клане, включително при нелегален транспорт на животни, в транспортните средства сме констатирали ушни марки, които не са сложени на ушите на животните. Ветеринарното законодателство е ясно – когато има такива марки, марките се изземват веднага.“

Животни с неясна проследимост и без идентификация не могат да влязат в хранителната верига, конфискуват се в полза на държавата и се евтаназират, посочи Георги Чобанов пред БНР.

„Като цяло не разполагаме с данни, които да потвърждават думите на г-н Караколев (председател на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация - бел. ред.). В неговите твърдения липсва конкретика“, коментира той.

Как се контролира вписаното в системата за идентификация? Собственикът на животните отговаря за данните, които се въвеждат в системата, към момента обаче самите стопани нямат възможност да вписват данни, отбеляза д-р Чобанов. 

Това се извършва от регистрираните ветеринарни лекари, които имат сключен договор със съответния стопанин.“

При всяка проверка на конкретен животновъд се съпоставят въведените данни с това, което е на терен, допълни Георги Чобанов. Запитан какъв процент от фермерите се проверяват годишно, той изтъкна:

По линия на идентификацията сме длъжни да проверяваме 5% от фермите в страната. Това е задължителната извадка. Отделно вървят проверки по всеки подаден сигнал.“

Потвърждават ли се съмненията на животновъди, че се проверяват едни и същи ферми, а на останалите е осигурен комфорт?

Факт е, че когато един животновъд е хванат с нарушения, той е по-рисков и за следващата година за приготвянето на извадката“, коментира д-р Чобанов.

Изборът на отделните ферми за проверка се генерира автоматично по компютърен път и няма как да се твърди, че компютърът създава комфорт на определени хора, подчерта Георги Чобанов.

Цялото интервю слушайте в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пътуване назад във времето с първа спирка - Военната академия "Георги Раковски"

Пътуваме назад във времето и ще ви разкажем за място в София, където са се провеждали исторически срещи и са се взимали важни решения за съдбата на България - Военната академия "Георги Раковски". Ще поговорим и за макетите като начин да съхраним и популяризираме архитектурните паметници и културно-историческите обекти от миналото. А в края -..

публикувано на 26.11.25 в 15:09
Полина Карастоянова

Поли Карастоянова: 2026-а година ще бъде по-добра за българския туризъм

2025-а година е определена като най-успешната  след последната 2019-а преди пандемията. От Националния борд по туризъм отчитат един ръст, който ще надхвърли 5 процента. "Много по-важно е да отворим очи и да видим разгърнатото портфолио и продуктовото предлагане, фокусът върху онези възможности, които България предлага, свързани с култура,..

публикувано на 25.11.25 в 13:42
Мартин Димитров

Мартин Димитров: Сегашното управление става опасно за финансовата система

"Аз съм озадачен, че предлагат Българският спортен тотализатор да се даде на концесия, защото такава мярка не се предлага между първо и второ четене на бюджета . Прави се сериозно обществено обсъждане. Това ми напомня за тази комисия от 27 секунди, която бяха направили скоро, която е символ на методите на работа на това управление - да няма..

публикувано на 25.11.25 в 09:16
Хранителна банка в САЩ

Кърт Шулц за бъдещето на хранителното банкиране по света и у нас

За бъдещето на хранителното банкиране по света и у нас говорим в рубриката "ИМА ЛИ МЕГДАН" в "Графити по въздуха" с Кърт Шулц, който гостува в България, за да одитира дейността на Българската хранителна банка. Кърт Шулц е консултант по инфраструктура, складове и логистика в Глобалната мрежа на хранителните банки, която подпомага с консултации..

публикувано на 24.11.25 в 15:46

ИИ и туристическите платформи - кое е новото и кое е "забравеното старо"?

Все повече туроператори и туристически платформи залагат на изкуствен интелект - системи, които анализират нашите предпочитания, предлагат персонализирани маршрути и дори предвиждат кога ще потърсим следващата си почивка.  Изкуственият интелект вече може да избере най-изгодния полет, да предложи хотел според личните ни предпочитания, да подреди..

публикувано на 24.11.25 в 14:44

Дигитален туризъм и нови професии на изкуствения интелект в сферата

Българската стопанска камара представи сценарии за развитие на дигиталния туризъм и варианти на новите професии на изкуствения интелект в индустрията на гостоприемството. Експерти прогнозираха, че до 10 години масово персонализираните продукти ще завземат пазара в сектора, резервациите ще се правят през изкуствения интелект, ще работят..

публикувано на 23.11.25 в 11:53
с. Баните, община Баните

Старата минерална баня в Баните ще стане музей на балнеологията

Община Баните стартира амбициозен проект за възстановяване и преобразяване на старата минерална баня в централната част на селото. Целта е да бъде създаден уникален музей на балнеологията, който да привлича туристи и да представя историческото значение на минералните извори в региона. Проектът, който се реализира с подкрепата на..

публикувано на 23.11.25 в 07:45