Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Спират претоварените с дървесина камиони в Малко Търново

Снимка: Даниела Костадинова

Сечта в Странджа неведнъж е поставяна на фокус от граждани, които в притихналата планина чуват само шума на резачки и от такива, които по безлюдните пътища виждат само камиони, натоварени с дървесина.

Неведнъж темата е поставяна на дневен ред, провокирана именно от тези гледки на камиони, натоварени с дървен материал, заминаващи или към пристанище в Бургас, или към близкото дървопреработвателно предприятие. Именно тези превозни средства и този бизнес носят само негативи на нашата община, в която не влиза и стотинка от дейностите, посочва кметът на Малко Търново Илиян Янчев. Сечта е узаконена, но е безогледна, казва той. Тези камиони рушат нашите пътища, затова поставих срок пред директорите на горските стопанства, пояснява той:

Сложил съм знаци на всички общински пътища - това са отбивките за Бръшлян, Заберново, Калово. На всички общински пътища - знак до 15 тона и така ще спрат да минават ТИР-ове с дървесина, защото аз разбирам това, че тези ТИР-ове носят дърва над 40 тона и смачкват пътищата, които трябва да се ползват от жителите на тая община. Те, така или иначе, са малко и искаме да привлечем други. Е, как да привлечем да дойдат, когато нямаме пътища и не може ние да ги правим. Миналата година дадохме 50 000 лева за ремонт, за да направим пътя до Църногорово, до всички тракийски култови гробници, за да може да се ходи спокойно, а само след няколко месеца този път беше разсипан и беше разсипан точно от тези коли“, коментира кметът.

След Нова година забраните ще действат, казва Янчев.

От Югоизточното държавно горско предприятие поясниха, че не са запознати с този ултиматум, но ще търсят някакво решение, съвместно с фирмите, които добиват, ако бъде въведена забраната. Това коментира заместник-директорът Станимир Сотиров. Горските служители преценяват на място кубатурата, която е натоварена, но нямат техника да изчислят теглото на дървесината. А относно изсичането на планината, Сотиров е категоричен, че у нас се добива по-малко, отколкото се възстановява гората. 25 000 кубика, например, са разрешени за добив в горското стопанство в Звездец за тази година, а 20 000 кубика - в Кости.

Специално в тези две горски стопанства се разчита на естественото възстановяване на гората. Така е в цяла Странджа. По принцип се извеждат такива системи от сечи в Странджа, които да подпомогнат естественото възстановяване. Никъде не се секат на голо, с изключение на пожарища, но Странджа е защитена донякъде, рядко са пожарите там“, казва Сотиров.

Нарушения в горите има, но не всичко, което виждат хората е нарушение. Това е мнението на Владимир Димитров, лесовъд, бивш директор на ПП „Странджа“ и председател на туристическото сдружение „Зелена Странджа“. Хората виждат камионите с дървесина, но те идват от една голяма територия, където 80% от планината е гора, казва той. Но посочва друг проблем:

Изсичането на едрата дървесина, за която от години няма пазар, но тя планово се изсича и остава да гние на временните складове в гората. Такива случаи има много, ние се натъкваме непрекъснато на трупи, дебели стебла, вековни дървета. Изсича се, продава се по-тънката дървесина, едрата дървесина остава, изгнива. Всъщност, това е най-ценният ресурс, който не бива така да се похабява“, казва Димитров.

В Странджа не се случва нищо фрапиращо в тази посока, добавя Владимир Димитров, просто най-често се сече там, където е достъпно и затова прави впечатление на хората. Но алармира, че трябва да се има предвид влиянието на вредителя дъбова коритуха и лесоустройствените планове да бъдат променени спрямо него.

Нарушения при дърводобива в Странджа има, но те са единични, коментират от държавното предприятие. А проблемите в горите са други и често извън нашето полезрение. Остава да видим дали камионите ще продължат да рушат инфраструктурата в една от най-бедните общини у нас или в Малко Търново ще успеят да решат този въпрос.

Целия репортаж можете да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Родители: Всичко се наваксва с частните уроци

През последните години частните уроци станаха все по-разпространени. Често при избора дали частен урок или школа - цената също е от значение. Цената за един час при учител варира от 40 до 80 лв.  Според родителите обаче децата имат нужда от частни уроци, защото материалът, който се взима в училище, е много сбит и няма време за упражнение. Всичко..

публикувано на 04.07.24 в 11:02
Нико Тупарев

Прокуратурата вече не иска ареста на Нико Тупарев

Софийската апелативна прокуратурата оттегли протеста, внесен от първоинстанционната Градска прокуратура, срещу освобождаването от ареста, без каквато и да е мярка за неотклонение, на телевизионния продуцент Нико Тупарев. Това стана по време на заседанието на Софийския апелативен съд. Нико Тупарев: Или Франтишек има лична мотивация, или е..

публикувано на 04.07.24 в 10:56

Собственици на аптеки внесоха в РЗОК предизвестия за прекратяване на договорите със Здравната каса

Собственици на аптеки внесоха в Районните здравноосигурителни каси предизвестия за прекратяване на договорите си с Националната здравноосигурителна каса. Подаването на предизвестията е отчаяна крайна форма за предизвикване на диалог и намиране на решение на проблема, каза Стефан Минков, който е собственик на аптека. Промените в Наредба 4,..

публикувано на 04.07.24 в 10:49

Прокуратурата в София решава за скандала с руското знаме на 9 май в Дупница

Софийска градска прокуратура ще реши да има ли обвинение по скандала с руското знаме на 9 май в Дупница. Тогава бившият депутат от ПП-ДБ, сега общински съветник - художникът Николай Табаков, на два пъти сваля руския флаг от пилона пред Общината, а кметът Първан Дангов нареждаше то да бъде качено отново. Преписката е в СГП, защото по това време..

публикувано на 04.07.24 в 10:36
Мила Мошелова

Мила Мошелова: Съпредседателството на ДПС е било механизъм за възпиране, който в момента обаче не работи

Имаме заявка, че Джевдет Чакъров ще стане по-активен. Това обясни пред БНР политологът Мила Мошелова. " Съпредседателството на партията изглеждаше в началото като начин Делян Пеевски да не е в центъра на вниманието, но въпреки това да има роля. Сега излиза, че е точно обратното – че е било своеобразен механизъм за възпиране, който в..

публикувано на 04.07.24 в 10:30
Изслушване на премиера Димитър Главчев, министъра на отбраната Атанас Запрянов и зам.-министъра на отбраната Невяна Митева, 4 юли 2024 г.

Главчев: Подкрепата за Киев остава приоритет за страната ни

България не предвижда изпращането на войници в Украйна, но политическата и практическата подкрепа за Киев остават приоритет за страната ни. Това заяви  служебният премиер Димитър Главчев по време на изслушването в НС за позицията на страната ни на срещата на върха на НАТО във Вашингтон. "Няма и нищо неестествено и странно в позицията, която..

публикувано на 04.07.24 в 10:08
Николай Марков

Председателят на ПГ на "Величие" Николай Марков може да се откаже от поста си

Председателят на ПГ на "Величие" Николай Марков заяви в кулоарите на парламента, че е възможно да се откаже от поста си. Той заяви, че не е отправял заплахи към депутати от групата.  Марков коментира и качествата на идеолога на "Величие" Ивелин Михайлов. Ивелин Михайлов предупреди за възможното разпадане на ПГ на "Величие" "Г-н Михайлов..

публикувано на 04.07.24 в 10:04