Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Селскостопански кооператив в Израел кани хора на изкуството на творчески месец на село

В Израел отново въведоха строга карантина заради пандемията Covid 19. Сега дори е по-тежко, отколкото беше през април. За отваряне на театрите,концертните зали и картинните галерии и дума не може да става. Хората на изкуството са в бедствено положение и надежда отникъде не се вижда. Точно в този момент в социалната мрежа се появи необикновена покана. Тя е насочена към тези, които се занимават със сценични изкуства във всичките им разновидности- от танц до театър, с кинематография, с музика и с изобразително изкуство. Поканата е от екологичното общество на Израел и по-точно от селскостопанския кооператив мушав Шдем за едномесечно гостуване - сега или през следващата година.

Селскостопанските работници са готови или да приютят в домовете си хора на изкуството с техните най-близки – съпругили съжители децата им, или да им предоставят бунгало в къмпинг, като неудобството там е, че сервизните помещения и кухните са общи. За пребиваването си в мушава, който е на около 1 час и от Тел Авив, и от Ерусалимартистите ще се „разплащат“ със своите произведения, създадени на село. В кооператива има огромен културен дом с оборудвана сцена и обширна зрителна зала. За съжаление отдавна не са я използвали, защото доскоро жителите му предпочитаха да ходят на културни прояви в Ерусалим и в Тел Авив, да ги гледат по телевизията или по интернет. Жителите на мушава обещават, че съвсем безвъзмездно и без възражения за дължината на работния ден ще изработват декори, ще помагат като осветители, сценични работници, готови са да участват в миманса, кордебалета или в каквото е необходимо.

Творците ще могат да се разхождат в горите край селото при спазване на противопожарните изисквания. Те са залесени преди почти 50 години и са гордостта на мушав Шдем. Там хората на изкуството могат да снимат и да рисуват, като техниката и материалите им се осигуряват от селскостопанския кооператив. При първото „разхлабване“ на карантината, техните произведения ще бъдат показвани в културния дом и на площада на селото. Поканени са за зрители всички желаещи от близо и далеч.

Има и още нещо. Кооператорите искат да накарат артистите „да надникнат в тяхното всекидневие“. С тази цел 3 пъти в седмицата по 2 часа те биват приканвани да се включат в живота на селото- да помагат в селскостопанската работа, в кухнята, да се занимават с децата като водят кръжоци, да им помагат в учението или каквото друго се договорят. На творците е обещана вкусна храна от пресни продукти в зависимост от предпочитанията им: от месна и питателна до веганска и вегетарианска. Напливът е голям и се налага комисия да одобри кандидатите за творческия „месец на село“.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Галерия

ВИЖТЕ ОЩЕ

Животновъди ще блокират Подбалканския път. Отнемат им пасища

Животновъди ще блокират Подбалканския път през следващата седмица заради проблеми с пасищата. Блокадите започват от  4 юни. Животновъдите ще затварят пътя за един час дневно . Ще бъде вдигнат палатков лагер – " за да се види, че има хора в Подбалкана и да останат хора в България , да има бъдеще за децата ни", обяви пред БНР Тодор Диклиев,..

публикувано на 30.05.24 в 09:54
акад. Атанас Атанасов и Славена Родинова

Доайен в генетиката и млад предприемач - двама оптимисти за бъдещето на България

"Никой не може да ме обезсърчи, че България няма бъдеще." Това заяви пред БНР генетикът акад. Атанас Атанасов, участник в предстоящия  научен агрофорум на тема "Устойчива агрохранителна система – национален приоритет за продоволствената независимост на България“. На събитието, организирано от Министерството на земеделието и храните, ще бъдат..

публикувано на 30.05.24 в 08:59
Евгения Тагарева

Народно читалище "Христо Г. Данов - 1904" в Пловдив отбелязва 120 години от основаването си

Читалището е символ на стремежа към образование, духовно просвещение и национално единство. Ролята на читалищата в чествания като 24 май е изключително важна, защото именно те организират различни мероприятия, които подчертават значението на българската азбука, книжовност и културно наследство. За празника и ролята на читалищата в него, които..

публикувано на 27.05.24 в 14:58

В България проблемите на хората с хемофилия са неглижирани

Нужен е консенсус в решенията за повсеместно въвеждане на иновативните терапевтични подходи при децата с хемофилия за осигуряване на сигурна и щадяща профилактика на заболяването по време на тяхното израстване. Ключови сгради в страната светнаха в червено за Световния ден на хемофилията - 17 април. Време е здравните власти да обърнат внимание..

публикувано на 26.05.24 в 07:05

Българската хранителна банка спасява храна, за да я дарява на хората в нужда

Българската хранителна банка е спасила над 169 хиляди килограма храна през миналата година, която е на стойност над 2.2 милиона лева. Това съобщи пред БНР изпълнителният директор на фондацията Цанка Миланова. "Ние сме единствената лицензирана организация у нас, която прави необходимото поне част от храната да бъде спасена, за да достигне до хора..

публикувано на 26.05.24 в 05:30

България отпразнува 24 май

Президентът: Не може да си позволим да загърбим потенциала на нашите учени и преподаватели В седмицата, в която посрещнахме празника на българския език и славянската писменост, в цялата страна бяха организирани тържествени прояви и шествия. Празничното шествие в София започна от Министерството на образованието и науката, където стотици..

публикувано на 26.05.24 в 04:30

20 години памет за Христо Христов

Регионалният исторически музей „Стою Шишков“ се включи в Европейската нощ на музеите със специалното събитие – отбелязване на 20 години от изкачването на Еверест и гибелта на смолянския алпинист Христо Христов . На събитието бе прожектиран филма „Талай Сагар – между светлината и сянката“ – представящ успешната експедиция в Хималаите и покоряването на..

обновено на 26.05.24 в 04:21