Как човек става шоколатиер? В случая, след замисляне как консумацията ни се отразява на света около нас, споделя Красимир в предаването "Изотопия", което временно се превръща в дегустационна територия за нетрадиционни вкусове шоколад.
Началото обаче е по-обичайно - започнало като семеен бизнес с брат му Мартин, и двамата възпитаници на германската култура.
„И си казахме, че искаме да създадем продукт, който да е полезен за нас самите, за околната среда и за социума, в който се отглеждат суровините, които използваме, които купуваме.“ Така бил предопределен пътят – да се работи с качествени суровини, за да бъде продуктът максимално полезен.
Първоначално експериментите протичали в домашни условия, в кухнята – правели шоколади, подсладени с агаве и сурови шоколади. На пръв поглед всичко изглеждало като провал. Всъщност просто си научили урока кое как трябва да направят и къде са грешките. След като визията им се избистрила, започнали да търсят инвеститор.
„След като направихме всичките тестове в домашни условия, си наехме едно мазе, което ремонтирахме изцяло. То беше много хубаво направено. Складът ни беше друго гигантско мазе – много неприветливо, студено, мрачно. Може би не беше толкова романтично, но пък много се кефех“, спомня си Красимир.
Тогава той работел денем в технологична компания, а нощем правел шоколад. Всичко се правело на ръка, а гледката на произведените шоколади призори била много зареждаща.
В началото били четири вида шоколад.
Какаовото зърно е една от най-полезните храни, наситени на антиоксиданти и многобройни други вещества. Шоколадът се сгъстява чрез темпериране или игра с температурата, въвежда ни в някои от азбучните истини за шоколада Красимир Бенямин.
„В този процес се създава определена кристална структура и шоколадът седи твърд и се топи в устата ти, не в пръстите. Когато го счупиш, се чува едно „пук“, пояснява Бенямин.
Тъмната и горчива страна на шоколада
Залитането по „био“ в един период е създало грешно впечатление, отчита към днешна дата производителят на шоколад за ценители. Да злоупотребяваш с етикета „био“ е трудно, а глобите са жестоки, твърди Бенямин. И допълва: „Всъщност „био“-то не е толкова скъпо, а конвенционалното, заради масовото производство, е станало прекалено евтино.“
До Колумбия и назад
Следата на семейния бизнес стига и до Колумбия. Фермерите, които по-рано отглеждали кокаин, да започнат да гледат какао – това предвиждали проекти след гражданската война в Колумбия, в която мръсният бизнес финансирал терористични групировки. Затова братът на Красимир отишъл до Колумбия с амбицията да се включат в такъв проект.
„Много от хората там, които отглеждат какао, които цял живот само това правят, не са пробвали никога шоколад. За тях това е страшно интересно, ексклузивно, да пробват истински шоколад.“
Има ли пазар у нас за бутиков шоколад
„В началото мислехме, че 90% ще е за износ, казвахме си – от оборота 10% най-вероятно ще го генерираме в България. В момента една четвърт от всичките ни продажби се случва тук. Подценихме българския пазар. Оказа се, че тук има много хора, които наистина ценят качеството.“
Като класически стартъп направихме много грешки, няколко пъти щяхме да фалираме, трябваше да преструктурираме фирмата, но изплувахме, тегли чертата на равносметката Краси Бенямин.
В момента ги има на повече от 30 пазара на четири континента, ако не броим Антарктида, защото шоколади за подслаждане на учените са стигнали и до изследователската ни база там.
Рецептите им са общи. „Всичко се роди в дискусия, в съвместни нощи, денонощно сме работили и продължаваме да го правим.“
Едно от екстравагантните на пръв поглед решения е шоколадът с чубрица. „Чубрицата – повечето хора казаха: как ще пуснеш чубрица, шоколад и чубрица?"
В Япония например много търсят шоколада им с рози.
