Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

„Новини с добавена стойност” от Г-н Балев: Ходи пеша, бе

Шарж: Алла и Чавдар Георгиеви

Здраве желаем във всяко едно отношение, драги слушатели и потребители на национално-отговорна информация! Аз съм Г-н Балев от вестник СЕГА, а това е седмичният бюлетин „Новини с добавена стойност”.
В това художествено-публицистично приключение ще ви осведомявам за най-важното от света на трансценденталната политика.
С други думи, ще преработвам публична информация, така че и сама да не се познае. Разбира се, изцяло в обществен интерес.

ХОДИ ПЕША, БЕ!

Това беше една препоръка от председателя на Народното събрание Цвета Караянчева, отправена към всички, които имат забележки към правителството, или да речем - протестират.

Като не харесваш Борисов, що му се возиш на метрото, а?! Ходи пеш, бе! Стани и тръгни, бе!

Нещо такова рече Караянчева с оловно-цинков тембър и това е дори малко библейско: Лазаре, стани и ходи!

За други не знам, но Цветан Цветанов я послуша. Бившият втори в ГЕРБ стана и тръгна по пътищата на родината. Не изцяло пеша и без пилигримска тояжка, обаче апостолски броди из населените места и хората се питат:

Quo vadis Ceco? Това е на латински, езикът на Цицерон. Или - камо грядеши? Сиреч - къде отиваш, домнуле?

Един Цецо броди из страната. Броди и си бере електорат, къса жива членска маса от бившата си партия, а изглежда и че твърде много му се услажда. Аз си го представям как поднася към изискания нос поредния откъснат гербер и вдъхва аромата му. И този аромат го въздига като стълба към небето или асансьор към небето, или като Цепелин към небето...

Тия лирически картини донякъде възвисяват душата, но има и някои по-делнични съображения.

Електоратът и членската маса не са гъби, че да идеш в гората да си набереш. Примерно, вместо на избори отиваш да береш гъби и гербери - не става. Човекът не е гъба, човекът е мислеща тръстика и звучи гордо, както са казали Блез Паскал и Максим Горки.

Затова Цветан Цветанов създаде концепцията за ГЕРБ с човешко лице. Той го нарича „Републиканци за България“ и в емблемата си има петолъчка, което още го обсъждаме в научните среди и нямаме единодушно становище. Защо им е на цецовите републиканци петолъчка?! Научна загадка, над която още ще се поизпотим.

Ала изглежда, че Цветанов е твърде убедителен в идеите и в концепциите си, защото при обиколките на старите вилаети успя да приобщи към проекта си доста калпаци членска маса.

Борисов засега нервничи умерено и обяви размяната на кукли и парцали за семеен въпрос. С Цветанов, рече Борисов, ние се разделихме, децата останаха при мен. Но децата май си искат и двамата родители и както притичват от единия към другия, току-виж ги оплели наново за някакво следизборно сътрудничество. Аз, ако бях Цветан Цветанов и Бойко Борисов, щеше да ми е мъчно за децата. Щеше да ми се къса сърцето и да се чудя какъв компромис да направя в името на децата.

Децата! Те са нашето бъдеще и в менюто им винаги трябва да има пържолки, цинк, магнезий, суджуци и други полезни химически елементи.

Между другото, тия дни в метрото чух една фолклорна песен с дъх на магнезий:

Понеделник - оставка.
Вторник - оставка.
Сряда - оставка. 

Аз се възмутих много на тази хулиганска проява и си запуших ушите, за да не слушам. Не можах да го изтърпя това нещо, адски некоректно е. Хем да се возят в метрото, хем да пеят за оставка! Кой ви го построи това метро, бе, джанки неодрусани?! Оставката ли ви построи метрото? Оставката яде ли се?

Тия работи сега ви ги споделям, но в метрото ги крещях наум, защото съм културен гражданин.

Според мен, ако някой иска да сваля правителството, трябва да го прави културно и възпитано като Цветан Цветанов.

