Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сачева: До дни финансовият министър ще представи балансиран бюджет за разумни политики

„Следващата година ще бъде трудна от гледна точка на приходите. Но ние сме в процедура, в която можем да защитим определен дефицит. Скоро, до дни, министърът на финансите ще може да представи на обществото балансиран бюджет за разумни политики, които отчита реалностите. Не се обсъждат нови заеми“. Това каза пред БНР министърът на труда и социалната политика Деница Сачева.

Тя поясни, че нарастването на максималната пенсия не изисква непременно нарастване на максималния осигурителен доход.

„Максималният осигурителен доход няма да се увеличава догодина“.

Около 106 млн. лева месечно са разходите за бонусите към пенсиите, а индексацията на пенсиите би „струвала“ около 500 млн. лева.

Необходимите пари за добавките за децата до 18-годишна възраст без подоходен тест са в размер на до 398 млн. лева за почти 1,2 млн. деца.

В предаването „Нещо повече“ министър Сачева коментира дебата в Европейския парламент за върховенството на закона:

„Никой не отрича наличието на проблеми. Що се отнася до решаването на тези проблеми, едва ли подобно политическо заяждане, каквото се опитаха да направят някои от българските евродепутати, е най-точният начин. Лидерът на ЕНП имаше най-точното изказване – разбирам, че има млади хора по улиците, които искат нещата да станат бързо, но промените не трябва да стават чрез протести, а чрез избори“.

Интервюто с Деница Сачева можете да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

450 млн. лева за запазване на 200 хил. работни места по 60/40

По удължената до края на годината мярка 60 на 40 ще бъдат изразходвани 450 млн. лева за запазване на 200 хил. работни места. Това обяви социалният министър Деница Сачева. Тя добави, че в бюджета за следващата година ще се отпуснат..

публикувано на 06.10.20 в 12:54
ВИЖТЕ ОЩЕ
Общината в Бобошево

Частично бедствено положение в общините Рила, Кочериново и Бобошево заради недостиг на вода

Частично бедствено положение се обявява в общините Рила, Кочериново и Бобошево, считано от 10 ч. на 1 юли 2024 г. според заповед на областния управител на Кюстендил инж.Александър Пандурски. Това се налага поради сериозните проблеми с..

публикувано на 30.06.24 в 17:01
Патриаршеска катедрала

Защо историята на църквата ни е от съществено значение?

Видинският митрополит Даниил беше избран за нов български патриарх. На провелия се балотаж митрополит Даниил получи 69 гласа, а врачанският митрополит Григорий - 66. Пряко от патриаршеската катедрала Мелнишкият епископ Герасим разказа част от историята..

публикувано на 30.06.24 в 15:52
Ловчанският митрополит Гавриил

Кой е Ловчанският Митрополит Гавриил?

Ловчанският митрополит Гавриил е роден със светското име Цветан Методиев Динев на 16 юли 1950 г. в София. Ловчанският Митрополит Гавриил е човекът, под чиято инициатива и помощ е построен катедралният храм "Св. св. Кирил и Методий"  –..

публикувано на 30.06.24 в 15:38
Вицепрезидентът Илияна Йотова.

Вицепрезидентът: Избрахме един достоен български патриарх

Вицепрезидентът Илияна Йотова пожела на новоизбрания български патриарх Даниил да бъде „нашият истински духовен водач“. Според нея първите негови думи трябва да бъдат за обединението на българския народ: Видинският митрополит Даниил е новият патриарх..

публикувано на 30.06.24 в 15:14

Опашки пред избирателните секции във Франция

Дълги опашки се извиха пред много от избирателните секции във Франция, където днес гласуват предсрочно за нов парламент. Близо 26% от френските избиратели са отишли до урните в първите четири часа от вота. Резултатът от днешния първи тур на гласуването може..

публикувано на 30.06.24 в 14:58
Премиерът на Италия Джорджа Мелони

Премиерът на Италия Джорджа Мелони се премести в нов дом на стойност над 1 млн. евро

Преместването на Мелони в новото ѝ жилище направи публично достояние чрез интервю с нея ежедневника IlFattoQuotidiano. Отразено след това от всички други медии, стана известно за широката общественост, че тя е закупила вила в южната част на Рим...

публикувано на 30.06.24 в 14:21