Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Берлин не изключва казусът „Навални“ да удари по „Северен поток 2“

Ангела Меркел, канцлер на Германия
Снимка: БТА

Канцлерът на Германия Ангела Меркел не изключва вероятността казусът „Навални“ да се отрази на проекта за газопровод „Северен поток 2“. Правителственият говорител Щефен Зейберт обяви, че Меркел е съгласна с позицията на външния министър Хайко Маас, според когото, ако Русия не съдейства за изясняване на случилото се с руския опозиционер, Германия ще бъде принудена да оттегли подкрепата си за газовия проект.

„Канцлерът не изключва тази възможност. Тя споделя изявлението на външния министър“, заяви Зайберт, според когото обаче „Северен поток 2“ не бива да бъде определян само като германски проект:

„Да това е проект с участието на германски компании, но консорциумът е международен и в него участват компании и инвеститори от няколко различни страни“, посочи говорителят на германското правителство.

Критикът на Кремъл Алексей Навални продължава да е в кома в берлинската клиника „Шарите“, където беше откаран от Русия, а наскоро Берлин заяви, че има данни за вероятно отравяне с нервопаралитично вещество от типа „Новичок“. Русия отхвърля подобни твърдения и настоява да получи от Германия пълна информация за изследванията, правени на руския опозиционер в Берлин. 


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Централата на ОЗХО в Хага.

ОЗХО обезпокоена от доказателствата за "Новичок" при отравянето на Навални

Организацията за забрана на химическите оръжия определи като повод за дълбоко безпокойство обявените от Германия доказателства, че руският опозиционер Алексей Навални е бил отровен с вещество от типа "Новичок".  "Отравяне, на когото и да е, с..

публикувано на 03.09.20 в 17:29
Владимир Путин

Руският президент коментира за първи път предполагаемото отравяне на Навални

В телефонен разговор с италианския премиер Джузепе Конте руският президент Владимир Путин коментира за първи път случая с предполагаемото отравяне на опозиционера Алексей Навални.  Президентът Путин е подчертал, че е недопустимо да се отправят прибързани..

публикувано на 27.08.20 в 00:26
Хайко Маас

Хайко Маас: Ще наложим санкции, ако Русия се е опитала да убие Навални

Ще има дипломатически отговор в случай, че разследването на болестта на руския опозиционен лидер Алексей Навални се окаже "опит за убийство по инициатива на държавата", заяви в петък германският външен министър Хайко Маас. Според него Германия..

публикувано на 28.08.20 в 16:34
ВИЖТЕ ОЩЕ
Силни ветрове заради урагана

Ураганът "Милтън" достигна Флорида

Ураганът "Милтън" е достигнал остров Сиеста Кий, който се намира край югозападния бряг на Флорида, обяви официално американският Национален център по ураганите.  Губернаторът на Флорида Рон Десантис призова всички жители на щата да останат на безопасно..

публикувано на 10.10.24 в 04:39
Кметът на Кюстендил Огнян Атанасов (вляво)

Кметът на Кюстендил: Диспропорцията между големите и малките общини обрича по-малките райони на обезлюдяване

Диспропорцията между големите и малките общини в България обрича по-малките райони на обезлюдяване и икономически срив, заяви кметът на Кюстендил Огнян Атанасов след среща между кметовете на югозападните общини, която се проведе в Благоевград. Четирите..

публикувано на 09.10.24 в 22:03

България и още три балкански страни настояват за подобряване на енергийните връзки

България и още три балкански страни ще настояват за подобряване на енергийните връзки, които да регулират различията в цените на електричеството на едро и да внедрят по-ефективно възобновяемите и нискоемисионни източници. Правителството одобри такава..

публикувано на 09.10.24 в 21:48

Пет нови камбани монтираха в православния храм "Света Петка“ в Сливен

Пет нови камбани монтираха в православния храм "Света Петка“ в Сливен. Камбаните са дарение от новоизбрания Сливенски митрополит Арсений. Те са с общо тегло 432 килограма. Дарените от дядо Арсений камбани са изработени в Гърция и са с..

публикувано на 09.10.24 в 21:31

Акция на полицията срещу купения вот в Монтана

Акция на полицията срещу купения вот днес се проведе на територията на всички общини в област Монтана. Обект на проверка от страна на униформените са лица, свързани с нарушаване изборните права на гражданите. В три хранителни магазина във Вършец и..

публикувано на 09.10.24 в 20:23
Министър-председателят на България (крайният вдясно) по време на срещата на върха

Главчев в Дубровник: Ще подкрепяме Украйна колкото е необходимо, според възможностите

Служебният премиер Димитър Главчев заяви, че страната ни подкрепя Украйна в справедливата ѝ кауза за запазване на нейната независимост, териториална цялост и суверенитет, в синхрон с Устава на ООН и международното право. Изказването бе направено в..

публикувано на 09.10.24 в 19:50

Зеленски: Ситуацията на бойното поле "създава възможност" за прекратяване на войната не по-късно от 2025 г.

Украинският президент Володимир Зеленски заяви, че ситуацията на бойното поле "създава възможност" да се предприемат стъпки за прекратяване на войната в Украйна не по-късно от 2025 г. Той каза това в хърватския град Дубровник на срещата на върха..

публикувано на 09.10.24 в 19:44