„Пробвали сме какви ли не шоколади“, не крие Красимир Бенямин. Има обаче една тайна, която за първи път прозвучава именно в „Изотопия“:
„С броколи беше много странен, с царевица и люти чушки беше много странен, но най-странният шоколад, който съм пробвал, е шоколад, който сам си направих – шоколад с… шопска салата. Имаше сушен домат, краставица, лук, изсуших си козе сирене, сложих малко зехтинче вътре, малко лимоново масло и това нещо го направих на шоколад.“
Между млечния, белия и черния шоколад има светове разлика, изтъква Красимир Бенямин.
Шоколатизирахме ли се по време на тежката изолация през пролетта? Тогава преживели тежки месеци, защото заради повсеместния локдаун и външно ориентирания им бизнес много от местата изобщо спрели поръчките, разказва още Бенямин.
„Реално ни се срина оборотът с 40, 40 и няколко процента." Затова започнали да правят онлайн разходки и да потапят зрителите в света на шоколада... Стигнали дори до онлайн мастър клас, който се оказал много вдъхновяващ за мнозина.
Започва шоколадовият сезон, радва се на прага на есента Красимир. Лятото по думите му е сладоледеният сезон, а със захладняването шоколадът започва своя възход.
Екипът на „Изотопия“ дегустира вкуса на шоколадите, за които става дума. "Опитайте" ги и вие, заслушани в звуковия файл.
Незрящо семейство отглежда двете си малки деца в бивше работническо общежитие в столичния квартал Люлин. Бена и Богомил се грижат за 4-годишната Лора и бебето Габи върху площ от 30 квадратни метра и от няколко години чакат предложение за общинско жилище. Справят се сами с пазаруване, готвене, чистене, както и с разходките на..
За войната между Израел и Хамас, започнала в приграничните кибуци на еврейската държава и продължаваща и до днес е писало много и от различни гледни точки. Днес разказваме обаче за приключенията на на две кученца по време на война и щастливата развръзка . Мийя Лимберг, ученичка в музикалното училище, нейното кученце Белла..
32 думи е избрала Надие Карагьозова от Кубрат, за да учи децата на добродетели и ценности. Наред с малките, тя кани и големите на пътешествие в света на думите с новата си книга "Творчески дневник - думи вълшебни да знаем и по тях да се познаем" . "Дума лекува, дума разболява" гласи народната мъдрост , затова трябва да сме..
Тя е актриса, завършва НАТФИЗ. Името ѝ е Боряна Цветкова, позната е като Бианка Илич , но става популярна като нестандартната репортерка Супер Бианка . Повече от 10 години живее и работи в Ню Йорк, където завършва знаменитата школа на Лий Страсбърг, поставя спектакли, пише сценарии и режисира, участва в няколко филма и театрални постановки. "..
В събота започва поредното световно първенство по снукър, на което ще има авторитетно българско присъствие. Десислава Божилова е избрана за съдия на финала на 4-5 май, като преди това ще ръководи и други срещи от шампионата. Както признава и президентът на нашата федерация, това е най-значимото събитие в историята на българския снукър. Десислава е..
В Плевен отбелязват 25 години от създаването на първото частно лечебено заведение за извънболнична и болнична медицинска помощ в Северна България. Носи името АВИС "Медика". Какво точно означава то, за идеята и реализацията през годините, за мечтите и доброто у хората разказват създателите на АВИС "Медика" – д-р Владимир Андреев и..
Благодатният четвъртък е свързан и с Тайната вечеря, на която арестуват Христос. Две места в Йерусалим претендират точно там да се е състояла вечерята на Исус и апостолите. Обикновено туристите биват водени в двуетажна дом в еврейския квартал на стария град на Йерусалим. Екскурзоводите твърдят, че точно това е мястото, посочено в текстове от..
Социално кафене е мястото, където се събират възрастните хора в Бургас. Там от Домашния социален патронаж към Община Бургас организират различни..
Свещеник от Кърджали започна инициатива за основен ремонт на храма в гробищния парк на града . Разкрита е дарителска сметка за желаещите да се включат..
Човешкият живот е усилие, а не да стоиш пасивно и да гледаш. За съжаление, това не е развито. Получаването на Божията благост не е само в молитвата...