Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Топлофикация София" в готовност за новия отоплителен сезон

Снимка: БГНЕС

"Топлофикация София" ЕАД има готовност да започне новия отоплителен сезон при настъпване на съответните условия, съобщиха от дружеството. Според нормативната уредба общото включване на отоплението в София може да започне след три последователни дни със средноденонощна температура по-ниска от плюс 12 градуса и прогноза от НИМХ за трайно застудяване. Дружеството получава седмична прогноза за времето, следи промените и ще реагира съобразно климатичните условия и в съответствие с нормативните изисквания, съобщава БТА.

Преди пускането на отоплението е важно клиентите да приключат всички ремонти по вътрешните инсталации и да ги запълнят, ако са източени. Отоплението няма да бъде включено в сградите, в които вътрешната отоплителна инсталация не е запълнена.

От "Топлофикация София" напомнят на клиентите да отворят на максимална степен вентилите на радиаторите си, за да не се налага след това допълнително обезвъздушаване на отоплителните тела. Важно е да бъдат проверени и дисплеите на електронните уреди за дялово разпределение, монтирани върху радиаторите. Ако има изгаснал дисплей, абонатите трябва да се свържат с топлинния счетоводител.

Детските градини, училищата и здравните заведения могат да поискат предварително включване на отоплението. За това е достатъчно директорът да изпрати писмено заявление в обслужващия топлорайон или в централно управление.

При желание от страна на клиентите парното може да бъде пуснато в отделна сграда преди общото включване на отоплението в града. За целта в най-близкия Център за обслужване на клиентите е необходимо да бъде представено заявление и подписано решение от Общото събрание на етажната собственост за по-ранното включване. Прилагането на тази процедура е изцяло в полза на потребителите и чрез нея се избягва възможността за предварително пускане без съгласието на всички съседи, уточняват от столичното топлофикационно дружество.

За допълнителна информация във връзка с началото на отоплителния сезон клиентите могат да се свържат с кол центъра на компанията - тел. 0 700 11 111, се посочва в съобщението.

Омбудсманът Диана Ковачева поиска от "Топлофикация София" да компенсира абонатите в кв. "Драгалевци", останали без топла вода повече от два месеца. 

Ковачева настоява КЕВР да извърши извънредна проверка на дружеството за причините за създалата се ситуация. Омбудсманът отправя препоръки до председателя на енергийния регулатор Иван Иванов и до изпълнителния директор на "Топлофикация"Александър Александров във връзка с постъпили сигнали от жители на района. Според тях предварително обявените от "Топлофикация" срокове за изпълнение на ремонтни дейности не са спазени. Освен това не е предоставена своевременно информация на коя дата ще бъде възстановено подаването на топла вода.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Поне 12 ранени при руски удари срещу Харков

Украйна - 12 души бяха ранени при руски удари по град Харков, които доведоха до прекъсване на електрозахранването, предаде АФП. Въздушен удар е имало и по критичната инфраструктура в Сумска област, където също има прекъсване на електрозахранването. В Кривой Рог в резултат на ракетен удар, бяха ранени четирима души. Масирана атака..

публикувано на 21.10.24 в 08:58

Пазарът на бързи кредити продължава да расте

Пазарът на бързи кредити продължава да расте. Очевидно хората имат нужда от такива кредити. Това каза в интервю пред БНР Иван Стойков от портала за финансови консултации "Моите пари". Бързите кредити - рискове и регулация Сумата се одобрява в рамките на минути и на час. Става дума за малки суми, които не са от интерес на банките ...

публикувано на 21.10.24 в 08:57
Георги Ганев

Георги Ганев: На този етап не е застрашено влизането ни в еврозоната

На този етап не е застрашено влизането ни в еврозоната , заяви пред БНР икономистът Георги Ганев. "По мои очаквания ще изпълняваме и последния критерий с данните за ноември или декември. Веднага след това ще се поиска извънреден доклад. Той ще трябва да борави с данните за бюджета от 2023 г., защото тези за 2024 г. все още няма да са налични",..

публикувано на 21.10.24 в 08:53

Краен срок да се заявява гласуване с подвижна избирателна кутия

До днес може да се подават документи за гласуване в подвижна избирателна секция на 27 октомври - до кмета или кметския наместник по пощата или по електронен път. Към заявлението се прилага и копие от документ от ТЕЛК, НЕЛК или медицинска епикриза за здравословно състояние на избирателя. Ако липсва такова копие - извършва се проверка по..

публикувано на 21.10.24 в 08:43
Лиляна Павлова

Лиляна Павлова: Без спешни мерки Европа ще започне да изостава критично

Европа изостава от конкуренцията на САЩ и Китай. Нужни са спешни мерки и реформи, иначе ще започнем да изоставаме критично . Това мнение изразява в интервю пред БНР Лиляна Павлова, бивш министър на регионалното развитие и бивш заместник-председател на Европейската инвестиционна банка (2019 - 2023). Утре тя ще бъде модератор на конференция, на..

публикувано на 21.10.24 в 08:05
Мая Санду

Първи резултати: 50% от молдовците гласували "за" на референдума за членство на страната в ЕС

Половината от молдовците са гласували с "Да" на референдума в неделя за стремежите на страната за членство в ЕС, показват първите резултати, поставяйки малката държава, разкъсана между Изтока и Запада, по пътя към присъединяване към единния пазар въпреки натиска от страна на Русия, съобщава Ройтерс. При 98,42% от преброените бюлетини, 50,8%..

публикувано на 21.10.24 в 08:01

Ралица Трифонова: Израел не може твърде дълго да издържи война на няколко фронта

Израел не може твърде дълго да издържи война на няколко фронта , заяви пред БНР арабистът Ралица Трифонова. Тя изброи фронтовете, на които страната воюва и каза: " Не мисля, че Израел е в позиция, която може да продължи твърде дълго. Въпросът е какво ще се случи оттук натаък и каква е стратегията на страната".  Тя подчерта, че Израел..

публикувано на 21.10.24 в 07:53