Това хулиганство в метрото беше толкова възмутително, че вътре в себе си реших един ден да стана прокурор или консул в Барселона. Или да речем - изключителен политик и обаятелна жена.

„Новините с добавена стойност“ никога не дрънчат на цинк, защото който не е съгласен с мен, да ходи пеша!

С вас беше Г-н Балев от вестник СЕГА, медията на свободните хора. 


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Близо 200 ракети са били изстреляни по Израел, няма данни за поражения и жертви

За втори път за последните шест месеца Иран извърши масирано ракетно нападение над Израел. Въздушната тревога над Израел продължи по-малко от час.  Близо 200 ракети са били изстреляни по Израел, твърди армейското радио.  Част от тях, по непотвърдена информация, са били прехванати в небето над съседните Сирия и Йордания. Няма данни за поражения и..

публикувано на 01.10.24 в 21:15

Ожесточени престрелки в Бейрут

За ожесточени престрелки в Бейрут съобщават тази вечер очевидци, цитирани от Ройтерс. Израелската армия предприе сухопътна операция в южните покрайнини на Ливан като декларира, че иска да унищожи тунелите и други инфраструктурни обекти на групировката "Хизбула", за да предотврати нейни атаки през границата. Израелски военен говорител бе категоричен, че..

публикувано на 01.10.24 в 20:46

Втора група от наши сънародници се завърна от Ливан

Още 80 наши сънародници от Ливан кацнаха благополучно на летище София с правителствения самолет. С тях броят на евакуираните вчера и днес българи достигна 169. С вчерашния първи полет бяха прибрани 89 български граждани и членове на техните семейства.  На летище София пристигна първата група българи, евакуирани от Ливан По-рано днес:..

публикувано на 01.10.24 в 19:46
Кадър от видео показва ракети, прехванати над Йерусалим, 1 октомври 2024 г. (AP Photo)

Експлозии в Израел, Иран потвърди, че е извършена ракетна атака

Израелските сили за отбрана (Цахал) съобщиха, че от територията на Иран са били изстреляни ракети към Израел, предаде АФП. "Преди малко от Иран бяха изстреляни ракети към Държавата Израел", се казва в изявлението на военните. Сирени за въздушна тревога бяха задействани на цялата територия на Израел . Експлозии ехтят и над Йерусалим,  предаде..

публикувано на 01.10.24 в 19:35
Дмитрий Песков

Песков: Русия не очаква промяна в политиката на НАТО

Русия обяви, че не очаква промяна в политиката на НАТО, след като новият Марк Рюте оглави Алианса. Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков подчерта, че руският президент Владимир Путин познава Рюте и са се срещали в миналото.  В Москва познават Марк Рюте, дори е имало надежди, че могат да бъдат изградени по думите на говорителя на Кремъл Дмитрий Песков..

публикувано на 01.10.24 в 19:29

2,8 млрд. лева бюджетен дефицит се очаква в края на септември

2,8 милиарда лева бюджетен дефицит се очаква в края на септември, сочат прогнозните данни на Министерството на финансите.  Това е около 1,4 на сто от прогнозирания брутен вътрешен продукт, като по-високият темп на нарастване на разходите се дължи основно на социалните плащания, става ясно от съобщението на институцията. Постъпленията спрямо миналата..

публикувано на 01.10.24 в 19:04
Танкове на израелската армия маневрират в зона в Северен Израел близо до израелско-ливанската граница, 1 октомври 2024 г.

От израелската армия заявиха, че навлизането в Ливан е ограничено и на неголямо разстояние от границата

Израелски командоси и парашутни части навлязоха през нощта в Ливан в рамките на "ограничена сухопътна операция", както я определят, насочена към погранични позиции на шиитската групировка "Хизбула", които застрашават Израел. "Ограничена и целенасочена" израелска сухопътна операция в Ливан Наземната операция ще продължи успоредно с бойните..

публикувано на 01.10.24 в 18:41