Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ВСС спира въвеждането на дела в Единната информационна система

Съдия Емил Дечев: Масово е недоволството от системата, има риск големи съдилища да блокират

| обновено на 16.09.20 в 15:59
Софийски районен съд
Снимка: Ани Петрова

След няколкочасов дебат Висшият съдебен съвет реши от петък да бъде спряно въвеждането на дела в Единната информационна система на съдилищата. За това настояха съдии от различни съдилища в страната, които се оплакаха от проблеми при използването на системата, внедрена по проект на европейската програма „Добро управление“.  Тази сутрин част от тях се събраха на протест пред сградата на Съвета, а след това техни представители се срещнаха и със съдебните кадровици.

Членовете на Висшия съдебен съвет гласуваха в срок до 10 декември да бъдат отстранени недостатъци в софтуера и да се извършват необходимите доработки. 

Преди системата да спре обаче, тя ще бъде въведена и в последния  според графика съд -  Върховният касационен съд и ще се използва по вече образуваните дела. За новите дела ще се ползват старите деловодни системи, решиха още съдебните кадровици.

По-рано съдии от Софийския районен съд внесоха във Висшия съдебен съвет искане с 148 подписа за временно стопиране на новата Единна информационна система на съдилищата.

Въвеждането на системата, финансирана по европейската програма "Добро управление", доведе до сериозни затруднения в работа на съдилищата в цялата страна, за което бяха сезирани и съдебните кадровици. 

Пред тях съдията от Софийския районен съд Андрей Георгиев предупреди, че магистратите губят в пъти повече време за администриране на делата си: 

"Това не са проблеми, които не са били типични и за предишни системи, но не можем ние в движение с всички дела на гражданите да го правим това. Ще задръстим деловодства, състави. В Софийския районен съд за три седмици ако не работи добре един състав, той затъва и после няма оправяне с години".

Снимка: БГНЕС

Днес съдии от Софийския районен съд се събраха пред сградата на Висшия съдебен съвет заради проблеми с въведената преди два месеца с решение на Съвета Единна информационна система на съдилищата. В писмо те настояват за решаване на проблемите с новия софтуер, който сериозно затруднява работата им.
   
Насрочено е и извънредно заседание на съдебния кадрови орган. Очаква се на него да бъдат обсъдени възраженията на съдиите - не само от най-големия български съд, но и от други съдилища в страната. Съдиите настояват, докато проблемите с Единна информационна система не бъдат решени, тя да бъде спряна.
  
Снимка: БГНЕС

Миналата седмица над 130 съдии от най-големия български съд обявиха в писмо, че отказват да работят с новата програма, докато проблемите не бъдат решени.

Магистратите се обърнаха за подкрепа ĸъм “пpaвнaтa oбщнocт в Бългapия” c пpизив зa cъвмecтни пyблични дeйcтвия зa въвeждaнeтo нa иcтинcĸo eлeктpoннo пpaвocъдиe и тo в ycлoвиятa нa pиcĸ oт paзpacтвaщa ce пaндeмия.

Адресати на обръщението на съдиите от Софийския районен съд, освен членовете на Съдийската колегия на Висшия съдебен съвет, са и колегите им от страната, съдебните служители и представителите на aдвoĸaтурата.

Емил Дечев

Масово е недоволството от тази система, обясни в предаването „Преди всички“ Емил Дечев, съдия от Софийския градски съд. Това е трети протест на съдии пред ВСС за 31 години – нещо необичайно, съдиите протестират само в крайни случаи, допълни той.

Пленумът на Висшия съдебен съвет ще трябва да избира между две неща – от една страна е задължен по договор с Европейската комисия да спази сроковете, похарчени са вече над 6 милиона, от друга страна има сериозна опасност по-натоварените съдилища в страната да блокират работата си, посочи Дечев пред БНР.

„За мен е абсурд ръководител на проект за въвеждане на електронно правосъдие и на електронна система на съдебните дела да бъде прокурор“, подчерта още Емил Дечев. Според него има „сбъркана философия съдии и прокурори да бъдат вкарани в един кюп, в един кадрови орган".

