Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Протестите в Нигерия прерастват в гладни бунтове

Снимка: БГНЕС

Все повече масови грабежи се извършват в Нигерия, въпреки репресиите и призивите за спокойствие, след две седмици протести, които изглежда постепенно прерастват в гладни бунтове в най-населената държава в Африка, съобщи Франс прес.

Видеоклипове, циркулиращи в социалните мрежи, шокираха вчера Нигерия. Те показаха плячкосването на склад за хранителни продукти в Джос, Централна Нигерия, където се съхраняват десетки хиляди торби със зърно, ориз и пакети с макаронени изделия, които са били предназначени за раздаване на населението по време на карантината през март и април.

Малки групи хора нахлуха в склада, за да вземат храна. Няколко часа по-късно не бе останало нищо, хората избягаха с всички торби със зърнени храни, разказва журналист на Франс прес от мястото на събитието.

"И така, по време на затварянето бяхме гладни, а те криеха храната!", възкликва Мафег Пам, жителка на Джос. "Какво правителство имаме? Ние сме слаби и мнозина гладуват".

"Те крият тази храна от началото на карантината (края на март). Всички цени са се увеличили. Как да оцелеем?", каза пред АФП Мохамед Ибрахим по пътя към склада, пълен с хора, носещи торби с печати "Не е за продан. Правителство на Нигерия".


В няколко града на страната масовите грабежи продължават, като например в Еде в югозападния щат Осун, където няколко хиляди души също нахлуха и разграбиха огромен склад за храни и блокираха трафика в града в петък.
Къщи на местни политици станаха обект на нападения в няколко щата.

В Лагос обаче ситуацията се поуспокои и треската отшумя след дни на безпрецедентно насилие, което напълно парализира града.

Снощи началникът на полицията излезе с изявление, за да призове тълпите за ред. "Достатъчно. Актовете на вандализъм, хаос и насилие, които доведоха до плячкосване на магазини, търговски центрове и складове, ни задължават да спрем това залитане към анархия“.

Нигерия, най-големият производител на петрол в Африка с 200 милиона души население, е разтърсена от протестно движение, започнало в Лагос преди две седмици срещу полицейско насилие. След това то прерасна в антиправителствени демонстрации.

Дванайсет души бяха убити при смазването на протестите по информация на "Амнести интернешънъл".




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Лекари с протестно писмо до институции и медии заради проблем с правилата за слухово протезиране

53-ма лекари-специалисти от извънболничната помощ в цялата страна са изпратили протестно писмо до здравния министър, парламентарната комисия по здравеопазване, до омбудсмана на България, до Съюза на глухите и до националните обществени медии, с настояване да се реши сериозен и дискриминационен проблем, какъвто е издаването на протоколите за..

публикувано на 14.06.24 в 15:24

Автобус с деца катастрофира край търговищкото с. Пъдарино, няма информация за сериозно пострадали

Автобус, движещ се от Добрич към Копривщица, е катастрофирал в района на село Пъдарино, oбласт Търговище. Инцидентът е станал около 12.00 часа днес. По информация на полицията автобусът е самокатастрофирал. В него са се возили 36 деца, като всички вече са прегледани в Многопрофилната болница за активно лечение в Търговище.  От там..

публикувано на 14.06.24 в 15:02

Готов е първият локомотив от договорените по ПВУ

Първият договор, който беше подписан по Плана за възстановяване и устойчивост в България , е между Министерството на транспорта и русенската фирма за производство на локомотиви "Експрес Сервиз". Само пет месеца след сключването на контракта е готов първият локомотив и министър Гвоздейков е поканен в Русе да си го получи.  Става дума за..

публикувано на 14.06.24 в 15:00
Кристиян Бойков

Кристиян Бойков не може да сключи споразумение с Темида за хакерската атака срещу НАП

Един от обвиняемите за хакерската атака срещу Националната агенция за приходите през 2019 година - Кристиян Бойков, не може да сключи споразумение с прокуратурата.  Причината - първо държавното обвинение, което се беше договорило с адвокатите на младия мъж, се отказа от споразумението, а след това съдията от Софийския градски съд Атанас Атанасов го..

публикувано на 14.06.24 в 14:16
Водохранилището между селата Раковски и Хаджи Димитър

Села в община Каварна системно са оставяни без вода

Села в община Каварна системно са оставяни без вода, а ситуацията се влошава, особено през летните месеци, когато работа започват и големите хотелски бази .  Жителите на Раковски и Божурец се оплакват, че проблемите с водоподаването са от години и само се задълбочават. Те са възмутени, че се налага да се справят с неудобствата, а от ВиК Добрич..

публикувано на 14.06.24 в 14:10

Мъж се опита да подкупи полицаи, извади пистолет срещу тях

32-годишен мъж от София се опита да подкупи полицаи с 200 лева, а след отказа им да вземат парите, извади пистолет срещу тях. Нападателят е задържан. Късно снощи на бул. "Симеоновско шосе" в столицата служители на СДВР са спрели за проверка младия мъж. При обиска в него са намерени две пликчета с растителна маса. За да избегне санкцията, мъжът..

публикувано на 14.06.24 в 14:06
Президентът на Русия Владимир Путин

Путин с условия за започването на мирни преговори с Украйна

Руският президент Владимир Путин изложи условията на Москва за започване на мирни преговори с Украйна.  "Днес ние отправяме още едно конкретно, реално мирно предложение към Киев, което не предвижда замразяване на конфликта, а пълното му решаване", заяви президентът Путин в навечерието на мирната конференция в Швейцария, на която Русия не..

публикувано на 14.06.24 в 14:03