Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Недялко Калъчев: По-рядко има фалшиви положителни тестове за коронавирус

Антон Вълев: През Агенцията по лекарствата може да се провери легалността на тест, закупен от аптека

Снимка: ЕПА/БГНЕС

"В момента в страната има ясно оформена група от тестове за коронавируса, които се предлагат. Повечето колеги работят с тестове, които изследват поне два или три гена, което дава относително високо ниво на сигурност, когато говорим за положителния резултат. За отрицателните резултати може да има много причини за неточност, първата от които е неправилното вземане на проба или неправилен консуматив, това посочи в „Хоризонт до обед“ д-р Недялко Калъчев, управител на една от големите частни лаборатории. 

„Друга причина за неточност на теста може да е транспортирането, пособията за вземане на материал, така че винаги може да има фалшиво отрицателен тест, рядко положителният може да бъде фалшиво положителен, не че това не се случва също. Всичко това касае PCR тестове“, поясни още д-р Калъчев.

Той посочи, че на Националния информационен портал на МЗ за тестването на населението е виден само броят на PCR тестовете. Информацията от другите тестове също е там, но не е видна за хората.

На въпрос какъв процент от хората с положителните PCR тестове развиват болестта, специалистът поясни, че такъв анализ не се прави все още.

„Ако имаме, например, положителна проба само по един ген, в късен цикъл, тълкуването на такъв резултат би било много по-лесно, ако се знае какъв е статусът на човека като антитела. Защото, ако ние знаем, че този човек има IgG антитела – тоест има имунитет, и такъв късен положителен ген – това би трябвало да се тълкува като човек, който излиза от инфекциозния си период и няма смисъл да бъде карантиниранНо в момента по правилата той е PCR-положителен и  трябва да е карантиниран. Така ще се затварят ученически класове, родители ще остават вкъщи, НОИ ще плаща болнични на родителите…“, коментира Недялко Калъчев пред БНР.

Антон Вълев

За сигурността на тестове значение има производителят, има качествени и от европейски производители, и от Китай“, заяви в „Хоризонт до обед“ Антон Вълев от Националната аптечна мрежа.

„За да се гарантира качеството, Министерство на здравеопазването възприе една масирана кампания - всички тестове, които се предлагат през аптеките трябва да бъдат регистрирани като медицински изделия през Агенцията по лекарствата. Има специфична процедура, през която тестът се валидира и се доказва, че той е достоверен“, допълни той.

„Не казвам, че всички тестове са надеждни, но има система през Агенцията по лекарствата, през която всеки може да провери дали тестът за домашна употреба е утвърден от МЗ.“

По думите на фармацевта има по-засилено търсене на тестове за домашна употреба. Това са тестове реакция – антиген-антитяло, не са PCR тестове. Лесни са за употреба.

„Ако си направите домашен тест, не влизате обаче в никаква статистика, не могат да ви карантинират. Тук зависи от морала на всеки, ако е положителен резултатът, дали ще се самоизолира, за да пази останалите.“

До седмица трябва да имаме и противогрипни ваксини, уточни аптекарят.

По думите на Вълев все още лекарството ремдесивир не е регистрирано в България, болниците го купуват през Наредбата за нерегистрираните лекарства. 

"Но такова лекарство през аптечната мрежа няма да се продава", посочи Антон Вълев.

Още по темата можете да чуете от звуковия файл.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Стоилка Арсова: С електронни ваучери ще може да се плащат битови сметки, ако има договор с дружеството

Валидността на електронна карта за ваучери - bcard e-vouchers, бикарта, в повечето случаи е 5 години , а самите ваучери, които се зареждат всеки месец, са с едногодишна валидност. Бикартите предлагат на клиентите сайтове, където могат да проверят всеки ваучер с каква валидност е и винаги се ползват първо най-отдавна постъпилите суми...

публикувано на 28.06.24 в 10:17
Иглика Иванова

Иглика Иванова: Медийната грамотност е овластяване на аудиториите

Медийната грамотност е едно овластяване на аудиториите .  Това каза пред БНР Иглика Иванова, държавен експерт в Дирекция "Международно сътрудничество, европейски програми и регионални дейности" в Министерството на културата. "Медийната грамотност се разбира като един комплекс от умения, разбирания, знания, нагласи, а когато е развита - и..

публикувано на 24.06.24 в 15:03

Православната църква чества Петдесетница

Днес православната църква празнува един от големите си празници - Петдесетница. На петдесетия ден след Христовото Възкресение Светият Дух във вид на огнени езици слязъл върху светите апостоли и ги дарил с божествената си благодат. От древни времена празникът се приема за рожден ден на Църквата. Врачанският митрополит Григорий,..

публикувано на 23.06.24 в 08:06
Руски ракети биват изстреляни от Белгородска област в Русия по посока на украинската Харковска област, 18 май 2024 г.

Двама убити и най-малко 18 ранени при руски удар срещу Харков

Двама души са били убити, а най-малко 18 ранени при руски удар срещу втория по големина украински град Харков, съобщиха местните власти, цитирани от Франс прес.  Най-малко четири експлозии са отекнали в жилищни райони на Харков, съобщи кметът на града Ихор Терехов. Спасителни екипи работят на мястото на атаките. Това нападение се случва, след като..

публикувано на 22.06.24 в 18:04
Епископ Тихон

Епископ Тихон: Ще бъда много изненадан, ако няма изненади при избора на патриарх

Ще бъда много изненадан, ако няма изненади при избора на патриарх. Това каза в предаването "РадиоТочка" Тивериополският епископ Тихон и коментира, че са се навъдили много "синодални астролози", но, според него, не може да се прогнозира.  Светият синод избра тримата митрополити - кандидати за патриарх на Българската православна църква и..

публикувано на 21.06.24 в 18:23
карта на математика Петър Бакалов

Математик създаде карта, сочеща местата, където би могло да се е осъществило купуване на гласове

МВР и прокуратурата трябва да обърнат внимание на данните от ЦИК. За това призова математикът Петър Бакалов.  Той е автор на интерактивна карта , която показва интересни процеси в избирателната активност. "На тези избори виждаме, че ГЕРБ средно спадат, но има малки населени места, където те се качват с пъти. Изпъкват такива като село..

публикувано на 21.06.24 в 08:31
Доц. Костадин Нушев

Костадин Нушев: При избора на патриарх могат да се възпроизведат групите, обособили се при вота за Сливенски митрополит

При избора на Сливенски митрополит се обособиха групи в Светия синод, които може да се очаква да се възпроизведат и при избора на патриарх . Това каза пред БНР доц. Костадин Нушев -  преподавател в Богословския факултет на Софийския университет "Св. Климент Охридски". Още един митрополит иска да бъде изключен от списъка с възможните..

публикувано на 20.06.24 в 17:50