Членове на ВСС успяха да сформират мнозинство от прокурори, следователи, адвокат и съдии от административни съдилища, които никога няма да работят с тази нова електронна система. Това мнозинство наложи решение на малцинството, което ще работи с новата електронна система за разпределение на делата, което само по себе си показва системен дефект, коментира Емил Дечев. 

Чуйте цялото интервю в звуковия файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Засилени мерки за сигурност преди балотажа на изборите във Франция

Франция засилва мерките за сигурност пред балотажа на предсрочните парламентарни избори в неделя. В края на кампанията зачестиха проявите на насилие и нападенията срещу кандидати. Докато политическото напрежение във Франция расте пред балотажа в неделя, който може да доведе на власт крайната десница, френските власти се опитват да предотвратят евентуални..

публикувано на 05.07.24 в 01:35
Сградата на правителството в Скопие

Гръцко издание: В Северна Македония говорят на български диалект

По повод на напрежението между Атина и Скопие за спазване на Преспанския договор, популярното издание "Прото тема" публикува обширен материал на тема има ли македонски език. Авторът, който е журналист и лингвист, смята, че езикът, който говорят в Република Северна Македония, е български диалект със сръбски черти. Този език произволно се нарича..

публикувано на 05.07.24 в 01:19
Лидерът на лейбъристите Киър Стармър.

Категорична победа на лейбъристите на изборите в Обединеното кралство

В Обединеното кралство екзитпол след приключване на гласуването в общите избори в страната потвърди прогнозата за убедителна победа на опозиционната Лейбъристка партия след 14 години управление на Консервативната партия. Съмнение вече едва ли може да има. Новият премиер на Обединеното кралство ще се казва Киър Стармър – лидерът на Лейбъристката партия...

публикувано на 05.07.24 в 00:49

Британски издания твърдят, че във Вашингтон е предаден план на Путин за край на войната в Украйна

Във Великобритания днес два вестника - "Сън" и "Дейли мейл" - твърдят, че план на руския президент Владимир Путин за прекратяване на войната срещу Украйна е бил предаден във Вашингтон от руския министър на вътрешните работи Владимир Колоколцев. Британските издания цитират украинския телевизионен журналист Дмитрий Гордон, който пък се позовава на..

публикувано на 04.07.24 в 21:41

Започна реконструкцията на над 3 км от водопроводната мрежа в Павликени

В Павликени започна реконструкцията на над три километра от водопроводната мрежа в града. За новите тръби по 10 улици са осигурени близо 2 милиона лева от инвестиционната програма на държавата за общините.  Новите водопроводи са следващ етап от водния цикъл в града. В Павликени вече е подменена повече от половината от водоснабдителната мрежа, заяви..

публикувано на 04.07.24 в 20:44
Руският президент Владимир Путин подписва документи на срещата на върха на Шанхайската организация за сътрудничество (ШОС) в Астана, Казахстан, 4 юли 2024 г.

Путин приема сериозно заявката на Тръмп за край на войната в Украйна, ако пак стане президент на САЩ

Руският президент Владимир Путин заяви, че приема напълно сериозно заявката на Доналд Тръмп, ако отново стане президент на Съединените щати, да сложи края на войната в Украйна. Путин отбеляза обаче, че не е запознат с евентуалните предложения на Тръмп, но не се съмнява, че намеренията му са искрени. Президентът направи коментар п ред журналисти в..

публикувано на 04.07.24 в 20:32
Президентът Румен Радев

Президентът: Август не е най-добрият месец за предизборна кампания, нито до средата на септември - за избори

Длъжен съм да се съобразявам не само с връчването на мандатите, а и с това кога да бъдат евентуални предсрочни избори.  Август не е най-добрият месец за предизборна кампания, нито избори до средата на септември. Това каза пред журналисти президентът Румен Радев, който участва в церемонията по връчване на наградите "Банка на годината". В най-скоро..

публикувано на 04.07.24 в 19:31