Как човек става шоколатиер? В случая, след замисляне как консумацията ни се отразява на света около нас, споделя Красимир в предаването "Изотопия", което временно се превръща в дегустационна територия за нетрадиционни вкусове шоколад.
Началото обаче е по-обичайно - започнало като семеен бизнес с брат му Мартин, и двамата възпитаници на германската култура.
„И си казахме, че искаме да създадем продукт, който да е полезен за нас самите, за околната среда и за социума, в който се отглеждат суровините, които използваме, които купуваме.“ Така бил предопределен пътят – да се работи с качествени суровини, за да бъде продуктът максимално полезен.
Първоначално експериментите протичали в домашни условия, в кухнята – правели шоколади, подсладени с агаве и сурови шоколади. На пръв поглед всичко изглеждало като провал. Всъщност просто си научили урока кое как трябва да направят и къде са грешките. След като визията им се избистрила, започнали да търсят инвеститор.
„След като направихме всичките тестове в домашни условия, си наехме едно мазе, което ремонтирахме изцяло. То беше много хубаво направено. Складът ни беше друго гигантско мазе – много неприветливо, студено, мрачно. Може би не беше толкова романтично, но пък много се кефех“, спомня си Красимир.
Тогава той работел денем в технологична компания, а нощем правел шоколад. Всичко се правело на ръка, а гледката на произведените шоколади призори била много зареждаща.
В началото били четири вида шоколад.
Какаовото зърно е една от най-полезните храни, наситени на антиоксиданти и многобройни други вещества. Шоколадът се сгъстява чрез темпериране или игра с температурата, въвежда ни в някои от азбучните истини за шоколада Красимир Бенямин.
„В този процес се създава определена кристална структура и шоколадът седи твърд и се топи в устата ти, не в пръстите. Когато го счупиш, се чува едно „пук“, пояснява Бенямин.
Тъмната и горчива страна на шоколада
Залитането по „био“ в един период е създало грешно впечатление, отчита към днешна дата производителят на шоколад за ценители. Да злоупотребяваш с етикета „био“ е трудно, а глобите са жестоки, твърди Бенямин. И допълва: „Всъщност „био“-то не е толкова скъпо, а конвенционалното, заради масовото производство, е станало прекалено евтино.“
До Колумбия и назад
Следата на семейния бизнес стига и до Колумбия. Фермерите, които по-рано отглеждали кокаин, да започнат да гледат какао – това предвиждали проекти след гражданската война в Колумбия, в която мръсният бизнес финансирал терористични групировки. Затова братът на Красимир отишъл до Колумбия с амбицията да се включат в такъв проект.
„Много от хората там, които отглеждат какао, които цял живот само това правят, не са пробвали никога шоколад. За тях това е страшно интересно, ексклузивно, да пробват истински шоколад.“
Има ли пазар у нас за бутиков шоколад
„В началото мислехме, че 90% ще е за износ, казвахме си – от оборота 10% най-вероятно ще го генерираме в България. В момента една четвърт от всичките ни продажби се случва тук. Подценихме българския пазар. Оказа се, че тук има много хора, които наистина ценят качеството.“
Като класически стартъп направихме много грешки, няколко пъти щяхме да фалираме, трябваше да преструктурираме фирмата, но изплувахме, тегли чертата на равносметката Краси Бенямин.
В момента ги има на повече от 30 пазара на четири континента, ако не броим Антарктида, защото шоколади за подслаждане на учените са стигнали и до изследователската ни база там.
Рецептите им са общи. „Всичко се роди в дискусия, в съвместни нощи, денонощно сме работили и продължаваме да го правим.“
Едно от екстравагантните на пръв поглед решения е шоколадът с чубрица. „Чубрицата – повечето хора казаха: как ще пуснеш чубрица, шоколад и чубрица?"
В Япония например много търсят шоколада им с рози.
