Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Иванка Иванова: Има драматично влошаване на качеството на законодателството

Снимка: БГНЕС

От пролетта на тази година има драматично влошаване на качеството на законодателството. Народното събрание влезе във френетична активност, давайки си сметка колко малко време му остава до края на мандата“. Това каза пред БНР Иванка Иванова, съветник на президента Румен Радев по правните въпроси.

Тя допълни, че при гласуването на Изборния кодекс, ако не са били т.нар. „референти“ от администрацията на Народното събрание, е щяло да се стигне и до по-парадоксални ситуации:

„Имаше един текст, който беше гласуван три пъти, което е скандално и противоречи на Конституцията, която изисква в две гласувания да бъдат приемани законите“.

В предаването „Неделя 150“ Иванова допълни:

При допускането на съвместна възможност и за машинно гласуване, и за гласуване с обикновени бюлетини има сериозни пречки. ГЕРБ си променят позицията в много кратък срок. Преди беше изцяло подкрепено въвеждането на машинно гласуване, като не се прави нищо за предприемане на административните стъпки, които изискват прилагането на закона. Сега отново се допуска провеждане на смесен вариант, който е оспорван и от юристи, и от политолози, и от експерти“.

Според нея друг възможен проблем, който е възникнал и е възможен обект на ветото на президента, е свързан с отпадането на забраната да се провеждат референдуми по теми, които са от компетентността на Велико Народно събрание.

По думите на съветника на държавния глава проектът на управляващите за нова Конституция е напълно несъстоятелен и в противоречие с установените принципи за качество на образованието.

„Това е неграмотно преписване на действащата Конституция“.

Иванова посочи проблем в сегашната Конституция - непоследователното прокарване на принципа за разделение на властите

„Там има голяма фигура като главния прокурор, който у нас е издигнат като отделна конституционна фигура и който през последните години видяхме, че не може да се еманципира от тоталитарната си роля да служи за стожер на една управляваща партия. И този конституционен проблем, който може да бъде решен с едни умерени промени в рамките на обикновено Народно събрание, не намира своето решение в проекта за нова Конституция“.

Като друг сериозен проблем Иванка Иванова изтъкна:

„Ако знаем кой прокарва политическото влияние върху прокурорите и ако то е политическо, можем да му противодействаме, когато то нарушава Конституцията. Сега сме в ситуация, при която издигнатата във фетиш независимост на прокурорите е приравнена на тази на съдиите и позволява неинституционални сили да подреждат избора за главен прокурор, избора за членове на прокурорската колегия“.

Интервюто с Иванка Иванова можете да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Катедрален храм „Света Неделя“

Продължават тържествените богослужения за посрещането на патриарх Даниил като Софийски митрополит

Продължават тържествените богослужения за посрещането на патриарх Даниил като Софийски митрополит в столичния храм "Света Неделя". Митрополитската катедрала днес чества своя храмов празник. Празничните богослужения започнаха от рано сутринта с утреня от 7:35 часа и със света божествена литургия от 9.30 часа, оглавена от предстоятеля на..

публикувано на 07.07.24 в 08:38

Велико Търново чества 147 г. от Освобождението си

Във Велико Търново отбелязват днес 147 години от Освобождението от османска власт. В празничната програма са включени исторически обиколки, военен ритуал и концерти.  Безплатната пешеходна обиколка "147 години свободно Търново" с беседа започва от 10 часа от музей "Възраждане и Учредително събрание". Ще премине през музея "Затвор", покрай..

публикувано на 07.07.24 в 08:29

Израел и САЩ изпращат делегации в Египет за преговори за примирие в Газа

Израел и Съединените щати се очаква да изпратят делегации в Египет, за да обсъдят евентуалното прекратяване на огъня в Ивицата Газа, предаде Ройтерс. Агенцията се позовава на информация на египетската телевизия "Ал Кахера Нюз", която цитира високопоставен египетски представител, според когото страната му води разговори с групировката..

публикувано на 07.07.24 в 08:16
Президентът на Украйна Володомир Зеленски

Зеленски обяви новата военноморска стратегия на Киев

Украинският президент Володимир Зеленски обяви новата военноморска стратегия на страната на фона на продължаващите руски удари срещу населени места и енергийна инфраструктура. Украйна има план за неутрализация на руското влияние в западната акватория на Черно море с нова национална военноморска стратегия, обяви президентът на страната..

публикувано на 07.07.24 в 08:12
Андрей Бабиш, Херберт Кикъл и Виктор Орбан обявяват създаването на

"Патриоти за Европа" ще има евродепутати от нужните за политическа група 7 държави

Белгийската крайнодясна партия "Вламс беланг" съобщи днес, че се присъединява към бъдещата нова група в Европейския парламент "Патриоти за Европа", създадена наскоро от унгарския премиер Виктор Орбан, чешкия ескпремиер Андрей Бабиш и лидерът на австрийската крайна десница Херберт Кикъл. С това общо в групата се включват евродепутати от седем държави..

публикувано на 07.07.24 в 08:04

Заседания на ръководните органи на ПП и ДСБ

Две от формациите в коалицията ПП-ДБ провеждат заседания на ръководните си органи. Националният съвет на "Продължаваме промяната" се събира днес, за да обсъди изборните резултати, предстоящите си приоритети и работата в коалиционния формат. От вчера заседава и Изпълнителният съвет на ДСБ. В края на юни Националният съвет на третата партия в..

публикувано на 07.07.24 в 07:50
Мъж преминава покрай предизборни плакати с лика на лидерите на крайната десница Марин льо Пен и Жордан Бардела край Париж, 29 юни 2024 г.

Французите гласуват на втори тур за Национално събрание

Франция прави исторически избор с гласуването на днешния балотаж на предсрочните избори за Национално събрание, които могат да доведат на власт крайната десница. Националистите поведоха решително на първия тур миналата неделя. Французите се отправят отново към урните и избирателната им активност може да стигне нов рекорд според последните..

публикувано на 07.07.24 в 07:42