Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Недялко Калъчев:

Компютърна връзка между системите ще ускори резултатите за Covid пациентите

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Започват проверки в лабораториите за PCR тестове. Причината е в забавяне на резултати, които се качват в информационната система с по няколко дни по-късно - стана ясно по време на брифинг на министъра на здравеопазването проф. Костадин Ангелов вчера.

„Действително има забавяне в качването на резултатите“, потвърди в „Хоризонт до обед“ д-р Недялко Калъчев, собственик на една от големите частни лаборатории.

„Ще обясня защо има забавяне – това е в механизма на качване на положителните тестове – той е ръчен този механизъм.

Когато се правеше системата Covid – bg цялата компютърна общност се опитваше да обясни на "Информационно обслужване", че не е редно тези неща да стават на ръка и само от човека с електронен подпис – тоест от един компютър само.


А че трябва да се направят приложения, които да бъдат автоматични, сървърни, без в тях да участват хора.

Този начин нямаше проблем, когато положителните тестове бяха малко, но сега не е така - освен това се нанасят имена, ЕГН, резултати, личен лекар, телефони и още много други атрибути." Това поясни специалистът.

"И на практика човекът, с електронен подпис го преотстъпва на друг, защото той или ще прави тестове, или ще въвежда данни. Така че концепцията на министъра на здравеопазването за това един човек да въвежда данни не става. Забавянето в изпращане на резултатите може да е в рамките на половин ден, освен това порталът се и затваря, така че може неща, направени предния ден, да се видят на следващия.

За да се подобрят нещата трябва да се премахне изискването за електронен подпис, да има сървърна връзка между системата Covid и базата данни на болницата или лабораторията. На две-три сесии да се обменя информацията без да има ръчна работа, а само електронно. Но засега "Информационно обслуждане" у нас е непробиваема крепост", това заяви още д-р Калъчев.

По думите му антигенните тестове още не са въведени и ако сега имате положителен антигенен тест, никой няма да ви впише в системата и регистъра за положителните резулатати:

"Вие ще знаете, че сте положителен, но никой няма да ви издаде болничен за това, а в Спешната помощ и в болниците си го правят, за да знаят статуса на пациентите си".

Още по темата в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

При обработени 97,03% протоколи: 7 партии в новото НС

Седем политически партии и коалиции ще влязат в 50-ото Народно събрание, показват междинни данни на Централната избирателна комисия при обработени 97,03% от секционните избирателни протоколи. Това са ГЕРБ-СДС, ДПС, ПП-ДБ, "Възраждане", "БСП за България", ИТН и ПП "Величие". Коалицията ГЕРБ-СДС е първа политическа сила в проведените..

публикувано на 10.06.24 в 19:00
Френският президент Еманюел Макрон в изборната секция за евровота, 9 юни 2024 г.

Над половината французи одобряват решението за разпускане на парламента, сочат проучвания

Франция е отново в кампания за предсрочни парламентарни избори. Президентът Еманюел Макрон разпусна Националното събрание след съкрушителната победа на крайната десница и поражението на досегашното президентско мнозинство. Официални резултати от евровота във Франция: "Национален сбор" с 30 места в ЕП 20 дни остават на френските политически сили до..

публикувано на 10.06.24 в 18:50

20 г. затвор за убиеца на швейцарския бизнесмен Удо Ланге

Извършителят на убийството на швейцарския бизнесмен Удо Ланге е признат за виновен и е осъден на 20 години лишаване от свобода при строг режим на изтърпяване, съобщиха от прокуратурата. 57-годишен мъж е обвинен за убийството на швейцарския бизнесмен Удо Ланге Удо Ланге бе убит в дома му в комплекса "Делта Хил" в пернишкото село Кладница..

публикувано на 10.06.24 в 18:48
Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков

Русия ще следи внимателно засилването на десните в Европарламента

Русия ще следи внимателно укрепването на позициите на десните сили в Европейския парламент. Това заяви говорителят на Кремъл Дмитрий Песков в първи коментар на резултатите от европейските избори.  Песков отбеляза пред журналисти, че мнозинството в Европейския парламент ще бъде проевропейско и проукраинско, но добави: "Виждаме също така..

публикувано на 10.06.24 в 18:30

В област В. Търново преференциите пренаредиха листата на ГЕРБ-СДС

В област Велико Търново преференциите пренаредиха листата на ГЕРБ-СДС и за шести път в Народното събрание влиза издателят от Горна Оряховица Димитър Николов . За първи път Велико Търново изпраща депутат в Европейския парламент.  14% от гласувалите за ГЕРБ-СДС на националните избори във Великотърновско вчера са дали гласа си за третия в листата и..

публикувано на 10.06.24 в 18:21

ЕК е започнала разследване срещу собственика на Yettel

Европейската комисия съобщи, че е започнала задълбочено разследване срещу Emirates Telecommunications Group Company PJSC, базирана в ОАЕ. Компанията е държавна и притежава българския телекомуникационен оператор Yettel. Разследването е в рамките на Регламента за чуждестранните субсидии. Причина е придобиването от страна на компанията на едноличен..

публикувано на 10.06.24 в 18:15
Николай Марков (в ляво) и Ивелин Михайлов

Спас Спасов: Не мога да се отърва от усещането, че "Величие" е по-скоро бизнес проект

Не мога да се отърва от усещането, че "Величие" е по-скоро бизнес проект.  Това заяви пред БНР  Спас Спасов, кореспондент на вестник "Дневник" във Варна. Журналистът смята, че по този начин Ивелин Михайлов, едно от двете лица на партията, "има за цел да укрепи подозрителния си икономически статус по отношение това, което прави в Историческия..

публикувано на 10.06.24 в 18:10