„Пробвали сме какви ли не шоколади“, не крие Красимир Бенямин. Има обаче една тайна, която за първи път прозвучава именно в „Изотопия“:
„С броколи беше много странен, с царевица и люти чушки беше много странен, но най-странният шоколад, който съм пробвал, е шоколад, който сам си направих – шоколад с… шопска салата. Имаше сушен домат, краставица, лук, изсуших си козе сирене, сложих малко зехтинче вътре, малко лимоново масло и това нещо го направих на шоколад.“
Между млечния, белия и черния шоколад има светове разлика, изтъква Красимир Бенямин.
Шоколатизирахме ли се по време на тежката изолация през пролетта? Тогава преживели тежки месеци, защото заради повсеместния локдаун и външно ориентирания им бизнес много от местата изобщо спрели поръчките, разказва още Бенямин.
„Реално ни се срина оборотът с 40, 40 и няколко процента." Затова започнали да правят онлайн разходки и да потапят зрителите в света на шоколада... Стигнали дори до онлайн мастър клас, който се оказал много вдъхновяващ за мнозина.
Започва шоколадовият сезон, радва се на прага на есента Красимир. Лятото по думите му е сладоледеният сезон, а със захладняването шоколадът започва своя възход.
Екипът на „Изотопия“ дегустира вкуса на шоколадите, за които става дума. "Опитайте" ги и вие, заслушани в звуковия файл.
Любов към българския фолклор събира туристи от три континента в културна обиколка у нас. Чужденци от САЩ, Канада и Австралия посещават Силистренския край, привлечени от магията на българската традиция. Една от спирките им е село Професор Иширково. Група чуждестранни туристи от САЩ, Канада и Австралия се потопиха в автентичната атмосфера на..
Ловеч е град с богато история, като се започне още от древното тракийско селище Мелта, през средновековната крепост Хисаря, първия революционен комитет създаден от Васил Левски и т.н. Но може би емблемата на града е покрития мост, познат още като моста на Кольо Фичето. На практика обаче в сегашния си вид ловешкия покрит мост не е моста..
На 30 юли се навършиха 157 години от гибелта на Стефан Караджа. Паметта му бе почетена в Русе, където умира от раните си, а денят е повод да разкажем и една любопитна и съвременна история, свързана със сабята на войводата. Русе пази много спомени за Стефан Караджа. Тук са ръкописите на Никола Обретенов за четите на Хаджи Димитър и Караджата, на..
Един млад човек сбъдва мечтата си да помага и да бъде полезен. 29-годишният Петър Илиев се занимава със спешна медицина на терен и води курсове по първа долекарска помощ. Преди това е практикувал професията си на архитект, но един инцидент го връща към една от детските му мечти - да лекува . След като става свидетел на катастрофа , при която..
Над 150 се записаха за летните занимания в Регионалния исторически музей „Стою Шишков“ в Смолян. "Ваканция в музея, научи българското" ще продължи до 25 юли. Заниманията са за деца от 6 до 12 години. Най-интересното е да готвят родопски ястия, разказва Валентина Василева – директор на музея в Смолян. "Залагаме както на традиционни..
Град Левски отбеляза тържествено годишнината от рождението на Апостола на свободата Васил Левски. В честването се включи и президентът Румен Радев. В общината отбелязват и 80 години от обявяването на селището за град. Към събралото се множество тази вечер президентът Румен Радев се обърна с думите: "Историята помни ентусиазма и..
Може би за социалните служби Асаф Ясур да е инвалид,но той е параолимпийски състезател по таекуондо, двукратен световен шампион, двукратен европейски шампион и олимпийски шампион от Париж. Дори в момента е на състезание в Корея - родината на този спорт. На конференция на медицинските сестри и брата на Израел за ролята на медиците в неговия..
Партиите се готвят отрано за президентските избори, защото те предполагат стратегическа маневра. Това обясни пред БНР социологът Андрей Райчев...
Ново повишение на температурите започва в края на седмицата . Това обясни пред БНР синоптикът Анастасия Стойчева. "От петък нататък". Циклон във..
На 30 юли се навършиха 157 години от гибелта на Стефан Караджа. Паметта му бе почетена в Русе, където умира от раните си, а денят е повод да разкажем и..