Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Валентин Попов, СФСМВР: Полицията си свърши работата изключително хладнокръвно и професионално

Снимка: BGNES

Полицията вчера си свърши работата изключително хладнокръвно и професионално, каза в интервю за предаването “12+4” Валентин Попов, съпредседател на Синдикална федерация на служителите в МВР/СФСМВР/ - най-голямата синдикална организация в системата на вътрешното министерство.

За пасивното отношение на полицаите, оставили протестиращите да ги замерят с пиротехнически материали дълго време, Попов коментира:

“Ръководителите на мероприятието са имали някакви съображения да разпоредят точно този тип поведение. Но това, което се видя вчера, е, че всъщност имаше три протеста - около обяд ситуацията беше една, около 18-19 часа - коренно различна, а след 22 часа нещата нямаха нищо общо с това, което се случваше през деня”.

Според Попов не винаги е възможно, при толкова много хора, представители на футболните агитки да бъдат разпознати и да не бъдат допуснати да се слеят с останалите протестиращи.

“Сред протестиращите има и мои приятели, има хора, с които всяка нация може да се гордее. Обаче, с навлизането на такива провокатори сред тях се получава нещо крайно неприятно, не само за колегите, които охраняват мероприятието. На практика се подменя целта на протеста. Фокусът се измества от това кой протестира и какви са исканията му”, коментира синдикалистът.

Той подчерта, че срещу полицаите е имало "изключително тежки провокации". 

"Фактът, че не се стигна до нещо по-сериозно като ескалация на напрежението, е заслуга най-вече на колегите и на част от протестиращите - на тези хора, които не са отишли с бомбички в джобовете, а да изразят своята гражданска позиция".

Цялото интервю с Валентин Попов можете да чуете в звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Борислав Сандов: Властта изведе своите полицаи като на война с гражданите

Екоактивистът и съпредседател на "Зелено движение" Борислав Сандов е един от арестуваните снощи протестиращи. В предаването "12+4" той  определи вчерашния 2 септември като “срамна дата в българската история”: " Властта изведе своите полицаи като..

публикувано на 03.09.20 в 13:24

Полицаи: Провокатори хвърляха самоделни бомби на снощните протести

Полицаи обявиха, че провокатори са хвърляли по тях самоделни бомби по време на снощните антиправителствени протести в София. На брифинг в СДВР униформени разказаха за обстановката снощи. Организирани групи са търсили сблъсък и агресия с полицията,..

публикувано на 03.09.20 в 13:16

Адв. Силвия Петкова: Правата на част от задържаните са били нарушени с часове

Насилие и брутална агресия,  така определиха снощния антиправителствен протест и от полицията, и от самите протестиращи. Пред репортера на БНР Добромир Видев очевидци разказаха: "Просто затвориха хората в градинката, за да може да ги бият. Те..

публикувано на 03.09.20 в 12:40
ВИЖТЕ ОЩЕ

Ню Йорк Таймс с призив – Байдън да се оттегли от президентстката надпревара в САЩ

Редакционната колегия на вестник "Ню Йорк Таймс" призова Джо Байдън да се оттегли от президентската надпревара в САЩ след лошото му представяне в дебата срещу Доналд Тръмп. Изданието, което по принцип го подкрепя, пише, че той е изглеждал като..

публикувано на 29.06.24 в 09:49

Празникът на киселото мляко започва в Трънско

Как се приготвя прясно сирене ще покажат фермери от Трънско. С майсторската демонстрация ще започне празникът на киселото мляко, който по традиция се провежда в село Студен извор. То е родното място на д-р Стамен Григоров - откривателя на..

публикувано на 29.06.24 в 09:06

"Сцена на вековете" - най-старият оперен фестивал на открито в България

Във Велико Търново от идната седмица започва тазгодишното издание на летния оперен сезон "Сцена на вековете" , в чийто репертоар са включени 15 заглавия - опера, балет, мюзикъл и концерт-спектакли. Жителите и гостите на Велико Търново ще могат да..

публикувано на 29.06.24 в 09:05

Стотици се събират на българо-сръбския събор "Славчето"

Стотици роднини, приятели и туристи от двете страни на границата се очакват на поредния българо-сръбски събор "Славчето". Домакин и организатор този път е общината в Трекляно, миналата година беше Босилеград.  За събора границата се преминава..

публикувано на 29.06.24 в 08:55

По 6 жени ще се състезават за място в "Медицина" и "Дентална медицина" в МУ - София

По шест жени ще се състезават за място в специалностите "Медицина" и "Дентална медицина" в Медицинския университет-София. При мъжете конкуренцията е по-малка - по трима за място. Днес и утре са приемните изпити по биология и химия. С около 20..

публикувано на 29.06.24 в 08:45

Медии в РСМ: Асимилация е довела до създаване на българско малцинство в Албания

"Асимилация е довела до създаване на българско малцинство в Албания", "броят на македонците там е намалял наполовина". Със заглавия в подобен дух медиите в Северна Македония съобщиха за резултатите от преброяването на населението в Албания и ги..

публикувано на 29.06.24 в 08:28
Светите равноапостоли Петър и Павел

Петровден е!

Днес православната църква чества едновременно паметта на апостолите Петър и Павел, наречени първовърховни и вселенски учители. Те с усърдие разпространяват Христовото учение и претърпяват страдания, гонения и мъченическа смърт заради вярата. Оставят..

публикувано на 29.06.24 в 08:24