Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Мартин Карбовски: Без участието на студентите в протестите - няма да стане

Мартин Карбовски
Снимка: БГНЕС

"Без участието на студентите в протестите - няма да стане". Това каза пред БНР журналистът Мартин Карбовски и уточни:

"Защо ги няма студентите? Защото ГЕРБ проникна и във ВУЗ-овете. Уж заради аполитичност, започнаха да дават пари на студентските съвети... Трябват ни студентите. Без студенти не става нито "Аврора", нито дясна революция, нито 1956-а в Унгария. Без студенти това няма да се случи!".

Той изказа мнение, че не се е събрала критична маса от хора, за да се постигне промяна.

"Виждам хората как се разделят на две - провинцията ми вика "Нема да се хабиш, ние пак ще си гласуваме за Бойко" и София, която казва "Ние победихме, ние сме шампионите", коментира още журналистът.

По думите му е възможно протестът да затихне, а като причина за това посочи народопсихологията на българите.

"Много интересно се получава. Българинът страда от силен търпеж, но освен това лесно се и уморява от това да иска да свали султана. Ще излезе, ще повика малко, пък ще дойде зима, ще иде да си купи праз и сланина, па се прибере при жената, а ако има и ракия… нещата свършиха. У нас, според мен, демокрацията е функция на температурата", коментира Мартин Карбовски.

Той прогнозира, че ГЕРБ отново ще спечелят парламентарните избори: "Системата ГЕРБ проникна в цялата държава".

Според журналиста надеждите за промяна се възлагат на Слави Трифонов и на президента Румен Радев Той припомни, че "от 1990-а година насам левите не са имали нормално правителство":

"Все ги бутаме, защото са комунисти. Трябва да излезем от противопоставянето комунисти - антикомунисти. 30 години по-късно те не са комунисти, те са леви хора".  

Той беше категоричен, че когато трябва да се направи фронт срещу олигархията и кражбите на политическата класа, трябва да се направят дори идеологически компромиси, не безпринципни.

"Ние сме деца на "падишаха" и смятаме, че някъде се решава вместо нас. Българинът смята, че е никой и заради това ще си карат пашалъка в неговия живот стотици бюрократи, лъжци и това, което произведохме - телевизионната лъжа - това е политик, на когото никой не скача. Винаги ще сбъркаш, ако се довериш като на бог на политика, той е твой слуга. Когато политикът отиде на село и те го гледат като падишах, като сменим това, като обърнем хастара - ще имаме промяна. Докато боготворим "падишаха" и продължаваме да се молим на Урсула (Урсула фон дер Лайен - бел.ред.), на Ахмед Доган, на Реджеп Ердоган, накрая ще излиза "малкото падишахче" срещу бабата и ще пита "Доволна ли си, че ти дадох 50 лева?". Това е телевизионната лъжа", каза още журналистът.  

Интервюто на Петър Волгин с Мартин Карбовски в предаването "Политически НЕкоректно" можете да чуете от звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Сградата на полицията в Перник

Дъщерята на намерената край Перник възрастна жена с деменция благодари на полицията

В писмо до министъра на вътрешните работи Атанас Илков е изказана благодарност към служителите на ОДМВР – Перник във връзка с издирването на 82-годишна жена с деменция. Тя се е изгубила на 27 септември в пернишкото село Люлин. В акцията по издирването ѝ са се включили екипи от Първо и Второ районни управления, ОДМВР и Аварийно спасителното..

публикувано на 21.10.24 в 14:13
Антъни Блинкън

Антъни Блинкън заминава на поредна обиколка в Близкия изток

Американският държавен секретар Антъни Блинкън заминава днес на поредна обиколка в Близкия изток, за да се опита отново да постигне споразумение за прекратяване на огъня в Ивицата Газа, предадоха световните агенции. Блинкън ще обсъди значимостта на сключване на мирно споразумение и освобождаване на израелските заложници в анклава, се казва в..

публикувано на 21.10.24 в 14:05
Емил Радев

Емил Радев: Очаквам до 2 години ефективно да заработи Пактът за миграцията

Очакваме скоро за има законодателно предложение за създаването на мигрантски центрове извън ЕС, където да се държат пристигащите бежанци и да се държат тези, които нямат право на връщане, коментира евродепутатът Емил Радев в интервю пред БНР. Той припомни, че  Италия и Австрия поставиха въпроса, ЕС да създаде условия за връщане на..

публикувано на 21.10.24 в 14:03

Младеж е задържан за побой над таксиметров шофьор в Перник

20-годишен младеж е задържан за побой над таксиметров шофьор, съобщиха от ОДМВР Перник. Инцидентът е станал на 18 октомври около 21:10 ч., на стоянка на такситата  в областния център. Първоначално между младежа и 35-годишен водач на такси възникнал спор, който впоследствие прераснал в побой. По-младият нанесъл удари с ръце по главата на..

публикувано на 21.10.24 в 13:57

Александър Боримечков: Интеграцията в ЕС е пътят, по който ще се развива Молдова

Хората в Молдова трябва да разберат, че интеграцията в Европейския съюз е пътят, по който ще се развива държавата. Това каза пред БНР един от българите в Молдова - Александър Боримечков, като уточни, че б едността и ниският стандарт на живот в Молдова са основният фактор, който оказва влияние върху общественото мнение в страната:   "Молдова..

публикувано на 21.10.24 в 13:46
Лидерът Ким Чен-ун с дъщеря си Ким Джу-е в компанията на севернокорейски войници.

Сеул поиска "незабавно изтегляне" на севернокорейски войници от Русия

Министерството на външните работи на Южна Корея повика руския посланик в Сеул Георгий Зиновиев, за да изрази протест срещу по думите на ведомството изпращането на севернокорейски войски в Русия, за да бъдат впоследствие разположени в Украйна, предаде Ройтерс, като се позова на агенция Йонхап. Външното министерство добави, че е призовало за..

публикувано на 21.10.24 в 13:42

15 пешеходци са глобени при акция на полицията в Монтана

Всеки трети проверен пешеходец при акция в Монтанско е глобен. Униформените са съставили актове на родителите на четирима непълнолетни, управлявали електрически тротинетки. Над 100 проверки са извършили униформените в област Монтана на водачи на мотоциклети, мотопеди, велосипеди, електрически тротинетки и пешеходци. Засиленият контрол бе..

публикувано на 21.10.24 в 13:29